Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Σύννεφα» πάνω από τη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα... !!!

Η UniCredit, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης που έχει προκαλέσει στη γειτονική μας χώρα η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, προχωρά σε ένα ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης 

 με το κόστος να...
αγγίζει τα 12,2 δισ. ευρώ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το κλείσιμο εκατοντάδων υποκαταστημάτων, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασιών και την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 17,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια.

Η κίνηση της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για το τραπεζικό σύστημα της γείτονας χώρας και με την Monte dei Paschi (τρίτη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα) να κινδυνεύει με κατάρρευση.


Η Unicredit, η οποία έχει παρουσία σε 17 χώρες διεθνώς έχει χάσει πάνω από την μισή της κεφαλαιοποίηση από τις αρχές του έτους (πλέον ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ) και ψάχνει απεγνωσμένα να ενισχύσει τον ισολογισμό της για να ικανοποιήσει του νέους κανονισμούς που έχουν επιβληθεί για τις συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Jean-Pierre Mustier, επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους περί πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία ενώ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την μεγαλύτερη έκδοση μετοχών στην οποία έχει προχωρήσει ποτέ ιταλική τράπεζα, για την άντληση 13 δισ. ευρώ.

Η UniCredit σχεδιάζει να πουλήσει 17,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων σε θεσμικούς επενδυτές σε μια συμφωνία που αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Mustier περιλαμβάνει μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 14.000 θέσεις εργασίας από 101.000, το κλείσιμο 944 από 3.800 υποκαταστήματά της τράπεζας και την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων της.

Την ίδια ώρα η UniCredit βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την γαλλική Amundi για την πώληση της Pioneer προσδοκώντας να εισρεύσουν στα ταμεία 3,5 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου