Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Εσωτερική υποτίμηση με...οδηγό την Πορτογαλία: Δύο εκδοχές...!!!


Δραματικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με βασικό μισθό που κάθε άλλο παρά ανεπτυγμένη χώρα θυμίζει, ζητεί επιτακτικά η τρόικα από την κυβέρνηση, με στόχο, όπως υποστηρίζουν οι... επικεφαλής της, να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να μειωθεί η ανεργία.

Οι πιέσεις των τελευταίων ημερών προς το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα σκληρές, με τους επιτελείς των ελεγκτών να απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και την υποβάθμιση των μισθολογικών δεδομένων της αγοράς εργασίας στο επίπεδο της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, σε επιστολή που φέρονται να έχουν προωθήσει προς την ηγεσία του υπουργείου, υποστηρίζουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη οι βασικές απολαβές των εργαζομένων στην Ελλάδα να μειωθούν δραστικά, στα επίπεδα περίπου της Πορτογαλίας.
Δηλαδή ο βασικός μισθός – που σήμερα στην Ελλάδα είναι 740 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ – να μειωθεί τουλάχιστον στα 560 ευρώ, όσο είναι στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.
Η ύφεση, βέβαια, της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη δείξει τα δόντια της, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και ειδικότερα η εκ περιτροπής εργασία, έχουν επιφέρει μείωση στις απολαβές των ιδιωτικών υπαλλήλων που αγγίζει ακόμη και το 40%, καθώς με μια τριήμερη ή τετραήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, ο βασικός μισθός δεν ξεπερνάει τα 440 ευρώ.
Η κριτική που ασκείται στο σχέδιο του κ. Τόμσεν, ο οποίος κατά σύμπτωση είναι ο επικεφαλής της τρόικας και στην Πορτογαλία, είναι πως όσο η εσωτερική υποτίμηση εξαντλείται στις αποδοχές των εργαζομένων και δεν επεκτείνεται στις τιμές της αγοράς, αντί για τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε έναν νέο υφεσιακό φαύλο κύκλο.
Δηλαδή, όπως υποστηρίζεται, μειώνοντας τους μισθούς, μειώνεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, και άρα η κατανάλωση, με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη, ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Το αποτέλεσμα είναι να βαθαίνει η ύφεση, να κλείνουν επιχειρήσεις και να αυξάνεται η ανεργία.
Ποια είναι η απάντηση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην παραπάνω κριτική; Ότι οι μειώσεις των τιμών στην αγορά θα επιβληθούν από τον περιορισμό των εισοδημάτων και τον εξορθολογισμό στις καταναλωτικές ανάγκες. Απλώς, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αποδώσει αυτόματα, από τη μία στιγμή στην άλλη, δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα αρκετό "λίπος" στους Έλληνες. Χρειάζεται δηλαδή χρόνος για να λειτουργήσει το σχέδιο, η ολοκλήρωση του οποίου θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην προσαρμογή της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων στα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας. Στο μεσοδιάστημα βέβαια οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι βαριές, αλλά αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, θα έλεγε ο κ.Τόμσεν.
Μένει να φανεί αν θα δικαιώθούν οι προσδοκίες του ή θα δικαιωθούν, προς δυστυχία όλων μας, οι επικριτές του...


Πηγή / voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου