Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Σε τελικό στάδιο η συμφωνία -Νέο «ραντεβού» αύριο Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ...!!!


Στο τελικό στάδιο των πιο κρίσιμων διαβουλεύσεων- ενόψει της συμφωνίας- έχει περάσει η ελληνική κυβέρνηση 

και με φόντο το εσωκομματικό πρέσινγκ που παραμένει αμείωτο αλλά και τα σκληρά μηνύματα για μέτρα που καταφθάνουν από τους θεσμούς, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται... για όλα τα ενδεχόμενα.
Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως φορτισμένο, δεδομένης της πίεσης τόσο σε επίπεδο χρόνου αλλά και ρευστότητας, ενώ στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης από χθες βράδυ υπάρχουν μεγάλες γκρίνιες και για την τοποθέτηση της Eλενας Παναρίτη ως εκπροσώπου στο ΔΝΤ.

Με φόντο τα παραπάνω, στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκτάκτως η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια των Βρυξελλών να συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς. Σημειωτέον δε, ότι οι συζητήσεις, λαμβάνουν πια χώρα σε δυο επίπεδα: σε τεχνικοοικονομικό και πολιτικό.
Στόχος: Να ολοκληρωθεί η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο
Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας και πηγές από κυβερνητικό επίπεδο αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι στόχος είναι η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να ολοκληρωθεί απόψε.
Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσει να καλυφθεί όλη η απόσταση, ούτε ότι θα «ξεκλειδώσουν» τόσο εύκολα διαδικασίες όπως ένα έκτακτο Εurogroup.
Αντιθέτως, για όσα ανοικτά ζητήματα καταγράφουν, θα υπάρξουν κενά που θα συμπληρωθούν στην πορεία.
Ερχεται παρέμβαση των τριών ηγετών
Καταληκτικό στάδιο και προπαντός κρισιμότερο, όσα θα συζητήσουν εκ νέου σε κορυφαίο επίπεδο οι τρεις ηγέτες. Το iefimerida.gr αποκαλύπτει πως οι κκ Τσίπρας-Μέρκελ και Ολάντ ανανέωσαν το... ραντεβού τους για άλλη μια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Κυριακής, ώστε όπου δεν μπορεί να «κλείσει» κάποιο τεχνικό ζήτημα να υπάρξει ανώτατη παρέμβαση.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άλλωστε, οι εργασίες των τεχνοκρατών της ελληνικής ομάδας κινούνται  με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Τα τρία στάδια εργασίας των τεχνικών κλιμακίων
Οι ίδιες πηγές, περιγράφουν πως:
  • οι επιτροπές ξεκινούν να συνεδριάζουν τις πρωινές ώρες κατ'αρχάς ανά θεματική, αφού μ´αυτό τον τρόπο «σπάνε» ανά τομείς κομβικά θέματα όπως είναι π.χ. ο ΦΠΑ, οι αγορές προϊόντων, τα δημοσιονομικά κα.
  • στη συνέχεια της ίδιας ημέρας, δουλεύουν όλοι μαζί, συγκεντρώνοντας και αποτιμώντας κατά κάποιο τρόπο την όποια πρόοδο έχει καταγραφεί
  • τρίτο και καταληκτικό στάδιο, η παρέμβαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία προσπαθεί να δώσει λύσεις στα ερωτήματα και στα τυχόν κενά που προκύπτουν, ανατροφοδοτώντας έτσι τους Έλληνες τεχνοκράτες.
Οπως αποκαλύπτουν τέλος, κυβερνητικές πηγές, οι συνεδριάσεις της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από τους κκ Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτο θα συνεδριάζει για τις επόμενες μέρες σχεδόν καθημερινά.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου