Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Aυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Τσίπρα: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα...!!!

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα». Αυτή ήταν η απάντηση που φέρεται να έδωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό 

κατά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία, σήμερα το Βερολίνο όταν ο κ. Τσίπρας έθεσε αντίστοιχη ερώτηση.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR, η κ. Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην στοχοποιείται από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ως προς το ζήτημα των παροχών που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, η Μέρκελ σε αυστηρό τόνο τον παρέπεμψε στους Θεσμούς [όπως έκανε και κατά τη συνέντευξη Τύπου πριν το πρόγευμα], τονίζοντας ότι «δεν είμαι υπουργός Οικονομικών, μιλήστε στους Θεσμούς». Η Μέρκελ φέρεται να ζήτησε ακόμα από τον πρωθυπουργό να μην αναγγέλλει παροχές χωρίς πρότερη συνεννόηση, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο πλήττει την εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας άφησε εκ νέου αιχμές κατά του ΔΝΤ για τη στάση του στη διαπραγμάτευση, αλλά και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, με δεδομένη την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες, δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κατά τα άλλα έγινε συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή με τον κ. Τσίπρα να τονίζει στην καγκελάριο ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό.
Παράλληλα ανέλυσε σύμφωνα με την ίδια πηγή την προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά τόνισε επίσης ότι και άλλα κράτη της Ένωσης οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο στο επίπεδο των μετεγκαταστάσεων και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου