Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Τι προβλέπουν οι ξένοι αναλυτές για εκλογές και οικονομία... !!!

Ένα έτος με πλούσια εκλογική ευρωπαϊκή ατζέντα το 2017 και οι νέες πολιτικές ισορροπίες σαφώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα, 

 αφού παραμένει η μόνη “μνημονιακή” χώρα και συνεπώς εξαρτώμενη από τις δημοσκοπικές “ορέξεις” των δανειστών. Οι...
προβλέψεις της πλειοψηφίας των αναλυτών βλέπουν συνέχεια του ελληνικού δράματος και συγκλίνουν στο σενάριο πρόωρων εκλογών, ως αποτέλεσμα όχι μόνον της μεταρρυθμιστικής αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας της φθοράς του αριστερού κυβερνώντος κόμματος. Μεγάλες οι ευθύνες και των Θεσμών, που η μεταξύ τους διαφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους, χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ φέρνει την Ελλάδα σε πολιτική και οικονομική αστάθεια.


Αν και ξορκίζουν τα σενάρια εκλογών από την κυβέρνηση, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να πατήσει το κουμπί της “εκτόξευσης”, με στόχο να μπει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εκτός Μεγάρου Μαξίμου. Θεατές στο ίδιο παιχνίδι: Ως ένας άλλος Κιμ Γιονγκ Ουν προσπαθεί να “απειλήσει” την Γηραία Ήπειρο όχι με πυρηνικά, αλλά με εκλογές μήπως σωθεί από την κατάρρευση του “success story”. Η ταχύτητα της πολιτικής φθοράς είναι ιλιγγιώδης και θα επιταχυνθεί με την αποτυχία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, ειδικά μετά την μονομερής απόφαση για τις παροχές στους συνταξιουχους. Η κυβέρνηση όχι μόνον υποσχέθηκε τον Οκτώβριο σχέδιο εξόδου από την κρίση, βάζοντας στόχο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης την 5η Δεκεμβρίου, αλλά και επενδυτική εφορία, με έξοδο στις αγορές.

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν διαρκώς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εαν λοιπόν η δεύτερη αξιολόγηση διαρκέσει πολύ και η τρίτη ξεκινήσει αμέσως μετά, τότε τα ελληνικά ομολόγα δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο QE και μοιάζει απίθανη η έξοδος στις αγορές το 2017. Επίσης, οι καθυστερήσεις θα επηρεάσουν και τις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και προφανώς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Καθοριστική η στάση για το ΔΝΤ, καθώς, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι υψίστης σημασίας για πολλές χώρες, όπως Γερμανία και Ολλανδία. Ωστόσο, το Ταμείο ζητά να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει λάβει νέα μέτρα .

Γιατί η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση και το ξέρει

Μετά και τις τελευταίες κινήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, είναι εμφανές ότι η μόνη κόκκινη γραμμή της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το να μην υπογράψει νέα μέτρα πριν το 2018 και να λαμβάνει τις δόσεις για να μην ξεμείνει από ρευστό. Πέραν αυτού, η μάχη που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η λήψη υποσχετικών των Ευρωπαίων περί ρύθμισης του χρέους. Κατά άλλα, κυβερνητικές πηγές μάς μεταφέρουν ότι η αξιολόγηση στην ουσία της έχει ολοκληρωθεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει υποχωρήσει σε όλα και οι εκκρεμότητες είναι “μία ώρα σύσκεψη με τους Θεσμούς”. Γίνεται σαφές λοιπόν ότι η ελληνική πλευρά είναι σε πολύ δύσκολη θέση, διότι η σκληρή γραμμή των δανειστών δεν δικαιολογείται εφόσον η Αθήνα έχει υπογράψει τα πάντα, πλην των μέτρων.

Τι θα μετρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει εκλογές

Αν και οι συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών και οικονομολόγων κάνουν λόγο για εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, πηγές πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ξορκίζουν τα σενάρια, χωρίς όμως να αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει τη φυγή, αν αντιληφθεί ότι οι δανειστές θα σέρνουν για μήνες την αξιολόγηση και κληθεί να διαχειριστεί ενδεχόμενη στάση πληρωμών, βιώνοντας ξανά το 2015 που έφερε το τρίτο Μνημόνιο.

Αδιαμφισβήτητος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δεν αποκλείουν να συμβεί «το χειρότερο δυνατό» σενάριο , δηλαδή να βαλτώσει η διαπραγμάτευση και να συρθεί επί μακρόν. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μια τέτοια προοπτική θα σημάνει μεγάλη αδυναμία να εξέλθει η ελληνική οικονομία από την κρίση, να δανειστεί από τις αγορές, να αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα και τέλος να εφαρμοστούν τα μέτρα για χρέος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου