Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Οι καραμπόλες… μπλοκάρουν τον ανασχηματισμό...!!!

Αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος

Παρ’ ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ετοιμότητα εδώ και αρκετές ώρες, αν όχι 24ωρα προκειμένου να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα και ενώ οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η ανακοίνωσή του θα γίνει «από ώρα σε ώρα» νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί το πιθανότερο αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν «καραμπόλες» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το σχήμα, κυρίως στα κορυφαία και κρίσιμα υπουργεία, ενώ την ίδια στιγμή οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί ακόμη να γράφει και να σβήνει ονόματα υποψήφιων υπουργών.

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα αμετακίνητοι από την κυβέρνηση θεωρούνται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Έτσι τα πρώτα πρόσωπα που φαίνεται να παίρνουν – και μάλιστα κεντρική - θέση στο υπουργικό τραπέζι είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος προορίζεται να αντικαταστήσει την Όλγα Γεροβασίλη στην περίπτωση που εκείνη τελικά αποχωρήσεις από τη θέση της κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στη θέση τους παραμένουν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπρίτζης. Γρίφος η παραμονή ή όχι του Πάνου Σκουρλέτη στην κυβέρνηση, αφού όπως είναι γνωστό ο νυν υπουργός Ενέργειας ή θέλει να παραμείνει στο υπουργείο το οποίο μέσα από τις αλλαγές δείχνει να αναβαθμίζεται ή να πάει σε κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο το ποίο όμως θα άπτεται της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο τι πρόκειται να γίνει, καθώς μετά τις χθεσινές πρωτοβουλίες του υπουργού που έχουν να κάνουν με τις Σκουριές και με τη μη πώληση του 15% της ΔΕΗ, περιέπλεξε τα πράγματα.
Ακόμη στη θέση του παραμένει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αλλά χωρίς τις αρμοδιότητες Ανάπτυξης, χαρτοφυλάκιο το οποίο  αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς θέλει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και το πρόσωπο- κλειδί παραμένει ακόμα άγνωστο.
Στο υπουργείο Εσωτερικών το πιθανότερο είναι να παραμείνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαφορετικά τη θέση του θα πάρει η Όλγα Γεροβασίλη στην περίπτωση που αποχωρήσει από κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σ’ αυτούς που φαίνεται να μένουν εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος μόνος του έχει εκφράσει την επιθυμία να φύγει. Σε περίπτωση που τελικά παραμείνει, το υπουργείο του θα αναβαθμιστεί.
Από τα πρόσωπα που φαίνεται να αναβαθμιστούν είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (για θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων), Νίκος Ξυδάκης και ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, ενώ βέβαιη είναι η αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος ανήκει στην ομάδα των νέων που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βγάλει μπροστά.
Σχετικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, φαίνεται να είναι πιθανή η μετακίνηση του καθώς έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, όμως την ίδια ώρα δεν έχει βρεθεί και το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει. Επίσης, στην περίπτωση μετακίνησης του ταυτόχρονα θα υπάρξει και αλλαγή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών (για θέματα Προστασίας του Πολίτη), Νίκου Τόσκα.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει ζητήσει ο ίδιος τη μετακίνηση του, ωστόσο αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο καθώς είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στην πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς φαίνεται να παραμένει στη θέση του παρά τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.
Ερωτηματικό παραμένει το τι θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός με το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς μετά τα τελευταία γεγονότα με το ΣτΕ, ίσως θέλει να παραδώσει αυτό το χαρτοφυλάκιο σε άλλα χέρια τα οποία θα κατορθώσουν να βρουν δίαυλους επικοινωνίας με το δικαστικό σώμα. 

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου