Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Χάσμα... !!!

Το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016 – για την ακρίβεια το πώς θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ότι θα κλείσει – 

 επηρεάζει φυσικά και τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος μάλιστα έχει...
ακόμη υψηλότερο στόχο πλεονάσματος: 1,75%. Και γι’ αυτό το θέμα οι θεσμοί είχαν να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες προϋπολογίζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό το ποσό;

1 Η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης όχι σε πιλοτική, αλλά σε πλήρη εφαρμογή είναι μνημονιακή απαίτηση να προχωρήσει.
Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε συνάντηση του Γιώργου Χουλιαράκη και της Θεανώς Φωτίου με τους θεσμούς, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια αρχική συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία θεωρείται εξαιρετικά δυσχερής η περικοπή άλλων κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, παρέμβαση η οποία έχει προϋπολογισμό κοντά στα 571 εκατ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου φέρεται να έχει προταθεί και από το ΔΝΤ και από την Παγκόσμια Τράπεζα η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου της κλίμακας φορολόγησης φυσικών προσώπων (μισθωτών, αγροτών, συνταξιούχων).

Μένει να φανεί το πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο των 571 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 871 εκατ. ευρώ αν προστεθούν και τα 300 εκατ. ευρώ που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας.

2 Στον πίνακα με τα μέτρα που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, έχει ενσωματωθεί πρόβλεψη για περικοπές της τάξεως των 34 εκατ. ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποφύγει τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και κυρίως σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας.

Σημειωτέον ότι τα σώματα ασφαλείας τελούν υπό την... προστασία του προέδρου των ΑΝΕΛΛ Πάνου Καμμένου και ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών τους μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στο μικροσκόπιο των θεσμών έχουν μπει και οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για εξοικονόμηση περίπου 93 εκατ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου