Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Οι αυξήσεις στους μισθούς έφεραν τα ελλείμματα...!!!

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Μάλιστα! Η ελληνική οικονομία καταβυθίστηκε γιατί οι έλληνες εργαζόμενοι έπαιρναν αυξήσεις στους μισθούς τους μεγαλύτερες και από αυτές των Γερμανών.
 
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα των δανειστών, και κυρίως του ΔΝΤ (όπως υποστηριξε η Ντ.Βελκουλέσκου) που αρνείται οποιαδήποτε επιστροφή στα πρό μνημονίου επίπεδα, όσον αφορά το θεσμικό σκέλος, δηλαδή τις συλλογικές διπραγματεύσεις και συμβάσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. 


Όπως εξήγησαν στην εμβρόντητη ελληνική διαπραγματευτική ομάδα (Κατρούγκαλος- Τσακαλώτος) στην προχθεσινή πρώτη συνάντηση για τα εργασιακά, ..."οι μισθοί στη χώρα σας αυξάνονταν γρηγορότερα από την παραγωγικότητα κι αυτό ήταν από τις βασικές αιτίες δημιουργίας των σημερινών ελλειμμάτων»...  
Έπειτα από αυτή την πρώτη ψυχρολουσία, οι εκπρόσωποι των θεσμών και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ έδειξαν εξαρχής τις προθέσεις τους, ανοίγοντας όλη την βεντάλια των σκληρών απαιτήσεών τους : 
  • ζήτησαν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
  • έθεσαν ζήτημα κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, παρόλο που το θέμα αυτό έχει ήδη κριθεί από το ΣτΕ
  • αμφισβήτησαν τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία ώστε να πειστούν πως υπάρχουν εγγυημένοι πόροι μόνιμου χαρακτήρα.
  • Επέμειναν σε καλύτερη στόχευση επιδομάτων, που δίδονται ως παροχές σε χρήμα ή και σε είδος 
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς είχε ως εξής:
"Οι ίδιοι οι εργοδότες δέχονται πως το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό κόστος αλλά η σταθερότητα του περιβάλλοντος και η αποεπένδυση που εντείνεται. Παρά την τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους και τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος έχουμε υποχωρήσει αντί να κερδίσουμε σε θέσεις ανταγωνιστικότητας"
Τέλος υπογράμμισαν ότι στην Ευρώπη ο στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών και παρά τις αυξήσεις (προ μνημονίου) οι Γερμανικοί μισθοί παρέμειναν ... απλησίαστοι για όλους τους έλληνες εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου