Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας… ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Βερολίνο...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Ο Αλέξης Τσίπρας, στο δεύτερο μήνα της πρωθυπουργίας του, καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί. 

Την μια άκρη την κρατούν οι δανειστές και την άλλη μια ισχυρή τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που διαρκώς πιέζει για την πιστή εφαρμογή του προεκλογικών δεσμεύσεων. Μια έστω κι ελαφρά υποχώρηση προς την μια πλευρά αυτόματα δυναμιτίζει την άλλη με αποτέλεσμα να καθίσταται ολοένα και δυσχερέστερη η πολιτική ισορρόπηση ανάμεσα σε δυο εντελώς αντίθετες πολιτικές θεωρήσεις.

         
Το Βερολίνο επ ουδενί επιθυμεί την αμφισβήτηση της πολιτικής του στην Ευρώπη. Η όποια υποχώρηση, θα προσέφερε άλλοθι στους Podemos της Ισπανίας και τους σοσιαλιστές της Πορτογαλίας να προβάλλουν τις δικές τους διεκδικήσεις και να επισπεύσουν την άνοδό τους στην εξουσία. Κατ επέκταση, - εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου - , η Καγκελαρία δεν επιδιώκει συμβιβασμό με την Αθήνα αλλά πλήρη «υποταγή», η οποία θα συνεπάγεται πολιτικό «στραγγαλισμό» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σ αυτό το πνεύμα, ανώτεροι κυβερνητικοί επιτελείς, - πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ευρισκόμενοι - , ερμηνεύουν τον πόλεμο «λάσπης» που δέχεται ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά…, «αν ο υπουργός έλεγε ΝΑΙ στην Μέρκελ θα τον είχαν στα όπα – όπα, όχι με το πουκάμισο έξω και χωρίς γραβάτα αλλά ακόμα κι αν πήγαινε ξεβράκωτος στο Eurogroup».!  Για να καλύψει τον υπουργό της η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου εξωτερικών προχώρησε στην έκδοση διαβήματος προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις Σόιμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη και κάνει λόγο για αντιδεοντολογική στάση του κ. Σόιμπλε.

Παρά την παραπάνω ερμηνεία, - σαφώς πλειοψηφική σε  κυβέρνηση αλλά και σε συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛΛ - , οποιαδήποτε σοβαρή υποχώρηση στις απαιτήσεις του Βερολίνου θα οδηγούσε πολύ γρήγορα, αν όχι άμεσα, σε απώλεια της κοινοβουλευτικής δεδηλωμένης με άμεση πτώση της κυβέρνησης. Επ αυτού του ενδεχομένου, αναπτύσσεται μια υποβόσκουσα σεναριολογία και με μπόλικο επιχειρηματικό παρασκήνιο που θα ήθελε τη δημιουργία «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», - έστω και με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό ή με κάποιον «αριστερό Παπαδήμα» της δικής του αποδοχής  - , με την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Τα κέντρα που απεργάζονται τέτοια σενάρια, αναμφίβολα κρίνουν αναπόφευκτη μια διάσπαση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας κι ανάλογη απομόνωση των κομματικών τάσεων του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Αντώνη Σαμαρά αντίστοιχα.!

                          Κλίνατε επ Αριστερά.! 
      Μέσα σ αυτό το ευαίσθητο πολιτικό περιβάλλον που δημιουργούν οι αφόρητες πιέσεις του Βερολίνου προς την Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει , προς ώρας τουλάχιστον, αμέριμνο και απερίσπαστα τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της πολιτικής του κι επιπλέον κηρύσσει ανένδοτο κατά της γερμανικής ηγεμονίας. Η πολιτική ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως δεν υπάρχει «αμιγώς προεδρική πλειοψηφία». Υπάρχει, απλά, μια «εσωκομματική ισορροπία» με σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα κι οποία είναι μια κινούμενη άμμος. Ο Ρούντι Ρινάλντι της συνιστώσας ΚΟΕ, για παράδειγμα, πρώην μαοϊκός, ακροαριστερός, στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα με νύχια και με δόντια, ενώ τώρα είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε υποχώρηση από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Γιάννη Μηλιό και τον Μανώλη Γλέζο. Το πρόβλημα μεγεθύνεται αν ληφθεί υπόψη ότι τρία μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), εξελέγησαν βουλευτές. Πρόκειται για τους Βασίλη Χατζηλάμπρου (Αχαΐα), Βασίλη Κυριακάκη (Φθιώτιδα) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδα).!
        Από την σοσιαλιστική συνιστώσα, - την σοσιαλιστική τάση των πρώην ΠΑΣΟΚων - , ο αντιπρόεδρος της βουλής Αλέξης Μητρόπουλος συγκαταλέγεται μεταξύ των Ηρακλειδών του προέδρου αλλά διαχωρίζει ευθέως την θέση του από την πολιτική των «παραχωρήσεων» στους δανειστές και «βγαίνει από αριστερά», στο ίδιο πνεύμα με τους υπουργούς της «Αριστερής Πλατφόρμας» Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή και Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κατά των υποχωρήσεων ευθέως τάσσεται κι ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας επίσημα από το βήμα της βουλής, ότι…, «Η χώρα είναι σε πόλεμο, η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο κοινωνικό και ταξικό με τους δανειστές. Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τους εταίρους».!
       Είναι κοινό μυστικό στην Κουμουνδούρου, ότι οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούν να κατευνάσουν τα ήδη «οξυμένα» πολιτικά πνεύματα στις διάφορες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα και «ματαιώνουν» ή «αναβάλουν» γενικές συνελεύσεις, με στόχο να μην «διαρρεύσουν» οι «σκληρές κριτικές» για την όποια ενδεχόμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις διακηρυγμένες θέσεις.! 
     Σ αυτό το ταραγμένο εσωκομματικό κλίμα με τις λεπτές ισορροπίες, προσπάθησε να κατευνάσει το εσωκομματικό ακροατήριο ο πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ευρισκόμενος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επιτιθέμενος στον γερμανό υπουργό οικονομικών, λέγοντας…, «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι δηλώσεις του είναι, επίσης, σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του ακροατήριο και είναι ασύμβατες, τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ε.Ε. για εξεύρεση μιας νέας λύσης».!
                                  Οικονομική ή πολιτική «ασφυξία».:
        Η κυβέρνηση βρίσκεται ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Από την μια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μάριο Ντράγκι απειλούν με «οικονομική ασφυξία» κι από την άλλη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με «πολιτική ασφυξία».!
       Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η κυβέρνηση δείχνει να απαντά με «πόλεμο» στον «πόλεμο» του Βερολίνου. «Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του προς την βελγική εφημερίδα L’ECHO ο μέχρι τώρα σιωπηλός Γιώργος Σταθάκης. «Έχουμε κοινή βούληση να..., γυρίσουμε σελίδα, για τους πολίτες και τη χώρα» σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τονίζοντας παράλληλα ότι «η αλλαγή κατεύθυνσης είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια».
     Ομοίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής επισημαίνει…, «Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο». Με σαφείς αιχμές δε κατά της καγκελαρίας, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε…, «Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ' υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης. Δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας».!
                             Πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα
      Παρά την σκληρή στάση που κρατά το Βερολίνο έναντι της Αθήνας, ο πρωθυπουργός με δικές τους πρωτοβουλίες στην Ευρώπη προσπαθεί να δείξει πως η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη σε μεταρρυθμίσεις αλλά απέναντι σε πολιτικές λιτότητας. Με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, Ανχέλ Γκουρία, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πετύχει έναν διπλό στόχο. Αφενός να πείσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει προσήλωση στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να διαχωριστεί η Ευρώπη από το Βερολίνο, με στόχο να υπογραμμιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ότι η Γερμανία με τη στάση της αποτελεί τροχοπέδη στις κοινές προσπάθειες Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων για εξεύρεση λύσης. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, και με την ευκαιρία της συζήτησης που έχει ανοίξει για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αναμένεται να έχει συνάντηση και με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή , Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της μέχρι στιγμής συμφωνίας και των εξελίξει διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Είναι ευκρινής και σε όλες του τις διαστάσεις ο διμέτωπος αγώνας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε πεδίο δανειστών και σε εσωκομματικό.!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου