Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

«Μαστίγιο» στη ΝΔ, «καρότο» στο ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση...!!!

της Άρτεμις Παραδείσου

Κινητικότητα στο πολιτικό σκηνικό, που θα αφορά εμμέσως πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπουν κάποια στελέχη της κυβέρνησης και της Κουμουνδούρου.
 
Και πρώτα στη Νέα Δημοκρατία: το «παρών» όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους θα φέρει «απόνερα», εκτιμούν, που ακόμη δεν έχουμε δει.

Η δυσαρέσκεια μεταξύ βουλευτών –στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δεδομένη, που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια (αν όχι οργή) των ψηφοφόρων τους. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι, παρά το γεγονός ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη διαφορά στον πληθυσμό των συνταξιούχων, παρά ταύτα η μεγάλη πλειοψηφία τους συνεχίζει να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία.
Αντί λοιπόν η ΝΔ να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτούς, δεν ψήφισε την πρόταση για την άπαξ απόδοση της 13ης σύνταξης.
Όμως -σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς «παρατηρητές»- ο Κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει και δεύτερο πρόβλημα από το ότι ο Κ. Καραμανλής κρατά αποστάσεις από τις στρατηγικές επιλογές του τωρινού αρχηγού της ΝΔ. Ακούγεται έτσι, και στους κυβερνητικούς διαδρόμους, ότι ο Κ. Καραμανλής δεν συμμερίζεται το στρατηγικό στόχο του νυν προέδρου για εκλογές, σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Α. Τσίπρας έχει εκτιμήσει, από το βήμα της Βουλής, ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα αποτύχει και στα δύο «πονταρίσματα» που έχει κάνει: το μη κλείσιμο της αξιολόγησης και τις πρόωρες εκλογές.
Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις συζητήσεις στην Κεντροαριστερά, φαίνεται όμως ότι ο Α. Τσίπρας, τη στιγμή που εκείνος θα επιλέξει, θα κάνει «επίθεση φιλίας» προς το ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρος του οποίου, η Φ. Γεννηματά έχει βρεθεί σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, εγγύτερα στην κυβέρνηση παρά στην ΝΔ. Επιπλέον, μόνο άνθρωπος με παρωπίδες δεν διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός, αν και δεν φεύγει από την ευρω-ομάδα της Αριστεράς, εντούτοις έχει γίνει αποδεκτός στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας, διατηρώντας ένα ρόλο «ενδιάμεσου».
Άλλωστε μπορεί στην ομιλία του, το Σάββατο, στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να μην υπήρχαν οι λέξεις «ΠΑΣΟΚ», «Γεννηματά» κ.ο.κ., είναι σαφές ωστόσο ότι όταν εκφωνούσε τη συγκεκριμένη ομιλία, είχε το μυαλό του προς τα εκεί. Ίσως χρειάζεται να θυμίσουμε ότι ο Α. Τσίπρας είχε ζητήσει την οικοδόμηση πλατειών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών για την κατάθεση μιας «αξιόπιστης αντισυστημικής εναλλακτικής λύσης» κόντρα στις γνωστές συνταγές του νεοφιλελευθερισμού αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς. Ενώ πρότεινε δε, τη σύσταση μόνιμου, ετήσιου φόρουμ των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Και ακόμη πιο συγκεκριμένος στη συνέχεια, απευθυνόμενος στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, της ζήτησε να αρθεί στο ύψος των ιστορικών ευθυνών της και να βάλει τέλος στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Έντάξει, μόνο η διεύθυνση, «Χαριλάου Τρικούπη 50» απουσίαζε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου