Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις...!!!

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Διευκρινίσεις για το θέμα με τα κόκκινα δάνεια ζητούν οι τέσσερις θεσμοί την ώρα που γίνεται όπως φαίνεται σκληρή μάχη για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

 λόγω διαφωνίας της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών.

Η διαπραγμάτευση θεωρητικά πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 12 Αυγούστου ούτως ώστε από το διάστημα 14-18 Αυγούστου να έχει ψηφιστεί η συμφωνία από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και φυσικά και από την ελληνική Βουλή.

Όμως οι δανειστές σε καθημερινή βάση εγείρουν και νέα ζητήματα κάτι που οδήγησε σε αδιέξοδο την χθεσινή νέα συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη με αιχμή το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα συσταθεί και θα λειτουργεί στην Ελλάδα.
Η πολύωρη συζήτηση δεν οδήγησε σε κάποιο τελικό συμπέρασμα καθώς διαπιστώνεται διαφορά αντίληψης ανάμεσα στις δύο πλευρές για την λειτουργία του Ταμείου.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών μιλούν για ένα ταμείο άμεσων ιδιωτικοποιήσεων κάτι το οποίο αρνείται η ελληνική πλευρά λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν σταδιακά και σε βάθος τριακονταετίας. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι τα assets του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον πιο συμφέρον τρόπο και μάλιστα με εκείνον που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση και όχι οι δανειστές.
Το θέμα έχει παραμείνει εκκρεμές και θα επανεξεταστεί σε επόμενη φάση της βραχείας διαπραγμάτευσης. Πάντως υπουργός που μετέχει στην διαπραγματευτική διαδικασία δηλώνει στο newpost ότι η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το Ταμείο όπως αποτυπώθηκαν στα κείμενα της 13ης Ιουλίου και όχι να γίνεται ερμηνεία του τρόπου λειτουργίας του βάση των ορέξεων και επιθυμιών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την 14ωρη Σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης όπου και κρίθηκε το grexit έγινε σκληρή αναμέτρηση για το Ταμείο το οποίο αρχικώς προοριζόταν να έχει ως έδρα του το Λουξεμβούργο.
Τις επόμενες ημέρες θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης και το θέμα με τα κόκκινα δάνεια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ζήτησαν να ενημερωθούν ενδελεχώς και αξίωσαν να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν καλύτερα τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας.  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου