Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να καταθέσει, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να καταλήξει πώς θα χειριστεί την εμπλοκή δύο πρώην υπουργών της στο εν λόγω σκάνδαλο.
Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγήν ιχθύος, η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η πιθανότητα να ταχθεί και η ΝΔ υπέρ της Προανακριτικής, έχει αποκτήσει προβάδισμα, καθώς, οποιαδήποτε άλλη στάση, υπάρχει ο κίνδυνος να εκληφθεί ως προσπάθεια να μπουν εμπόδια στο έργο της Ευρωπαίας εισαγγελέως και ως νέα προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Με την επιστροφή του από το Άγιο Όρος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά όλων των σεναρίων τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι και τις προηγούμενες ημέρες δίχαζαν το κυβερνητικό επιτελείο, και θα λάβει την τελική του απόφαση.
Οι τρεις δρόμοι για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τα προηγούμενα 24ωρα, κάποιοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης φέρονται να τάχθηκαν υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής, για να δοθεί η ευκαιρία στους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη να αποδείξουν την αθωότητά τους και ταυτόχρονα να μην υπάρξει νέα σκιά στην κυβερνητική παράταξη ότι επιχειρεί συγκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο αν και διαχρονικό, «έσκασε στη βάρδια της ΝΔ».
Άλλοι συνομιλητές του πρωθυπουργού εξέφρασαν προβληματισμό για τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει η ΝΔ ένα κυνήγι μαγισσών. Υπ’ αυτή την οπτική, φέρονται να τάσσονται κατά της ψήφισης πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού -όπως λένε- δεν υπάρχουν ποινικά ζητήματα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξέτασαν το προηγούμενο διάστημα ένα ακόμα ενδεχόμενο: Να μην αντιμετωπιστούν ως «πακέτο» οι κύριοι Βορίδης και Αυγενάκης. Είναι ένα σενάριο που, σημειωτέον, βρίσκει σύμφωνους και πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονται έντονα αρνητικοί στην προοπτική να κληθούν να υπερψηφίσουν τη σύσταση Προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Κάτι, που για ευνόητους λόγους, λαμβάνει σοβαρά υπόψη το Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν δείχνουν, ωστόσο, την ίδια αρνητική διάθεση στο ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν Προανακριτική για τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ούτως ή άλλως μια πολύ πιο διαχειρίσιμη υπόθεση πολιτικά για το Μέγαρο Μαξίμου. Η περίπτωση του κ. Βορίδη, αντίθετα, δεν είναι απλή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, το σενάριο της διαφορετικής μεταχείρισης των δύο στελεχών έχει απορριφθεί, με το σκεπτικό ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν σαν να παραδέχεται προκαταβολικά η ΝΔ ότι ο ένας εκ των δύο πρώην υπουργός είναι ένοχος. Κάτι που, όπως είναι ευνόητο, θα αποδυνάμωνε την υπερασπιστική της γραμμή.
Πάντως, τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Αυγενάκης, όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί τους, είναι κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξε ο Χρήστος Τριαντόπουλος και επέλεξε εν συνεχεία και ο Κώστας Καραμανλής για τα Τέμπη, για παράκαμψη της Προανακριτικής Επιτροπής και παραπομπή τους απευθείας στον φυσικό δικαστή. Οι δύο πρώην υπουργοί επιθυμούν, σε όποια περίπτωση, να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους γραμμή εντός της βουλής.
https://www.ieidiseis.gr/politiki/530496/opekepe-voridis-aygenakis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου