Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Βροντερό ΟΧΙ σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Θριάσιο Πεδίο...!!!

Τη ριζική αντίθεσή τους στην κατασκευή των δύο γιγαντιαίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική, συνολικής ισχύος 880 ΜW,στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, εξέφρασαν, οι Δήμαρχοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι Δήμαρχοι δήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς όπως επισήμαναν:


*Δημιουργείται ένας μόνιμος κώνος καυσαερίων 4,5 κυβικών μέτρων την ώρα, πάνω από την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο..
...


*Ο κώνος των καυσαερίων θα περιέχει 2.000 τόνους το χρόνο οξείδια του αζώτου δημιουργώντας υπέρβαση των ορίων ποιότητας, σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπολογισμούς και τα μοντέλα ρύπανσης.


*Θα οδηγήσει σε εκπομπή 1,8 εκ. τόνους το χρόνο διοξειδίου του άνθρακα.


*Θα οδηγήσει σε αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας, καθώς και σε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


*Θα προστεθούν νέες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα ρυπανθεί, τουλάχιστον, θερμικά ο κόλπος της Ελευσίνας.










Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμαρχοι ζητάνε από τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη να ακυρώσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και να ζητήσει νέα μελέτη στην οποία να απεικονίζεται το σύνολο των εγκαταστάσεων και των αποβλήτων, ενώ ζητάνε από την ΔΕΗ να αποσύρει το ενδιαφέρον της καθώς δεν υφίσταται πλέον «έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο πεδίο».


Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτή η μονάδα γιατί είναι παράνομη, ούτε θα επιτρέψει να διέλθει το φυσικό αέριο μέσα από υπό πολεοδόμηση περιοχές. Και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να δίνει αγώνα με δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ (ως ο έχων έννομο συμφέρον Δήμος), με καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολεοδομικές πράξεις, αλλά και κινητοποιήσεις του λαού.


Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου δήλωσε ότι η Χαλυβουργική κοντεύει να ενωθεί με τη Σαλαμίνα επειδή «μπαζώνει καθημερινά τη θάλασσα» και πρόσθεσε: «απαιτούμε να εφαρμοστεί η εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Να λειτουργήσουν στη βάση αρχών και κανόνων όσα πλήττουν την υγεία μας».


Ο Δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας Γιώργος Δρίκος υπογράμμισε: «Η περιβαλλοντική υποβάθμιση σε όποιον Δήμο και αν συμβεί θα βρει ενωμένους και αντιμέτωπους τους Δημάρχους και την Κοινωνία των Πολιτών της Δυτικής Αττικής».


Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας τόνισε ότι πρέπει να μπει τέλος στα σχέδια όσων επιθυμούν την υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής. Μίλησε για πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας από τη λειτουργία των μονάδων της Χαλυβουργικής και ζήτησε να αποσαφηνιστούν άμεσα οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον Σκαραμαγκά.


Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης σημείωσε ότι «δεν πάει άλλο» να συγκεντρώνονται όλες οι απεχθείς λειτουργίες στη Δυτική Αθήνα ,συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να βρουν λύση , ενώ έκανε λόγο για ανάγκη λειτουργίας σχεδίου ανάπτυξης στη Δυτική Αθήνα.


Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης δήλωσαν την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της ΤΕΔΚΝΑ στον αγώνα των Δημάρχων και των πολιτών της Δυτικής Αττικής.


Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ με ψήφισμά του υιοθετεί τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το συγκρότημα της προτεινόμενης ηλεκτροπαραγωγής:


*Δεν συνιστά πράσινη ανάπτυξη, αλλά αντίθετα επαναφέρει την γκρίζα και μαύρη ανάπτυξη που γνωρίζει η Ελευσίνα επί έναν αιώνα.


*Θα προσθέσει νέες ποσότητες στερεών αποβλήτων, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για τα υπάρχοντα στερεά απόβλητα της εταιρείας που παράνομα χρησιμοποιούνται σε επιχωματώσεις. Η Ελλάδα έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την περίπτωση επιχωματώσεων της Χαλυβουργικής.


*Δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας.


*Ζητάει την άμεση ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων και την εκπόνηση νέας μελέτης.


Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «δεν μπορεί κανένας να παίρνει αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου Πεδίου».













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου