Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς το αφήγημα χρέους…, σε πορεία Αντώνη Σαμαρά...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                                          
Ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν μέχρι πρότινος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό  κι ακόμα παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ.!  

Θα εξακολουθήσει να είναι και μετά το δεύτερο συνέδριο , το πρώτο μνημονιακό, με τα τραύματα που προκαλεί η ακολουθουμένη πολιτική, που ουδόλως απέχει από εκείνη των προκατόχων κυβερνήσεων.; Αυτό το ερώτημα στοιχειώνει τις τριήμερες εργασίες του κυβερνώντος κόμματος στο παραλιακό στάδιο της Αθήνας…
           
Μέχρις ότου ανέλθει στο συνεδριακό βήμα, ο πρωθυπουργός είχε εθίσει υπουργούς και βουλευτές του στο αφήγημα : «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας…, ώστε να υποχρεωθούν κι οι εταίροι μας να υλοποιήσουν τις δικές τους…» , που εν συντομία ήταν η εξής μία : «Διευθέτηση του χρέους», σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup περασμένο Μάιο.!
Κορυφαίοι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, εκμυστηρεύονται πως το εν λόγω αφήγημα ήταν, και, παραίνεση των υπερατλαντικών φίλων και συμμάχων, έτσι όπως την είχε ζητήσει ο αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο…   ‘Έκτοτε, η κυβερνητική και κομματική πολιτική του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στηρίχτηκε, περιορίστηκε και περιεστράφη στο εν λόγω αφήγημα.!  Τι θα γίνει, όμως, αν δεν εξελιχθούν τα πράγματα, όπως το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί και προσδοκά…;;; Το απευκταίο ενδεχόμενο είναι ο πολιτικός εφιάλτης του Αλέξη Τσίπρα…!!! 

                                 «Άλλαι αι βουλαί του Βερολίνου»
        
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ερμηνεύει τη συμφωνία του Eurogroup, του Μαΐου, ως εξής: «η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας, θα συζητηθεί το 2018, ήτοι μετά τις γερμανικές εκλογές», όπως η γερμανική  FAZ σχολιάζει την γερμανοαμερικανική διένεξη για το ζήτημα «απομείωση του ελληνικού χρέους»…,  με τίτλο «Ελληνική ρουτίνα».
      
Αναγκαία την λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, βλέπει και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όπως γνωρίζετε καλά», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, στο Eurogroup γίνεται τώρα μία συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
     
Παρά ταύτα, οι Γερμανοί, επειδή έχουν εκλογές το Φθινόπωρο του 2017 κι επειδή δεν θέλει η παρούσα ηγεσία της καγκελαρίας να εισπράξει πολιτικό κόστος, επιδιώκουν με κάθε τρόπο και θυσία την αναβολή της όποιας διευθέτησης του ελληνικού χρέους…, για μετά τις εκλογές…!!!  Εάν οι Γερμανοί επιμείνουν και κατορθώσουν να παρακάμψουν την επιμονή των Αμερικανών για «εδώ και τώρα» «σημαντική ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους…, ( πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί τον Νοέμβρη ) ,…, τότε, η κυβέρνηση θα βρεθεί προ πλείστων αδιεξόδων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών. Και συγκεκριμένα : Το χειρότερο σενάριο είναι να μην οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους, τον Δεκέμβριο, και να μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

                                 Κοινή πορεία Αλέξη και Αντώνη
     
Σε περίπτωση που επαληθευτεί το απευκταίο, για το Μέγαρο Μαξίμου σενάριο, ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει πέσει στην ίδια παγίδα που είχε πέσει και ο προκάτοχός του…, Αντώνης Σαμαράς…!!! ΚΙ εξηγώ : Πριν αναλάβει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν αντιμνημονιακός. ( Το πρόγραμμα των Ζαππείων ) !. Αφού ορκίστηκε πρωθυπουργός, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την καγκελάριο Μέρκελ…, είπε το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος».! Τι είχε συμβεί…;;; Η καγκελάριος είχε πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι θα συζητήσει «απομείωση του ελληνικού χρέους…, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές».! ( Ήταν οι ακριβώς προηγούμενες εκλογές }.!  Πεισθείς, λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς, μετετράπη σε μνημονιακό, όπως ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση της νύχτας 12 προς 13 Ιουλίου 2015…!!! Από την πρώτη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός.., έγινε «καλό και υποταγμένο παιδί στο Βερολίνο». Έγιναν οι εκλογές, τις κέρδισε η Μέρκελ και έκανε τον μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων…, η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε ακόμα μια χάρη :  «να περιμένει…, «ακόμα μια ανάσα»…, μέχρι να περάσουν και οι ευρωεκλογές…».! Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πείσθηκε για μια ακόμη φορά. Αφού πέρασαν και οι ευρωεκλογές, και τις κέρδισε κι αυτές η Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς τις έχασε με 5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ήταν η απαρχή της πτωτικής του πορείας…!!! Πρόσμενε, όμως, ότι αυτήν την φορά η Μέρκελ θα τηρούσε την συμφωνία του Βερολίνου. Η πράξη απέδειξε ότι η καγκελάριος «κρέμασε» τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά…
        
Τούτων, όλων δοθέντων, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής : «Το χρέος δεν είναι βιώσιμο χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό για να γίνει»…., «… πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος για να αποτιμηθεί σε μακρά διάρκεια…, Αυτά πρέπει να κλείσουν τα Χριστούγεννα διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος…., Αυτά δένουν μαζί για να έχουμε σαφή στρατηγική που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος. Δική μας στρατηγική η τήρηση συμφωνίας και κλείσιμο 2η αξιολόγησης… »…!!! 

                                     Χρέος και Κόμμα – Τάση των «53+»
      
Όπως ανωτέρω επισημάναμε, το αφήγημα με το οποίο ο πρωθυπουργός έχει πολιτικά «δέσει» κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα είναι το εξής : «Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας…, ώστε να υποχρεωθούν κι οι εταίροι μας να υλοποιήσουν τις δικές τους…» , που εν συντομία ήταν η εξής μία : «Διευθέτηση του χρέους»…!!! Τι θα γίνει σε διαφορετική κι απευκταία περίπτωση.;
      
Την απάντηση την δίνει η ομάδα των «53 +», επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος : «είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό». Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά έκπληξη είναι πως η τάση των «53+» αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επισημαίνοντας με νόημα πως …, «εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές, προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία»… Αυτή ακριβώς η φράση της κίνησης των «53+»  αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα -ακόμα και το να πέσει η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.
     
Οι «53+» , είναι δυνατός παίχτης στην εσωκομματική σκακιέρα του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ συχνά τραβούν από το αριστερό μανίκι τον Αλέξη Τσίπρα καθότι διακρίνονται για την «ευαισθησία τους στα δικαιώματα». Επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος  είναι τιμονιέρης της διαπραγμάτευσης και ο άνθρωπος που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τους δανειστές. Μαζί τους συμπορεύεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου  και εκλεκτά μέλη της ομάδας ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής…. 

                                  Άνοιγμα κυβέρνησης και κόμματος
      
Απέναντι στην θεωρία «πτώσης » της κυβέρνησης βρίσκονται όλοι εκείνοι που ευελπιστούν πως…,  «ακόμα και μετά το 2017…, θα γίνει διευθέτηση του χρέους». Άρα, υποστηρίζουν οι εν λόγω, η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει, πάση θυσία, να μείνει στην εξουσία για να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς. Για να περάσει, δε, το κάβο, μέχρι τότε…, «πρέπει να γίνει κυβέρνηση και κόμμα «ευρείας στήριξης κι αποδοχής».!  Κι εδώ ακριβώς, εντοπίζεται η πολιτική διεύρυνσης προς το κοινωνικό κέντρο…, έως και τις παρυφές της προοδευτικής δεξιάς, όπως ακριβώς πορεύεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας… 

          Αυτήν την πορεία φέρονται να ακολουθούν και να υποστηρίζουν οι : 

1.     Η Ενωτική Κίνηση : Σ¨αυτήν μετέχει ο υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Με την Ενωτική Κίνηση συμπορεύονται και τα στελέχη Νίκος Σκορίνης, Κώστας Πουλάκης, Πέτρος Καραγιώργος και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.
2.    Πλατφόρμα 2010 : Μέλη της είναι…,  ο υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο ευρωβουλευτής  Δημήτρης Παπαδημούλης, και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,  η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και τα στελέχη Γιώργος Μπαλάφας, Χρήστος Στάϊκος, Αλέξης Χριστόπουλος .
3.    ΠΑΣΟΚογενείς : Ηγετικό ρόλο στην ομάδα έχει ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κι είναι ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ επιτελικό ρόλο έχει Σε αυτήν ανήκουν το  μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Κοτσακάς….

Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016...
///////////////////////////////////////////////////////////////


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου