Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...ενδέχεται να μην ψηφίσουν την συμφωνία με τους δανειστές...???

της Άρτεμις Παραδείσου

Και τώρα αρχίζει το μέτρημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι του ύψους των μέτρων που θα ληφθούν για να κλείσει η συμφωνία, 

 -κάτι που άλλωστε δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη- αλλά των βουλευτών εκείνων που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές.
Η δήλωση Παππά πως «προφανέστατα και θα τεθεί θέμα πειθαρχίας» εμπεριείχε αφενός το στοιχείο της προειδοποίησης προς τους βουλευτές και αφετέρου της επιβεβαίωσης πως επίκειται η συμφωνία, γι’ αυτό και το Μαξίμου ετοιμάζεται να περάσει σιγά σιγά σε άλλη πίστα , αυτήν που αφορά το εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αφορά μόνο την στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι βουλευτές. Σχετίζεται και με αντιδράσεις που εισπράττει από μέλη του υπουργικού συμβουλίου που περιμένουν σχετικά μουδιασμένα να διαβάσουν την συμφωνία  για να διαπιστώσουν εάν αυτή παραβιάζει τις προσωπικές κόκκινες γραμμές τους. Υπουργός που κατέχει σημαντικό υπουργείο το οποίο εμπλέκεται στην διαπραγμάτευση εξηγεί πως εάν δεν διαβάσει την συμφωνία δεν θα ηρεμήσει γιατί θα πρέπει να διαπιστώσει ιδίοις  όμμασι ότι δεν θίγει πολιτικές του υπουργείου του.
Εφόσον δει ότι πρόκειται για μία «σχετικά αξιοπρεπή συμφωνία» τότε θα δώσει την ψήφο του και θα υλοποιήσει και την δική του στρατηγική. Εφόσον όμως δει ότι η συμφωνία που θα παρουσιαστεί ακυρώνει την δική του πολιτική τότε με δυσκολία θα μπορέσει να παραμείνει –όπως λέει- στο υπουργείο του και αναγκαστικά θα αποχωρήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία. Αντιθέτως θα την ψηφίσει για να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση. Σημαίνει όμως τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα και πιθανότατα ανασχηματισμό εάν πιστέψει κανείς τους ισχυρισμούς του πως την ίδια στάση θα κρατήσουν και άλλοι υπουργοί με τους οποίους μοιράζεται ανάλογες ανησυχίες.
Από την άλλη στο μέτρημα που κάνει το Μαξίμου δεν βγαίνει άκρη. Η εικόνα είναι ασαφής γιατί πάντα υπάρχουν και οι λεγόμενοι «κρυφοί» βουλευτές που εκδηλώνουν την δυσαρέσκεια ή διαφωνία τους την ώρα της κρίσης. Υπάρχει πάντα η αγωνία για την ψήφο της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την οποία πολλοί στην κυβέρνηση πιθανολογούν ότι μπορεί και να μην ψηφίσει την συμφωνία. Μαζί της τότε πιθανότατα θα συμπαρασύρει την προστατευόμενή της Ραχήλ Μακρή.
Επίσης διάφοροι μεμονωμένοι βουλευτές δεν είναι βέβαιο πώς θα αντιδράσουν στην ψήφιση μέτρων. Από τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη ως τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και από τον Γιώργο Σαπουνά ως την Μαρία Γαϊτάνη όλοι θεωρούνται ύποπτοι για καταψήφιση. Κοινώς, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μακρύ δρόμο για να διανύσει έως ότου απαλλαγεί από το άγχος της ψήφισης της όποιας συμφωνίας και φυσικά την απειλή των εκλογών.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου