Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Δεν κλείνει με τίποτα η αξιολόγηση...!!!


Μέτρα 150 εκατ. ευρώ για το ΦΠΑ στα νησιά ζητούν τώρα οι δανειστές…

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την κυβέρνηση με την δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει ανοιχτή χωρίς κανένα βήμα προσέγγισης και συμφωνίας των δυο πλευρών. Νέο μέτωπο άνοιξε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών με τους Θεσμούς να ζητούν νέα μέτρα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΦΠΑ στα νησιά.
Ετσι μετά τι θέμα που τέθηκε για το έκτακτο επίδομα που αποφάσισε μονομερώς να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ξεκίνησε νέα κόντρα με τους δανειστές με αφορμή τη δεύτερη εξαγγελία του πρωθυπουργού για το πάγωμα για ένα έτος του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με το newmoney, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση εμφάνισε ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδιώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Ετσι οι δανειστές θέμα βάζουν στο τραπέζι και το θέμα του παγώματος του ΦΠΑ στα νησιά υπολογίζοντας τις απώλειες για τα δημόσια Ταμεία σε ποσό από 100 ως 150 εκατομμύρια ευρώ και έτσι ζητούν από την κυβέρνηση αντίστοιχα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί στην Ευρώπη (και ειδικά στο Βερολίνο) εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζει ξανά έλλειμμα αξιοπιστίας, επειδή ενήργησε μονομερώς και χωρίς να επιδώξει προηγουμένως να έχει συνεννόηση με τους θεσμούς στο θέμα των εξαγγελιών Τσίπρα. Θέτουν ήδη θέμα αδιαφάνειας στους χειρισμούς της κυβέρνησης και βάζουν στο τραπέζι την επανεξέταση του μέτρου για τον ΦΠΑ, όχι ως απειλή για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά ως μέρος της ευρύτερης β΄αξιολόγησης και των μέτρων της περιόδου 2017-2020, για τα οποία έχει προκύψει αδιέξοδο εδώ και τρεις μήνες.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναρωτιώνται «γιατί», δείχνοντας να μην ξέρουν ή να μην καταλαβαίνουν τις κινήσεις αυτές. Ωστόσο είναι βέβαιον πως τα μηνύματα έχουν ήδη φτάσει. Αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων καθησυχάζουν πως πρόκειται για «σκιαμαχία για την τιμή των όπλων» και πως δεν μπορεί το μέτρο της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ σε 24% στα νησιά που πλήττονται από την κρίση.

Ενδεχομένως έτσι να θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για μια πίεση προκειμένου να συζητηθεί και να επισφραγιστεί από τους θεσμούς η εξαγγελία ως «δημοσιονομικά ουδέτερη» (επειδή λόγω της κρίσεως οι απαιτήσεις για αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ στις συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορεί να σταθεί) αλλά αυτό δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο για λήψη άλλων μέτρων, προκειμένου να βγαίνουν οι στόχοι για πρωτογενές πελόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Το θέμα είναι ότι η αξιολόγηση όχι μόνο δεν κλείνει, παρά την αισιοδοξία κυβερνητικών στελεχών, αλλά ότι προκύπτουν συνεχώς νέα ζητήματα με νέα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση Τσίπρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου