Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Πυρ ομαδόν κατά του ΔΝΤ - Με ποια στόχευση όμως...???

του Σεραφείμ Νικολάου

Συζητήσεις προκάλεσε χθες στο briefing μια φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: 

 ήταν η στιγμή κατά την οποία αποκάλυψε τη στάση του εκπροσώπου του Ταμείου στη συνεδρίαση του Eurogroup, Πολ Τόμσεν.
Όπως επί λέξει είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, «αντί να πιέσει (σ.σ. ο κ. Τόμσεν) στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων».
Φράση που έπεσε σα… βόμβα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ακριβώς γιατί επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους
της ελληνικής πλευράς: ότι, πίσω από την …πόρτα, Βερολίνο και ΔΝΤ, Σόιμπλε και Τόμσεν αν προτιμάτε, τα έχουν βρει και ετοιμάζονται να διαμοιράσουν τα …ιμάτια της χώρας μας.
Ποια, όμως, ήταν η σκοπιμότητα της αποκάλυψης από τον Δ. Τζανακόπουλο, αφού, ως γνωστόν, οι πόρτες του Eurogroup είναι ερμητικά κλειστές και οι συζητήσεις σε αυτό απόρρητες; (Ιδίως, φυσικά, μετά την εποχή… Βαρουφάκη).
Η  πρώτη εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι ότι του ξέφυγε του κυβερνητικού εκπροσώπου: ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος θα ήταν… Όμως, αν δει κανείς το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που εστάλη από το γραφείο του, η επίμαχη φράση ήταν υπογραμμισμένη. Άρα, η αναφορά του ήταν απολύτως στοχευμένη.
Στην πραγματικότητα, η αναφορά του ήταν το σήμα για να ξεδιπλωθούν και άλλες αντιδράσεις από κυβερνητικά χείλη: ο συνήθως …αθέατος από τα μέσα ενημέρωσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επέλεξε από τις Βρυξέλλες σημειωτέον, να επιτεθεί και αυτός στο ΔΝΤ: εκκινούμενο από ιδεολογική θέση, το ΔΝΤ υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κατηγόρησε το διεθνή οργανισμό ο Γ. Χουλιαράκης μιλώντας από το φιλικό βήμα επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (Η προεργασία που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, οι γέφυρες που έχουν ρίξει σε πολιτικούς χώρους πέραν της Αριστεράς, τώρα αποδίδουν καρπούς). Μάλιστα, ο αν. υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε πως στα εργασικά, η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και δεν θα δεχτεί τίποτα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Αλλά όταν μιλάει έτσι ο… Χουλιαράκης, τότε τι θα πει ο… Σκουρλέτης; Εκφράζοντας προσωπική άποψη, όπως διευκρίνισε (μιλώντας στον Ρ/Σ Real Fm), επέμεινε πως θα ήταν καλύτερα να μην μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα –και δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει την άποψη αυτή τον τελευταίο μήνα ο πρώτος τη τάξει υπουργός που συμμετέχει συν τοις άλλοις στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου.
Μήπως κάτι θέλουν να μας πουν όλα (όλοι) αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου