Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ανασχηματισμός - Καραμπόλες και αντιδράσεις - Ο Φ.Κουβέλης υπουργός;...!!!

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ : H ανακοίνωση των ονομάτων που θα αποτελούν το νέο κυβερνητικό σχήμα καθυστερεί 

επειδή σημειώνονται καραμπόλες με το κόμμα της συγκυβέρνησης, τους ΑΝΕΛ, αλλά και με τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα είναι στην Ινδονησία, απ' όπου θα επιστρέψει αύριο.
Αυτή την ώρα δεν παρατηρείται καμία κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες προσπαθούν να συμπληρώσουν το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες  σημαντική θέση στο νέο σχήμα της κυβέρνησης θα αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι ο ένας από τους ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα που έχει ξεκινήσει σειρά τηλεφωνημάτων στα πρόσωπα που θα μπουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και σε αυτά που θα μετακινηθούν. Μάλιστα κάποιοι από τους τελευταίους εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του πρωθυπουργού να τους αλλάξει χαρτοφυλάκιο.
Οπως φαίνεται λοιπόν, η ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν αποκλείεται να γίνει αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Παραμένει ως φαίνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ΥΠΟΙΚ παρά τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας να τον αλλάξει καθώς οι δανειστές δεν θέλουν πειραματισμούς με το υπουργείο αυτό.
Ο κ. Τσακαλώτος έχει καλές σχέσεις με τους δανειστές και θεωρείται απαραίτητος για την δεύτερη αξιολόγηση.
 
Στην οδό Νίκης θα παραμείνει και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Το όνομά του «έπαιξε» και για υπουργός Οικονομικών, εντούτοις ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι αμετακίνητος.
 
Αλλαγή ενδέχεται να υπάρξει στη δεύτερη θέση αναπληρωτή. Ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως για τους χειρισμούς του στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, ενώ κατά διαστήματα υπήρξε και δυσφορία στο Μαξίμου. Είναι επομένως πιθανό να αντικατασταθεί και να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.
 
Kυβερνητική θέση φαίνεται πως θα αναλάβει και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και μάλιστα σε ιδιαίτερα σημαντικό υπουργείο. Αρχικά ο Φ.Κουβέλης προορίζονταν για το Εσωτερικών.αλλά φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Δικαιοσύνης.
(Ανανέωση 15:00)  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διαρρέονται στα δημοσιογραφικά γραφεία, ακούγονται ήδη τα πρώτα ονόματα που φιγουράρουν στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης φεύγει από το υπουργείο Παιδείας, αλλά όχι από την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται να μετακινείται σε άλλο υπουργικό θώκο. Είναι σαφές ότι ο Α.Τσίπρας θέλει να σταματήσουν οι συγκρούσεις με την Εκκλησία.
 
Η Όλγα Γεροβασίλη μετακινείται από τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη θέση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Στη θέση της Όλγας Γεροβασίλη τοποθετείται, όπως όλα δείχνουν, κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
 
Μεγάλη έκπληξη συνιστά η παραμονή τελικά του Πάνου Σκουρλέτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς φαίνεται ότι μετακινείται σε άλλο υπουργείο.
 
Ο Αλέξης Χαρίτσης από υφυπουργός Οικονομίας αναβαθμίζεται σε υπουργό Οικονομίας στη θέση του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, μετακινείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη θέση του Βαγγέλη Αποστόλου.
 
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, η άλλοτε στενή συνεργάτις του Γιώργου Κατρούγκαλου, η Έφη Αχτσιόγλου, θα είναι η νέα υπουργός, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος μετακινείται σε άλλο υπουργικό θώκο.
 
Σε άλλη θέση εντός της κυβέρνησης μετακινείται, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Νίκος Ξυδάκης εγκαταλείποντας το πόστο του ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών γα Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
 
Επίσης, εκτός κυβέρνησης τίθεται ο Δημήτρης Μάρδας.
 
Σε ό,τι αφορά τους «σταθερούς»: ο Γιάννης Δραγασάκης θα διατηρήσει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβερνησης, ο Νίκος Κοτζιάς παραμένει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ και ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα βρίσκεται και μετά τον ανασχηματισμό στο Επικρατείας.
------------------------------------------------------------------------
Από ότι φαίνεται έχει ήδη ξεκινήσει η διασικασία του ανασχηματισμού αφού άρχισαν να πέφτουν τα τηλέφωνα  στους υποψήφιους νέους υπουργούς.
Το έργο αυτό έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.
 

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η τελική φάση για τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Τα τηλεφωνήματα στους υποψήφιους νέους υπουργούς γίνονται αυτή την ώρα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δργασάκη και από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. 
Ο πρωθυπουργός θέλει να σχηματίσει μία κυβέρνηση που να είναι αποφασισμένη, αλλά και να διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αναμένεται σύντομα, ίσως και στις τρεις το μεσημέρι, όπως αναφέρουν ασαλείς πληροφορίες. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής ειδοποιήθηκε η Βουλή να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Αυγή» προαναγγέλει τον ανασχηματισμό στο σημερινό της πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Δυναμική επανεκκίνηση»:

Το ίδιο κάνει και η Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο «Ωδίνες ανασχηματισμού»:


Κύριος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να έχει από τις επόμενες ημέρες και ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, μία κυβέρνηση που να είναι έτοιμη να υπογράψει τις αναγκαίες συμφωνίες με τους δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι, που με το υπάρχον σχήμα δεν ισχύει. Γι’ αυτό και οι κύριες αλλαγές φαίνεται ότι θα αφορούν και τομείς σχετικούς με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρώτη αλλαγή θα είναι η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την ενέργεια, καθώς διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ. Παρότι φαινόταν ότι θα αναλάμβανε άλλο υπουργικό πόστο, είναι πιθανό να τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς η διαφωνία του με την επιλογή του Μαξίμου για τη ΔΕΗ είναι κάθετη. Για τη θέση του συζητείται ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ και άλλων ονομάτων.
 

  /  pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου