Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Μέρκελ – Τσίπρας: Το μεγάλο «αγκάθι» του ΔΝΤ... ο Σόιμπλε και το παρασκήνιο...!!!

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε εχθές ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας.

Το κλίμα της...

συζήτησης -όπως προκύπτει από τη ρητορική που χρησιμοποιήθηκε, ήταν έντονο- ωστόσο στόχος και των δύο πλευρών ήταν το... αποτέλεσμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εισέπραξε απαντήσεις που θα... συζητηθούν και οι οποίες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αξιολόγησης, με το ύφος της γερμανίδας Καγκελάριου να είναι χαρακτηριστικό των απαντήσεών της.



Η Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση του ελληνικού προγράμματος».

Οι ίδιες πηγές της Καγκελαρίας αναφέρουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε την γερμανίδα ομόλογό του «τι θα κάνετε όταν φύγει το ΔΝΤ;» και της ζήτησε: «…“σπρώξε” το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ποσοτική χαλάρωση».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η ίδια δεν είναι υπουργός Οικονομικών, απαντώντας ουσιαστικά στα παράπονα του Αλέξη Τσίπρα.

«Να πάτε στους Θεσμούς, διότι εγώ δεν θα υποκαταστήσω τους υπουργούς οικονομικών», είπε με αυστηρό ύφος η κ. Μέρκελ.

Η Καγκελάριος έκανε και μια παρατήρηση στον πρωθυπουργό, προειδοποιώντας να «μην κάνετε πράγματα χωρίς να ρωτάτε, που διαταράσσουν το αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε για τις παροχές που εξήγγειλε και απάντησε στις παρατηρήσεις της Μέρκελ λέγοντας: «δίνουμε επειδή έχουμε υπερ – έσοδα».

Σύμφωνα με πηγές της Καγκελαρίας ο Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την δυσαρέσκειά της για το ότι στοχοποιείται ο Σόιμπλε και παραπονέθηκε για την στάση ορισμένων υπουργών.

«Ανησυχώ λόγω ΔΝΤ για μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Νωρίτερα ο έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τους προβληματισμούς και παρείχε ενημέρωση σε έξι κρίσιμα θέματα:

1.Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε στην Καγκελάριο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στο QE.

2. Εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς όμως και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

3. Επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα - δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες - δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

4.Συζητησαν το γεγονός ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό

5. Ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

6. Ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε παράλληλα σημασία ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Η φωτογραφία και τα σχόλια της Μέρκελ στο Instagram
Ωστόσο, παρά τον τόνο και την ουσία όσων ελέχθησαν, η Άνγκελα Μέρκελ «ανέβασε» στο Instagram μια φωτογραφία μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη φωτογραφία ο έλληνας Πρωθυπουργός και η γερμανίδα Καγκελάριος φαίνονται να συνομιλούν σε ιδιαίτερα φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα.

«Οι συζητήσεις μας δεν ήταν πάντα απλές, αλλά ήταν πάντα ειλικρινείς, αφού στόχος και των δύο μας ήταν να έχουμε αποτελέσματα» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος σήμερα, όπως αναφέρει και η λεζάντα της φωτογραφίας...




 real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου