Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Trump-onomics, στα βήματα Ρίγκαν... !!!

Επιστροφή του «ριγκανισμού» με ένα ακόμα πιο αυταρχικό πρόσωπο; Επέλαση του προστατευτισμού και αναβίωση των εμπορικών πολέμων; Ταφόπλακα της παγκοσμιοποίησης;

Τι φέρνει στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι ο νέος πλανητάρχης; Χαμηλή...
φορολογία, προστατευτισμός, δημοσιονομική επέκταση στο άγνωστο, ισχυρότερο νόμισμα, επιστροφή στον… άνθρακα ήταν μερικές μόνο από τις ασαφείς προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά προκειμένου οι ΗΠΑ «να ξαναγίνουν μεγάλες».


Κάποιες από αυτές τις προτάσεις, όπως η μεγάλη μείωση των φόρων σε βάρος των δημόσιων εσόδων, θυμίζουν εποχές Ρόναλντ Ρίγκαν. Κάποιες άλλες, όπως ο προστατευτισμός, τρομάζουν. Μεταξύ άλλων πολυεθνικές και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που φοβούνται ότι δυνητικά περιορίζονται «τα σύνορα της κερδοφορίας τους».

Ή μήπως δεν είναι έτσι; Πώς να εξηγήσει κανείς το μεγαλύτερο του 1,5% άλμα του δείκτη Dow Jones χθες από μια Wall Street που μήνες τώρα «πολεμά» και οδύρεται για τον καλπασμό του Τραμπ προς την εξουσία; Ικανοποιητική απάντηση προφανώς δεν θα υπάρξει άμεσα, ή τουλάχιστον πριν διαλευκανθούν οι μεγάλες ασάφειες των «Trump-onomics».

Ψαρεύοντας στη δυσαρέσκεια του κόσμου για την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και την υποβάθμιση των επιπέδων διαβίωσης, ο Τραμπ ισχυρίστηκε προεκλογικά ότι οι πολιτικές ελεύθερου εμπορίου που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ήταν υπεύθυνες για την κατάρρευση της αμερικανικής βιομηχανίας. Υποστήριξε ότι η παγκοσμιοποίηση έφερε περισσότερα αρνητικά παρά θετικά για τη χώρα του.

Εχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά για να πετύχει… καλύτερους όρους για τις ΗΠΑ και ότι θα χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό (με έξοδα του τελευταίου) προκειμένου να εμποδίσει τους λαθρομετανάστες που κλέβουν τις δουλειές των Αμερικανών.

Ο Τραμπ τα ’χει βάλει και με την Κίνα υποστηρίζοντας ότι από την είσοδό της στον ΠΟΕ μπήκε λουκέτο σε περισσότερα από 50.000 αμερικανικά εργοστάσια και χάθηκαν δεκάδες εκατ. θέσεις εργασίας. Ολη αυτή η ρητορική -αν δεν «νερώσει» στη συνέχεα- προμηνύει αναβίωση πολιτικών προστατευτισμού και θέτει σε αμφιβολία την υπογραφή δύο σημαντικών εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ, με την Ε.Ε. (ΤΤΙΡ) και 12 χώρες του Ειρηνικού (ΤΡΡ). Τα επιχειρηματικά λόμπι που βρίσκονται πίσω από τις δύο συμφωνίες θα καθορίσουν τις τελικές επιλογές.

Φορολογία

Εχει υποσχεθεί «μαζική μείωση της φορολογίας», όπως και ότι θα διασφαλίσει πως οι πλούσιοι θα πληρώνουν δίκαιο μερίδιο φόρου. Οι αναλύσεις δείχνουν όμως ότι το φορολογικό του σχέδιο θα ευνοήσει τους πλούσιους Αμερικανούς. Εχει επίσης υποσχεθεί ότι θα μειώσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων από 35% σε 15% και ότι θα εκπονήσει σχέδιο επαναπατρισμού κερδών των αμερικανικών πολυεθνικών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η τεράστια μείωση της φορολογίας που υπόσχεται σημαίνει απώλειες δημόσιων εσόδων 9 τρισ. δολαρίων στην επόμενη δεκαετία, αύξηση ελλειμμάτων και χρέους. Ο μετριασμός της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών θα απαιτήσει μείωση των δημόσιων δαπανών.

Πιθανότερος τομέας στον οποίο εκτιμάται ότι θα γίνουν οι περικοπές είναι η Υγεία. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα αντικαταστήσει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ACA του Μπαράκ Ομπάμα καθώς το θεωρεί πανάκριβο και καταστροφικό. Περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν σήμερα ασφάλεια χάρη σε αυτό το σύστημα.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι πολιτικές προστατευτισμού που θα υιοθετήσει θα διατηρήσουν θέσεις εργασίας και πλούτο μέσα στις ΗΠΑ. Εχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει την απασχόληση μέσω ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης που με τη σειρά της θα έλθει χάρη στους χαμηλότερους φόρους, τους εμπορικούς φραγμούς και τους σωστούς μεταναστευτικούς νόμους.

Υποσχέθηκε ότι θα «ξαναφτιάξει τις πόλεις στο εσωτερικό της χώρας, τους δρόμους, τις γέφυρες, τα τούνελ, τα αεροδρόμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υποδομές» και ότι έτσι θα βάλει ξανά εκατομμύρια Αμερικανών στην αγορά εργασίας… Σενάριο που είναι πολύ κεϊνσιανό για να είναι αληθινό. Πάντως σε αυτόν τον αχταρμά υπόσχεται και μείωση των περιβαλλοντικών φραγμών στην εγχώρια βιομηχανία άνθρακα που τον... χρηματοδότησε προεκλογικά.

Νομισματική πολιτική

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανεξαρτησία της Fed θα υπονομευτεί. Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα ότι διατηρώντας το κόστος δανεισμού χαμηλά βοήθησε τον πρόεδρο Ομπάμα και δημιούργησε μια «κάλπικη οικονομία». Τον περασμένο Απρίλιο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αντικαταστήσει την πρόεδρό της Τζανέτ Γέλεν. Μέχρις ότου ηρεμήσουν τα πράγματα, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed μάλλον θα καθυστερήσει.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου