Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ελιγμός μέσω Βουλής ...!!!


Κίνηση ελιγμού για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις έκανε χθες η κυβέρνηση αποφασίζοντας τη μετατροπή του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος σε νομοσχέδιο για να αντικρούσει τις μομφές της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγει τον διάλογο στη Βουλή.
Το πράσινο φως έδωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή. Ως εκ τούτου, το Προεδρικό Διάταγμα θα μετατραπεί σε άρθρο του Ασφαλιστικού, το οποίο θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή.

Η προοπτική ενσωμάτωσης των αλλαγών... .
.. στα εργασιακά στο Ασφαλιστικό συζητήθηκε χθες το πρωί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και παρουσία των υπουργών κ.κ. Λοβέρδου, Παπακωνσταντίνου, Παμπούκη, του υφυπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Σπυρόπουλου. Τη μετατροπή πρότεινε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη διάρκεια της σύσκεψης που κράτησε τέσσερις ώρες λέγοντας προς τους συνομιλητές του: «Δεν δέχομαι κανένας να θίγει τη δημοκρατική φύση της παράταξης και τη δική μου. Δεν πρέπει να ανεχθούμε αυτά που λένε ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγουμε τον δημοκρατικό διάλογο».

Και επιφυλάξεις
Στη σύσκεψη διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που έχει την ελαστικότητα να ψηφιστεί με τη μεσολάβηση κάποιων μηνών, διάστημα στο οποίο, όπως ειπώθηκε, θα μπορούσαν να απορροφηθούν οι κραδασμοί και να βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση θα βρισκόταν σε διαβούλευση και με την τρόικα. «Θα σταθμίσουμε το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης και μετά θα καταλήξουμε εάν θα το περάσουμε από τη Βουλή», σχολίαζε αργότερα κυβερνητικός παράγων δείχνοντας να κατανοεί την κρισιμότητα μιας τέτοιας επιλογής, ενώ κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι το μνημόνιο αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα και πως ο μόνος λόγος για να πάει στη Βουλή είναι για να σταματήσει η συζήτηση περί αντιδημοκρατικών διαδικασιών. Την ίδια ώρα ο κ. Λοβέρδος που ανέλαβε και την ενδελεχή ενημέρωση των βουλευτών για τις εργασιακές σχέσεις φέρεται να έχει πει σε συνεργάτες του: «Δεν κάνω πίσω, θα προχωρήσω. Εγώ τρώω ξύλο για όλους».

Πάντως και στη χθεσινή συνάντηση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφωνήσει δημοσίως με τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματοςεπανέλαβε ότι είναι σε θέση να επεκτείνει τον χρόνο της προειδοποίησης πριν από την απόλυση σε έξι μήνες από τους τέσσερις που προβλέπονται σήμερα, αλλά και να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα της διαιτησίας. Ζητούν βελτιώσεις
Ωστόσο έγιναν και χθες παρεμβάσεις από βουλευτές που ζητούν επιτακτικά βελτιώσεις στο περιεχόμενο του Διατάγματοςμεταξύ άλλων, δηλώσεις έκαναν οι κ. κ Χρήστος Πρωτόπαπας, Παντελής Οικονόμου, Δημήτρης Κουσελάς, Πάνος Κουρουμπλής. Επίσης, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βασίλης Οικονόμου είπε στον Σκάι ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει πολύ καλά να προκηρύξει... πρόωρες εκλογές. Παρέμβαση για τα εργασιακά έκανε χθες και η νεολαία ΠΑΣΟΚ τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι οι ειδικότερες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις γεννούν μία σειρά εύλογων ανησυχιών, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι τα όποια μέτρα, που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Διάψευση για κάλπες
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θέλησε να διαψεύσει τη φημολογία γύρω από την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών» και δεν πτοείται και από φήμες περί εκλογών. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των βουλευτών σχολίασε «αλίμονο, αν οι βουλευτές, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ, δεν συζητούσαν τέτοιου είδους ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία της χώρας». Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει απόφαση για κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση του Ασφαλιστικού, πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχουν και κάποια όρια τα οποία τα βάζουν από μόνοι τους οι ίδιοι οι βουλευτές, από τη στιγμή που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

ΔΥΟ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ο Λοβέρδος συζητά: ο χρόνος της προειδοποίησης πριν από την απόλυση να γίνει 6 μήνες και κάποιες υποχωρήσεις για τη διαιτησία

«Πώς θα βγούμε στον κόσμο; Τι θα τους λέμε;»

ΣΚΛΗΡΗ κριτική από δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Η συνάντηση των βουλευτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσία και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες, καθώς οι δέκα ζήτησαν επιτακτικά από τον Α. Λοβέρδο να δεσμευθεί ενώπιόν τους ότι θα αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το εργασιακό και οι όποιες αλλαγές θα ενσωματωθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπό τη μορφή άρθρου, ούτως ώστε να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Την ομάδα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συγκροτούσαν οι: Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Τιμοσίδης, Γιάννης Βλατής, Νάντια Γιαννακοπούλου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Εκτωρ Νασιώκας, Πάνος Κουρουμπλής, Δημήτρης Λιντζέρης και Χρήστος Χάιδος.

«Αυτά που κοροϊδεύαμε»
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης ήταν αυστηροί απέναντι στον υπουργό. «Πως θα βγούμε στον κόσμο, τι θα τους λέμε» διερωτήθηκε ο Εκτωρ Νασιώκας, ενώ ο Χρήστος Χάιδος σχολίασε «Θα περνάμε τέτοιες αλλαγές με Προεδρικά Διατάγματα και θα κάνουμε αυτά που κοροϊδεύαμε;», επισημάνσεις με τις οποίες συμφώνησαν ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Π. Κουρουμπλής. Από την πλευρά της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά σχολίασε δηκτικά πως ενώ η κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικές ταχύτητες στο να κόβει μισθούς και συντάξεις, δείχνει μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση θεμάτων όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μείωση των δαπανών. Σε όλα αυτά ο Α. Λοβέρδος απάντησε πως από το περασμένο Σάββατο σκεφτόταν πως είχε αποφασίσει να μη φαίνεται δειλός και ότι χθες οριστικοποίησε μέσα του ότι θα φέρει τις αλλαγές στα εργασιακά μαζί με το Ασφαλιστικό.

Ομως οι επικρίσεις δεν τελείωσαν, καθώς τον λόγο πήρε ο βουλευτής Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος σχολίασε για όσους απολύονται στην ηλικία των 55 ετών: «Είναι δυνατόν να παραχωρούμε τους απολυμένους των 55 σε ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλαμβάνουν να τους προωθούν ως συμβασιούχους στο Δημόσιο;» είπε με ένταση ο βουλευτής, ενώ σε υψηλούς τόνους και η Νάντια Γιαννακοπούλου σχολίασε πως υπάρχει ένα θέμα αδιευκρίνιστο, όπως για παράδειγμα πώς ακριβώς θα συνεισφέρει ο ΟΑΕΔ, ο οποίος είναι προβληματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου