Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Στους ρυθμούς του Τραμπ... χρέος, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                               
Στο δρόμο προς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, - για το οποίο η κυβέρνηση είχε αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, με στόχο την επικύρωση της β΄ αξιολόγησης 

και την έγκριση ενισχυμένου πακέτου βραχυπροθέσμων μέτρων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους - ,  προέκυψε η απρόσμενη εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ. 

¨Όπως όλη η Ευρώπη, έτσι κι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου χορεύουν στους ρυθμούς της πολιτικής αβεβαιότητας για τις απόψεις και θέσεις που θα εκφράσει ο νέος πλανητάρχης. Πολλώ δε μάλλον, που η κυβέρνηση των Αθηνών είχε επενδύσει τα μέγιστα στην επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα.!

           
Στο Μέγαρο Μαξίμου, η απρόσμενη μη  εκλογή της Χίλαρι Κλίντον έφερε ένα «μούδιασμα» , καθώς η «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», εν τινι μέτρω,  θα αποτελούσε  παρακαταθήκη του απερχόμενου Μπάρακ Ομπάμα στην επερχόμενη πρόεδρο, εάν οι πολίτες των ΗΠΑ δεν είχαν στείλει στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο δημοκρατικός Μπαρόκ Ομπάμα παρακολουθούσε το θέμα της ελληνικής κρίσης από την αρχή του και στην γενική οικονομική του φιλοσοφία ήταν αντίθετος με την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που επέβαλε το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές χώρες. ¨Ήδη, δε, από τα μέσα του προηγούμενου χρόνου υποστήριξε άμεσα και δημόσια δια στόματος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του υπουργού οικονομικών Τζακ Λιου, αλλά και έμμεσα μέσω της επιρροής που ασκούν οι ΗΠΑ στο ΔΝΤ, την ανάγκη για την «ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»…. 

                             Η αχαρτογράφητη πολιτική του Τραμπ
             
Απέναντι σ αυτήν την αισιόδοξη προοπτική, η κυβέρνηση στέκεται άβουλη μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει έδωσε μια απάντηση που αιφνιδίασε τους ερωτώντες και παγώνει στη θύμησή της, τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου :«Θα σταθώ μακριά από αυτό το θέμα. Δεν θα ανακατευτώ. Μην ξεχνάτε ότι το Ευρώ δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Ένωσαν τις Ευρωπαϊκές χώρες για να νικήσουν τις ΗΠΑ. Τώρα η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή. Θα αφήσω την Γερμανία να χειριστεί το θέμα», για να προσθέσει αφήνοντας έκπληκτο τον δημοσιογράφο: «Αν δεν λύσει το θέμα η Γερμανία ειλικρινά πιστεύω ότι μπορεί να το λύσει ο Πούτιν». Σε παρεμφερείς δηλώσεις του, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, είχε υποστηρίξει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι…, «η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το Ευρώ, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομίας της»….
        
Μέσα στο νέο κλίμα που γεννά η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι οικονομικοί επιτελείς της κυβέρνησης, επιχειρούν μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση της νέας κατάστασης π[ου καλούνται να αντιμετωπίσουν. Κρίνουν, λοιπόν πως η εν γένει ρητορική του νεοεκλεγέντος πλανητάρχη…, «ρίχνει νερό στον μύλο των ακροδεξιών και  ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη». Σ αυτό το πνεύμα κινείται και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος δηλώνει : «Η νίκη Τραμπ αποτελεί ένα αρνητικό σοκ, μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα σε όλο τον πλανήτη. Η σπουδή της ομογάλακτής του Μαρίν Λε Πεν να πανηγυρίσει γι αυτή τη νίκη, το δείχνει καθαρά. Για την Ελλάδα αυτή την ώρα επιβάλλονται δύο πράγματα. Πρώτον να τρέξουμε για να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό που θα μας εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους και τη στροφή στην οικονομική ανάπτυξη και δεύτερον να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το οδυνηρό σοκ από τη νίκη Τραμπ μπορεί να είναι κι ένα εγερτήριο μήνυμα για ένα ευρύ αντιφασιστικό δημοκρατικό μέτωπο παντού στον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που σηματοδοτεί η νίκη Τραμπ»….
        
Πέραν της όποιας καθαρά πολιτικής επίπτωσης έχει στα ενδοευρωπαϊκά θέματα η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ…, οι Βρυξέλλες τρομάζουν μπροστά στο ενδεχόμενο η διακυβέρνηση Τραμπ να ακολουθήσει την πολιτική της απορρύθμισης των αγορών των ρεπουμπλικάνων προέδρων και ειδικά στον ήδη ευαίσθητο χρηματοπιστωτικό  τομέα και να δημιουργήσει εντονότερα και δυσεπίλυτα προβλήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα ρευστότητας, μηδέ της Deutsche Bank εξαιρουμένης…
      
Πέραν όλων τούτων, μια ενδεχόμενη προσήλωση της διοίκησης Τραμπ στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, - Ήδη έχει κάνει λόγο για «υπέρογκη και ανερμήνευτη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Ευρώπης» και για ενδεχόμενη «απόσυρση των αμερικανικών βάσεων από την Γερμανία» - , θα δημιουργούσε πλείστα όσα προβλήματα στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ αυτήν την περίπτωση και σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη προσέγγιση Ουάσιγκτον – Μόσχας, όπως έχει ήδη διαφανεί από τις μέχρι τούδε δηλώσεις του νέου πλανητάρχη…, δημιουργεί βαθύ κι έντονο πολιτικό, οικονομικό κι αμυντικό πρόβλημα στο Βερολίνο… 
        
Τούτων όλων δοθέντων,  οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, «θέλουν να πιστεύουν», - αυτήν την φράση χρησιμοποίησε κορυφαίος υπουργός μη έχων σχέση με το οικονομικό επιτελείο - , πως η ρητορική του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου θα διεγείρει τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και ειδικά της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες έχουν μπροστά τους εθνικές εκλογές μέσα στο 2017…, και θα αλλάξουν πολιτική με απώτερο στόχο να μην χάσουν τις εκλογικές αναμετρήσεις όπως συνέβη και με την Χίλαρι Κλίντον…!!! 

                                     Γέφυρες με νέα Διοίκηση
        
Μεταξύ των στενών επιτελών του νέου πλανητάρχη είναι και ο Ελληνοαμερικανικός  George Papadopoulos ο οποίος είναι σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής. Με τον George Papadopoulos έχει αναπτύξει στενές σχέσεις ο υπουργός άμυνας, Πάνος Καμμένος από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέστη ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης… Έκτοτε οι δυο άνδρες διατηρούν στενές επαφές και εξαιρετική συνεργασία. Σύμφωνα, δε, με συγκεκριμένες πληροφορίες…, το ταξίδι που έκανε πρόσφατα στο Ισραήλ ο George Papadopoulos το προετοίμασε ο έλληνας υπουργός άμυνας, Πάνος Καμμένος…
Ο   George Papadopoulos, - γιος του Αντώνη Παπαδόπουλου από την Θεσσαλονίκη και πρώην πρόεδρου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – , είχε αναλάβει να πείσει την ομογένεια να ψηφίσει υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ με το ρώτημα για την Χίλαρι Κλίντον : για τρεις δεκαετίες «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;»….
      
Ο πολυπράγμων George Papadopoulos, όπως έχουν αρχίσει να πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα «φέρει κοντά» και τον George Gigicos, υιό ‘Έλληνα κληρικού μετανάστη, δεύτερης γενιάς τον οποίο μάλιστα έχει βαφτίσει ο αδερφός του ισχυρού κληρικού των ΗΠΑ π. Αλέξανδρου Καρλούτσου , Jimy.  Ο  George Gigicos βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες προεκλογικές εκστρατείες των ρεπουμπλικάνων και θεωρείται ο ιθύνων νους της εκστρατείας του εκκεντρικού Ντόναλντ Τράμπ…


Το παρόν κείμενο, ρεπορτάζ-ανάλυση, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου 2016               Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου