Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Δεν ήρθε -ακόμη- η ώρα του ανασχηματισμού, αλλά τα «κενά» συμπληρώνονται...!!!

του Σεραφείμ Νικολάου

«Δεν έχει δέσει ακόμη το παζλ»: με τη φράση αυτή υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε στο newpost.gr. γιατί δεν θα γίνει ούτε την εβδομάδα αυτή ο ανασχηματισμός...

Και λίγες ώρες μετά, περί τα μεσάνυχτα δηλαδή, μια κυβερνητική διαρροή έμπαινε ακόμη πιο βαθιά στην ουσία του θέματος, σημειώνοντας: «Ο ανασχηματισμός θα γίνει στην ώρα του. Τώρα είναι η ώρα να αποκατασταθεί θεσμικά το ΕΣΡ. Και υπάρχουν, επίσης, και άλλες εξίσου σοβαρές προτεραιότητες».

Και αν διαβάζουμε σωστά την κυβερνητική διαρροή, τούτο σημαίνει ότι ως τη Δευτέρα που θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων δεν θα χτυπήσει το τηλέφωνο ούτε των υπουργών ούτε και των εξωκοινοβουλευτικών εκείνων που ονειρεύονται την είσοδό τους στην κυβέρνηση.
Οι άλλες, «εξίσου σοβαρές» προτεραιότητες ποιες μπορεί να είναι; Μήπως η προετοιμασίας της επίσκεψης του Προέδρου των Η.Π.Α. Μπάρακ Ομπάμα; Μήπως η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στις 14 Νοεμβρίου και η επίλυση των περισσότερων ανοιχτών θεμάτων;
Τούτο δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το νέο υπουργικό σχήμα δεν έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι. Ένας από τους, κατά τις πληροφορίες μας, νέους υπουργούς, θα παραμείνει στο ίδιο κτίριο που είναι και σήμερα αλλά θα... κατεβεί έναν όροφο.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ως τώρα γ.γ. του πρωθυπουργού, θα είναι πιθανότατα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Άνθρωπος –ορχήστρα, πάντα σε στενή επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, εκτιμάται πως έχει τα εχέγγυα να πετύχει στο πόστο που θα του εμπιστευτεί, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός.
Και η Όλγα Γεροβασίλη; Αν φύγει από τη θέση της εκπροσώπου, τότε αναμένεται να πάρει μια καλή θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ποιοι άλλοι υπουργοί είναι προς μετακίνηση; Όπως ακούγεται, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μήπως ο ένας θα πάει στη θέση του άλλου;, ήταν το ...πονηρό ερώτημα που ακούστηκε σε κάποιο κυβερνητικό γραφείο.
Αλλά, οι δύο άγνωστοι «Χ» αυτού του ανασχηματισμού είναι δύο φίλοι –και οι δύο,  εκ των «βασικών μετόχων» του ΣΥΡΙΖΑ: ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο μεν πρώτος δέχεται πλέον τις ευθείες βολές της εκκλησιαστικής ηγεσίας, η οποία καθόλου τυχαία εκδήλωσε τη σφοδρή αντίθεσή της στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, στο ...παρά πέντε του ανασχηματισμού. Ενώ όσον αφορά τον Π. Σκουρλέτη, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παραμείνει στο Υπουργείο Ενέργειας.
Ακλόνητοι στις θέσεις τους θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Επίσης, ο υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης πιστεύεται πως θα αναβαθμιστεί, ενώ θα μπει και νέο αίμα στην κυβέρνηση: τα ονόματα που ακούγονται (μεταξύ άλλων) είναι: του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκου και της επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στα εργασιακά, Έφης Αχτσιόγλου, που ήταν χθες άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Το ερώτημα, όμως, είναι και ποιοι θα φύγουν από την κυβέρνηση; «Μην τα ...δένεις τα ονόματα που ακούγονται ότι θα φύγουν», μας απάντησε η πηγή μας κρατώντας, έτσι, κλειστά τα χαρτιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου