Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ημέρες κυβερνητικής δοκιμασίας ...!!!



Απειλητικά δείχνουν τα μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου σχετικά με τις αντιδράσεις για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.
Οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου, η στρατηγική του κ. Λοβέρδου και η αγωνία του κ. Παπακωνσταντίνου.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ - ΤΟ ΒΗΜΑ Κυριακή 20 Ιουνίου 2010


ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ και έντονες αντιδράσεις στην επιχειρούμενη «αμερικανοποίηση» της εγχώριας αγοράς εργασίας, με τις πολλές διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις για τις απολύσεις, αλλά και οι προεξοφλούμενες εντάσεις στις... ...επερχόμενες αυτή την εβδομάδα αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης, μη επιτρέποντας στον κ. Γ. Παπανδρέου να νιώσει έστω ελάχιστη ανακούφιση από τα πρώτα θετικά σχόλια των ελεγκτών της τρόικας για τις προσπάθειες ελέγχου των δημοσίων οικονομικών.


Τα όποια ψήγματα αισιοδοξίας μεταδόθηκαν από την απόκρουση της τετραπλής υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Μoody΄s, αλλά και από τις διαπιστώσεις των ξένων ότι τα δημόσια οικονομικά εισέρχονται σε τροχιά ελέγχου, εξανεμίστηκαν από τις ανησυχίες για έντονες συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιδράσεις στο πιο κρίσιμο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το περιβόητο μνημόνιο.

Τα μηνύματα που έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου για το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Λοβέρδου δεν ήταν τα καλύτερα, όπως σχεδόν απειλητικά θεωρούνται τα αντίστοιχα που στέλνονται για το Ασφαλιστικό. Οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη γίνονται δέκτες πολύ αρνητικών κρίσεων από την κοινωνία, που κλονίζουν την πίστη τους.

Οι καταγραφές επίσης των δημοσκοπήσεων, το κύμα γενικευμένης αμφισβήτησης που αποτυπώνουν, επιτείνουν τον προβληματι- σμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κυβερνών κόμμα.


Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα ταλαντεύο- νται και διαμηνύουν ότι θα σκεφθούν πολύ αν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οσο και αν αυτά τα σήματα «ανταρσίας» ή καλύτερα του «συνδρόμου Γιαννίτση» δεν αξιολογούνται ως σοβαρά, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να μεταδώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα διστάσει να προσφύγει στις κάλπες. «Εγώ δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές» φέρεται να είπε σε συνεργάτες του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα καταφύγει στην έσχατη λύση της κάλπης αν και άλλοι βουλευτές αρνηθούν ψήφο στο Ασφαλιστικό, όπως συνέβη με το μνημόνιο.


Σε αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι το έργο της κυβέρνησης δυσκολεύει, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις εντοπισμένες εδώ και καιρό πολιτικές αβεβαιότητες της προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Είναι σαφές ότι σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Λοβέρδος θα δοκιμασθεί εντόνως τις επόμενες ημέρες παρουσιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τη Δευτέρα προτίθεται να ζητήσει νομικά σχόλια από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως την Τετάρτη θα το φέρει στο Κοινοβούλιο, με σκοπό να ψηφισθεί πριν από τη θερινή διακοπή λειτουργίας της Βουλής στις αρχές Ιουλίου.


Ολοι αντιλαμβάνονται ότι οι ημέρες ως την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι ημέρες δοκιμασίας για την κυβέρνηση. Ωστόσο κατανοούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχωρήσεων.

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζουν ότι όλα θα κριθούν από τη μάχη του Ασφαλιστικού. Ειδικώς ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει εξαιρετική σημασία στην προσπάθεια του κ. Λοβέρδου.


Ξέρει ότι χωρίς πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και προώθηση των μεταρρυθμίσεων δεν πρόκειται να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα. «Θα περάσουν μήνες και θα χρειαστεί να επιτύχουμε όλους τους στόχους και μαζί να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας» δηλώνει με κάθε ευκαιρία. Γι΄ αυτό και υποστηρίζει χωρίς επιφυλάξεις τις πρωτοβουλίες του υπουργού Απασχόλησης.

Ουσιαστικά θέλει να τελειώνει εντός του θέρους με τα πολύ δύσκολα θέματα, που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά, ώστε τον Σεπτέμβριο να μπορέσει να «παίξει» το χαρτί των αποκρατικοποιήσεων, των επενδύσεων και των προσδοκιών που πιθανώς να φέρουν.


Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «σπρώχνει» τις συγχωνεύσεις των εμπορικών τραπεζών και ταυτόχρονα ετοιμάζεται για τις προκηρύξεις επιλογής των συμβούλων αποκρατικοποίησης, οι οποίοι θα «τρέξουν» τους διαγωνισμούς για τις σύνθετες συμβάσεις παραχώρησης των αεροδρομίων, των λιμανιών, των νερών και των ήδη λειτουργούντων δρόμων.

Υπολογίζει και στοχεύει σε ένα κύμα που θα προκαλέσει έπειτα από καιρό αρνητικών κρίσεων ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία και να αρχίσει έτσι να αναιρεί το κλίμα καχυποψίας που καταδιώκει από τον περασμένο Νοέμβριο την κυβέρνηση και τη χώρα.

Μάλιστα συνεργάζεται στενά με τον υπουργό Δημοσίων Εργων και Μεταφορών κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος φέρει και το κύριο βάρος αυτών των πράξεων. Αντιστοίχως, διεκδικεί ανάλογη συνεργασία και με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη , ο τομέας της οποίας κινείται με εξαιρετική βραδύτητα.

Οπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η ενεργειακή ζώνη, παρ΄ ότι κρίσιμη και σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας, βραδυπορεί, κινδυνεύει να μείνει πίσω και να μην είναι έτοιμη να δώσει μεγάλα γεγονότα τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε και θα επιχειρηθεί η κυβερνητική στροφή στην ανάπτυξη.


Ολα αυτά βεβαίως τελούν υπό την αίρεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Χωρίς την ψήφισή του από το Κοινοβούλιο όλα τα υπόλοιπα καθίστανται επισφαλή.

Γι΄ αυτό και η μάχη του Ασφαλιστικού θα αναχθεί σε μητέρα όλων των μαχών και ο κ. Λοβέρδος σε κεντρικό πρόσωπο. Από τους χειρισμούς του και τη στήριξη που θα λάβει από τον Πρωθυπουργό και συνολικά από την κυβέρνηση θα κριθεί η τύχη του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου