Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Τα τρία «καυτά» σημεία ανάμεσα σε Σόιμπλε και ΔΝΤ...!!!

Του Luther Blisset

Τρία είναι τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να κλείσουν, ει δυνατόν, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement –SLA) πριν τα Χριστούγεννα -δύσκολο έως αδύνατον....

1. Δημοσιονομικό, όπου υπάρχει ήδη σημαντική –αλλά όχι πλήρης– σύγκλιση απόψεων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πετύχει τους στόχους της, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει ένα κενό της τάξεως του 0,3% ως 0,4% του ΑΕΠ, για το 2018. Επίσης, από το 2018 και μετά, η κυβέρνηση εκτιμά ότι, για περιορισμένο αριθμό ετών, μπορεί να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. «Θα προτιμούσαμε ένα σταθερό πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, συγκλίνοντας σταδιακά στο 2% μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο Γ. Χουλιαράκης, διευκρινίζοντας τη θέση της κυβέρνησης που επιμένει ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2018.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πάντως, δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018 και το πρόβλημα εντοπίζεται στο ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Θέση «ιδεολογική», η οποία, κατά την κυβέρνηση, υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
2. Ενέργεια. Τα βασικά θέματα είναι δύο. Πρώτον, η ρύθμιση της πώλησης του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ειδικά μετά το πρόσφατο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους Αζέρους. Δεύτερον, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας σε ιδιώτες. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό είναι το «εύκολο» κομμάτι της διαπραγμάτευσης, και βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο για να κλείσει.
3. Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εδώ, τα επίμαχα σημεία είναι τρία:
Πρώτον, οι ομαδικές απολύσεις. Το θέμα, για λόγους που ανάγονται στο βαθύ πυρήνα της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση, που δεν θέλει να κάνει πίσω. Έτσι, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει με… ανοιχτό το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ειδικά αν συνεχιστεί η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ.
Δεύτερον, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ελληνική πρόταση επιμένει στην εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και των προτάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Προτάσεις που προσκρούουν, και πάλι, στην ιδεολογική στάση –ή μάλλον ιδεοληψία– του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και δεν θα δεχτούμε τίποτα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, καθώς οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν συστατικό κομμάτι του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» στον τομέα αυτό.
Τρίτον, ο συνδικαλιστικός νόμος, που αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι. Οι δανειστές ζητούν να αλλάξει ο τρόπος προκήρυξης απεργιών (να δυσκολέψει πολύ, επίσης να υπάρχει ενημέρωση των επιχειρήσεων 48, και όχι 24 ώρες πριν) και να επιτρέπεται στους εργοδότες να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν, κατά τη διάρκεια μιας απεργιακής κινητοποίησης (μια μορφή έμμεσου λοκ άουτ, δηλαδή).
Όσον αφορά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σύμφωνα με την ΕΚΤ, μπορεί να εφαρμοστεί υπό δύο προϋποθέσεις: ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο βοήθησε η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα –«αν και χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα», όπως τόνισε και ο Γ. Χουλιαράκης μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (6.12.2016, Βρυξέλλες). Αν, πάντως, δεν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τα μέτρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΚΤ (Reuters), δεν επαρκούν για να συμπεριλάβει η τράπεζα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα μπορεί να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο θα μειώσει το κόστος δανεισμού, ανοίγοντας το δρόμο για σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για το συνταξιοδοτικό έγινε σαφές, από τους έλληνες αξιωματούχους που μετείχαν στο Eurogroup, ότι υπήρξε μεταρρύθμιση, πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, και δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει σήμερα το θέμα αυτό.
Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο Β. Σόιμπλε επιμένει ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την Ελλάδα, καθώς πρέπει ακόμη να κάνει πολλά για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μέσω επαρκών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων». Και επιβεβαίωσε ότι «το ΔΝΤ έχει στα σχέδιά του την πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ απόφαση θα ληφθεί στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης».
Τις επόμενες ώρες οι θεσμοί θα βρίσκονται και πάλι στην Αθήνα. Και η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρξει SLA προκειμένου σε ένα Euro Working Group –και όχι Eurogroup– να επικυρωθεί η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου