Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Όλα στο τραπέζι με τους θεσμούς - Τα θέματα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις...!!!

Όλα τα θέματα ανοιχτά πάνω στο τραπέζι άφησε η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.  

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι παραμένουν χωρίς να τίθεται θέμα νέων προαπαιτούμενων αλλά νέων ζητούμενων.
Έτσι  σήμερα αναμένεται να γίνει μια εκτεταμένη απολογιστική συζήτηση, με τη συμμετοχή των 54 στελεχών των κλιμακίων των θεσμών από τη μια και σύσσωμης της ελληνικής
διαπραγματευτικής ομάδας από την άλλη. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σχετικά με μακροοικονομικές προβλέψεις και το πώς θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ωστόσο αυτό που προέχει είναι να καταλήξουν οι συζητήσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα εντός χρονοδιαγράμματος καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τις δύο πλευρές.
Σε κάθε περίπτωση τα «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης που εγκαινιάστηκαν χτες και θα συζητηθούν αναλυτικά τις επόμενες μέρες είναι:
· Ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018
· Οι ελληνικές προτάσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω του νέου Ταμείου να μειωθεί το χρέος.
· Δεν τέθηκε θέμα νέων προαπαιτούμενων.
· «Αγκάθι» είναι και το ασφαλιστικό καθώς οι θεσμοί ζητούν την νομοθέτηση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και την ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ.
· Στις διαπραγματεύσεις επιχειρήθηκε να προσδιορισθεί ο χρόνος ενεργοποίησης του δημοσιονομικού συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την υλοποίηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί και θα προειδοποιεί για τις πιθανές δημοσιονομικές αποκλίσεις από μέτρα και παραλείψεις.
· Συζήτηση των θεσμών με την κυβέρνηση για τα εργασιακά με στόχος έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα υιοθετεί τις καλύτερες πρακτικές από την ΕΕ.
· Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχετικά με την φορολογία,  οι δανειστές φέρεται να ζήτησαν την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει επιβολή έκτακτης εισφοράς 8% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ.
· Παράλληλα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και για διάταξη που ψηφίστηκε στο πρώτο πολυνομοσχέδιο και σχετίζεται με την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις, από το 55% στο 75%.
· Ανεκαφελαιοποίηση των τραπεζών με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακεφαλαιοποίηση επιδιώκεται να γίνει κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (με το κόστος να προστίθεται στο δημόσιο χρέος) και όχι απευθείας από τον ΕSM.  Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.

Το δεύτερο σενάριο, με απευθείας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συνοδεύεται από τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων. Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.
«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου