Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΔΟΛ: Μια ιστορική, μιντιακή αμαρτία με ομήρους 600 εργαζομένους...!!!

Τα ΝΕΑ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις 28 Μαίου του 1931 - τότε, ως «Αθηναϊκά ΝΕΑ». 

Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, σήμερα, η ιστορική εφημερίδα δεν βγήκε στα περίπτερα σηματοδοτώντας, πλην θεαματικής ανατροπής, την αρχή του τέλους στη μιντιακή τραγωδία του ΔΟΛ.
Είναι η τραγωδία ενός εκδοτικού συγκροτήματος, που καταγράφηκε στην ιστορία ως το όχημα που «ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις» και στα τελευταία χρόνια της πορείας του ταυτίστηκε σχεδόν πλήρως με τα συστήματα της πολιτικής διαπλοκής και τη βιομηχανία των τραπεζικών θαλασσοδανείων.

Η απόφαση των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες ήρθε μετά από αλλεπάλληλες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της ιδιοκτησίας Ψυχάρη για καταβολή των δεδουλευμένων πέντε μηνών, εν μέσω πιστωτικής ασφυξίας από τις τράπεζες και στη σκιά ατελέσφορων διεργασιών για την πώληση των ΝΕΩΝ.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και πρώην στελέχη του ΔΟΛ που πλέον έχουν αποχωρήσει όπως ο Γιώργος Παπαχρήστος, επέρριψαν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Εθνική Τράπεζα που μπλόκαρε τους λογαριασμούς του ομίλου, υπαινισσόμενοι μάλιστα ότι η διοίκηση της τράπεζας λάμβανε «εντολές» από την κυβέρνηση.
Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο σύνθετη και μάλλον και πολύ πιο «αμαρτωλή»: Η χαριστική βολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δόθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η Εθνική Τράπεζα μπλόκαρε κάθε διαδικασία για τον μερική αποδέσμευση του όποιου τραπεζικού λογαριασμού του ΔΟΛ, συμπεριλαμβανομένων και λογαριασμών σε άλλες πιστώτριες τράπεζες όπως η Alpha Bank.
Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής»
Πίσω από αυτή την κίνηση κρύβεται ένας λαβύρινθος δανειακών υποχρεώσεων, χρεών, ερευνών για φοροδιαφυγή και, βεβαίως, η πλήρης δέσμευση των λογαριασμών του Σταύρου Ψυχάρη.
Η δε σκληρή αλήθεια των αριθμών λέει τα εξής: Η Εθνική δέσμευσε εταιρικό λογαριασμό ύψους μόνον 390.000 ευρώ, που προοριζόταν για την καταβολή μισθοδοσίας ενός δεκαπενθημέρου.
Ομως, έως το τέλος του χρόνου ο ΔΟΛ θα πρέπει να καταβάλει συνολικά σε ρυθμισμένα δάνεια και τόκους ποσό που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση, δε, τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του ΔΟΛ (2015), ο Οργανισμός εμφανίζει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 160,9 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 13,4 εκατ. ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 234,7 εκατ. ευρώ. Και σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών «επί των ακινήτων της μητρικής εταιρείας έχουν εγγραφεί προσημειώσεις ύψους 10,9 και 3,8 εκατ. ευρώ για εξασφάλιση τραπεζικών δανείων».
Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο, Τετάρτη, θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτριών τραπεζών, όπου θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές για το μέλλον του ΔΟΛ.
Πιθανότερο σενάριο, αυτή τη στιγμή, κι εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική οικονομική διέξοδος, είναι πως το συγκρότημα θα περάσει στα χέρια των τραπεζών που είτε θα επιδιώξουν την - εξαιρετικά δύσκολη για μέσο ενημέρωσης - εκκαθάριση εν λειτουργία, είτε θα προχωρήσουν σε προσπάθεια διάσωσης βιώσιμων μονάδων του ομίλου με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου