Ενόψει της πρόκλησης που θέτει για την Ιταλία ο νέος στόχος του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, μέλη της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι προτείνουν να χαρακτηριστεί στρατιωτικό έργο η πολυσυζητημένη γέφυρα σύνδεσης με τη Σικελία, ένα πρότζεκτ 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ιταλία είναι ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ με τις χαμηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, που ανήλθαν μόλις στο 1,49% του ΑΕΠ πέρυσι. Κάτι που κάνει να φαίνεται ανέφικτος ο νέος στόχος του 5%. Σε αυτό, θα μπορούσε να βοηθήσει η γέφυρα, γράφει το Politico.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θέλει να προχωρήσει το φαραωνικό σχέδιο που προβλέπει μία γέφυρα πάνω από το Στενό της Μεσσήνης- που χωρίζει τη Σικελία από το νοτιοδυτικό άκρο της Καλαβρίας- με τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο. Ένα πρότζεκτ που υπήρξε όνειρο των Ρωμαίων, του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι και Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι- οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μελόνι- προωθούν την άποψη ότι η γέφυρα έχει στρατηγική αξία για το ΝΑΤΟ και όχι μόνο καθαρά οικονομικό ρόλο. Επιχείρημα που τόνιζε και κυβερνητική έκθεση τον Απρίλιο.
Δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για τον χαρακτηρισμό της γέφυρας ως έργο που αφορά στην ασφάλεια, αλλά περαιτέρω συζητήσεις είναι πιθανό να γίνουν σύντομα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο εφικτό είναι αυτό, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Τα επιχειρήματα της Ρώμης για τη γέφυρα
Η ιδέα θα μπορούσε να είναι πολιτικά χρήσιμη στη Μελόνι, καθώς πασχίζει να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη σημαντικών αμυντικών δαπανών, σε μια εποχή που η Ιταλία που ήδη κινείται προς τη λιτότητα, σημειώνει το Politico.
Υπάρχουν κάποιοι σαφείς λόγοι στους οποίους θα μπορούσε η Ιταλία να στηρίξει το επιχείρημα για τη γέφυρα. Από το 5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ, μόνο το 3,5% πρέπει να αφορά βασικές αμυντικές δαπάνες, ενώ το 1,5% μπορεί να κατευθυνθεί σε ευρύτερη στρατηγική ανθεκτικότητα, όπως οι υποδομές.
Αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι αν χαρακτηριστεί η γέφυρα στρατιωτικό έργο, αυτό θα βοηθούσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει ορισμένα οικονομικά και τεχνικά εμπόδια, που έχουν φρενάρει την κατασκευή της στο παρελθόν.
Επί δεκαετίες, η προσπάθεια για την κατασκευή της γέφυρας επανειλημμένα έχει σκοντάψει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος, τη λειτουργία σε σεισμική ζώνη και την πρόκληση του εκτοπισμού κατοίκων.
Ο νέος χαρακτηρισμός θα «παρακάμψει γραφειοκρατικά εμπόδια, δικαστικές διαμάχες με τις τοπικές αρχές που θα μπορούσαν να προσφύγουν κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η γέφυρα θα βλάψει δυσανάλογα τη γη τους», επεσήμανε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, «θα διευκόλυνε την άντληση χρημάτων, ιδιαίτερα τον επόμενο χρόνο, για τη γέφυρα», συμπλήρωσε.
Το έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης
Τον Απρίλιο, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε έγγραφο που ανέφερε ότι η γέφυρα θα πρέπει να κατασκευαστεί για «επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος».
Πέρα από την πολιτική χρήση της, η γέφυρα πάνω από το Στενό της Μεσσήνης «έχει επίσης στρατηγική σημασία για την εθνική και τη διεθνή ασφάλεια, σε τέτοιο βαθμό που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην άμυνα και την ασφάλεια, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων και των Συμμάχων του ΝΑΤΟ», ανέφερε το ίδιο έγγραφο.
Επιπλέον, η Ιταλία ζήτησε να συμπεριληφθεί το έργο στο χρηματοδοτικό πλάνο της ΕΕ για την κινητικότητα στρατιωτικού προσωπικού και υλικού, καθώς «θα ταίριαζε τέλεια σε αυτή τη στρατηγική, παρέχοντας μια υποδομή- κλειδί για τη μεταφορά των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη βόρεια Ευρώπη στη Μεσόγειο», σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση.
Η γέφυρα «αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τη στρατιωτική κινητικότητα, επιτρέποντας τη γρήγορη μεταφορά βαρέων οχημάτων, στρατευμάτων και πόρων, τόσο οδικώς, όσο και σιδηροδρομικώς», συμπλήρωνε το έγγραφο.
Το αν το ΝΑΤΟ- και κυρίως ο Ντόναλντ Τραμπ, που λατρεύει τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα- θα πειστούν από αυτή τη λογική, είναι άλλο ζήτημα, παρατηρεί το Politico.
Επίσημα, το Στενό της Μεσσήνης είναι εκτός του μοναδικού ορισμένου από το ΝΑΤΟ διαδρόμου στρατιωτικής κινητικότητας στην Ιταλία, ο οποίος ξεκινά από λιμάνια στην Απουλία, διασχίζει την Αδριατική προς την Αλβανία και συνεχίζει έως τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Δεν είναι σαφές αν το Στενό είναι στο δίκτυο στρατιωτικής κινητικότητας της ΕΕ, του οποίου οι διάδρομοι αναμένεται να ευθυγραμμιστούν με εκείνους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων.
Προς το παρόν οι Αμερικανοί δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Όταν ρωτήθηκαν για τη γέφυρα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη, Αμερικανοί αξιωματούχοι γέλασαν, αλλά δεν απάντησαν.
Τι υποστηρίζουν Ταγιάνι και Σαλβίνι
Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, είναι ένθερμος υποστηρικτής της γέφυρας. «Θα κάνουμε τους Ιταλούς να καταλάβουν ότι η ασφάλεια αποτελεί μία ευρύτερη έννοια, όχι μόνο τανκς», δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Milano Finanza. «Προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, θα επικεντρωθούμε σε υποδομές που έχουν και πολιτικές χρήσεις, όπως η γέφυρα στο Στενό της Μεσσήνης, που εμπίπτει στην έννοια της άμυνας, δεδομένου ότι η Σικελία είναι μια πλατφόρμα του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, βλέπει τη γέφυρα ως κάτι που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη Λέγκα- αρχικά Λέγκα του Βορρά- σε ένα πετυχημένο εθνικό πολιτικό κίνημα, που δεσμεύεται και για ένα μεγάλο έργο στον νότο.
«Βεβαίως», απάντησε πρόσφατα, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η γέφυρα θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία να πετύχει τον νέο στόχο του ΝΑΤΟ. «Οι υποδομές είναι επίσης στρατηγικές από άποψη ασφάλειας, με πολλούς τρόπους. Οπότε, αν επενδύσουμε περισσότερο στην ασφάλεια, κάποιες στρατηγικές υποδομές θα γίνουν επίσης μέρος αυτού του σχεδίου ασφαλείας», συμπλήρωσε.
Ο Σαλβίνι πιέζει να επιταχυνθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών και έναν βουλευτή, που έχει γνώση των εσωτερικών διεργασιών στην κυβέρνηση. «Ο Ματέο πιέζει πολύ να πάρει ένα είδος “έγκρισης” για το πρότζεκτ σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να δείξει στην κοινή γνώμη ότι κάτι κινείται», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Διαφωνεί η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν τόσο με την ανάγκη να κατασκευαστεί η γέφυρα, όσο και με τον χαρακτηρισμό της ως αμυντική δαπάνη. «Είναι εμπαιγμός των πολιτών και των δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ. Αμφιβάλλω ότι αυτή η μπλόφα της κυβέρνησης θα γίνει δεκτή», δήλωσε ο Τζουζέπε Αντότσι, ευρωβουλευτής του Κινήματος 5 Αστέρων. «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει και να αποφύγει να γελοιοποιηθεί διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλο επιχείρημα ενάντια στη γέφυρα είναι πως θα συνδέσει δύο από τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας, καμία από τις οποίες δεν έχει επαρκές σύστημα μεταφορών. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιο επείγουσα η επένδυση σε δρόμους και το σιδηροδρομικό δίκτυο των περιοχών.
«Οι κάτοικοι της Σικελίας και της Καλαβρίας υποφέρουν από ανεπαρκείς υποδομές για το νερό, αργές μεταφορές, δρόμους με λακκούβες και τριτοκοσμικά νοσοκομεία. Η γέφυρα δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Αντότσι.
Όμως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Την προηγούμενη Τρίτη, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι εντός του Ιουλίου αναμένεται η τελική έγκριση του έργου. Πάντως, το Politico χαρακτηρίζει ατυχή την πρόταση του Ταγιάνι να δοθεί στη γέφυρα το όνομα του Μπερλουσκόνι, του πρωθυπουργού που ήταν διάσημος για τα bunga bunga πάρτι και τις ατελείωτες δικαστικές διαμάχες.
https://www.dnews.gr/eidhseis/kosmos/534338/to-kolpo-groso-tis-meloni-gia-to-5-tou-nato-proxora-to-oneiro-tou-mousoulini-kai-tou-berlouskoni
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου