Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η συμφωνία πλησιάζει, η κριτική δυναμώνει και ο Τσίπρας καλείται να αποφασίσει...!!!

του Τάκη Χατζή  

Την αισιοδοξία ότι υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου 

 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η οποία αφορούσε στη δημιουργία του νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Την ίδια ώρα, το Iskra.gr σχολιάζοντας τη συνάντηση του υπουργού αλλά και του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, υπό τον τίτλο «Ταμείο εκποιεί την Ελλάδα
και ο λαός πληρώνει τις τράπεζες» σημείωνε ότι «η κυβέρνηση πανηγυρίζει την επιτάχυνση της μνημονιακής θηλιάς στη χώρα».
Ταυτοχρόνως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (σε συνέντευξη στο Real.gr) τόνιζε ότι «όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνισθούν μέχρι την ύστατη στιγμή για να μην υπογράψει η κυβέρνηση ένα νέο τρίτο μνημόνιο, ενώ αν υπογραφεί θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό».
Μετά από αυτά δεν είναι να απορεί κανείς για τις πληροφορίες που διακινούνται σχετικά με την επιλογή του χρόνου της επικείμενης σύγκρουσης. Από το Μέγαρο Μαξίμου, λεγόταν ότι εξετάζεται ακόμη και το σενάριο οι εθνικές εκλογές να προηγηθούν του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι εφαρμοστικοί νόμοι να ψηφιστούν από νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και η (θεωρούμενη ως) αναπόφευκτη σύγκρουση να μην συμπέσει με την προεκλογική περίοδο.
Ενδέχεται όμως, ο Πρωθυπουργός να επιλέξει άλλο χρόνο για να επιλύσει το εσωκομματικό πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να αποκλειστούν οι εκπλήξεις. Και η στιγμή της αναμέτρησης να έρθει νωρίτερα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, έχει, λίγο- πολύ, δημοσιοποιήσει την τακτική της. Παραμένουμε στο κόμμα, σηκώνουμε σε καθημερινή βάση ψηλά τις διαφωνίες μας, δεν υποχωρούμε και- σε καμιά περίπτωση, δεν αποχωρούμε.
Αυτός που σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πάρει αποφάσεις είναι ο Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, δέχεται πολλές εισηγήσεις, αλλά επί της ουσίας κρατάει τα χαρτιά του κλειστά. Το μόνο που έχει κάνει σαφές είναι ότι δεν διαπραγματεύεται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θα υπερκεράσει τα προβλήματα που προκαλούν οι διαφοροποιήσεις, η γκρίνια και η πολυγλωσσία, δεν λέει λέξη. Τουλάχιστον στον ευρύτερο κύκλο του.
Ωστόσο όλοι περιμένουν τις αποφάσεις και τις κινήσεις του. Γιατί- όπως σημειώνουν συνεργάτες του, αυτός είναι που στην τελική πήρε τη λαϊκή εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν την πήρε ούτε ο Ρούντι ούτε ο Νταβανέλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου