Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ο πολιτικός σταθμός της απόφασης του ΣτΕ...!!!

Tvxs Ανάλυση

Πολιτικός σταθμός με απρόβλεπτη δυναμική γίνεται η απόφαση που θα πάρει, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά - μια απόφαση, 

στην οποία έχουν «ποντάρει» αντιπολίτευση και μιντιάρχες παίζοντας ακόμη και το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση και που φρόντισε να το «κάψει» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την χθεσινοβραδινή παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τα επόμενα 24ωρα διαγράφονται θερμά στο μέτωπο της πολιτικής πόλωσης.
Το μήνυμα Τσίπρα για τα εκλογικά σενάρια

«Τις επόμενες μέρες η ΝΔ και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά», διαμήνυσε ο χαρακτηριστικά στην Πολιτική Γραμματεία ο Αλέξης Τσίπρας, σπεύδοντας να ανακόψει και κάθε σύνδεση της απόφασης του ΣτΕ με εκλογικά σενάρια:
«Κάποιοι», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, «ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου
Πάνω σ’ αυτό το μήνυμα δε, της διατήρησης του «εμπολέμου» με τη διαπλοκή ανεξαρτήτως της δικαστικής απόφασης, γίνεται στο Μαξίμου και η επεξεργασία όλων των πιθανών σεναρίων εν όψει της απόφασης του ΣτΕ. 
Οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις του νόμου Παππά ή ακόμη και η διαμόρφωση εντελώς νέου νομοθετικού πλαισίου είναι ανάμεσα στις πιθανότητες που εξετάζονται στην περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα καθοριστούν από την μορφή και τη δομή της ετυμηγορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η διάσκεψη του ΣτΕ και τα δύο κρίσιμα ζητήματα
Εκεί, μετά και την χθεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας, οι εκτιμήσεις νομικών κύκλων θέλουν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να βρίσκεται πολύ κοντά στην ψηφοφορία επί της τελικής απόφασης κατά την αυριανή του συνεδρίαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες η συζήτηση ήταν έντονη στα δύο κομβικά ζητήματα συνταγματικότητας που εξετάζει το ΣτΕ - την αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τον αριθμό των αδειών.
Ο εισηγητής Γιώργος Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας, οι εισηγήσεις των μελών του Συμβουλίου όμως που ακολούθησαν φέρονται να ήταν μοιρασμένες. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης εστίασε στο θέμα του ΕΣΡ και το εάν είναι συνταγματική η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό Επικρατείας, νομικοί κύκλοι και πάλι όμως επισημαίνουν ότι το πλέον κρίσιμο ζήτημα ίσως είναι εκείνο του αριθμού των αδειών - δηλαδή, το εάν είναι συνταγματική η χορήγηση μόνον 4 αδειών.
Επ’ αυτού, δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να τεθεί προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μια κίνηση που εάν τελικά γίνει θα σημάνει και μακρά παράταση της διαδικασίας και της νομικής και πολιτικής εκκρεμότητας.
Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, η εν λόγω προοπτική συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, με επικρατέστερη εκδοχή την έκδοση απόφασης αύριο ή το αργότερο σε μια νέα, και τελευταία, διάσκεψη της Ολομέλειας εντός των επόμενων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου