Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ». με τη Ράνια Τζίμα.
- Πώς αξιολογεί η κοινή γνώμη το έργο της Κυβέρνησης αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση;
- Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό σύμφωνα με τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου; Ποιο εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση και πού καταγράφονται μεταβολές;
- Πώς κρίνουν οι πολίτες τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ; Τι επίδραση πιστεύουν ότι θα έχει στην ελληνική οικονομία η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ;
Η πορεία της χώρας
Το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται συνολικά προς τη λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 70% των ερωτηθέντων το πιστεύει αυτό, ενώ το 25% θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή.
Σε σχέση με το 2024
Σχετικά με την προσωπική τους κατάσταση, η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει πως βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι (37%), ενώ το 49% αναφέρει πως η κατάσταση τους έχει χειροτερέψει και μόλις το 14% θεωρεί πως είναι σε καλύτερη θέση.
Ακρίβεια, αυτή η μάστιγα
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η ακρίβεια και η γενικότερη οικονομική κατάσταση αποτελούν τις κύριες πηγές κοινωνικής δυσαρέσκειας, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απόψεων (27% για κάθε τομέα). Ακολουθεί η κρίση θεσμών, η οποία καταγράφει επίσης σημαντικό ποσοστό δυσαρέσκειας (10%).
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη η διαρκής κάμψη του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Ο συγκεκριμένος δείκτης, ο οποίος αποτυπώνει τη μέση αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και τις προβλέψεις για το μέλλον, παρουσιάζει σταθερή υποχώρηση τους τελευταίους μήνες.
Αρνητικές αξιολογήσεις στην εικόνα της κυβέρνησης
Η οικονομία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών κρίσεων, με πάνω από οκτώ στους δέκα πολίτες να εκφράζουν δυσαρέσκεια. Σημαντικά αρνητικές είναι επίσης οι γνώμες για τα ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς, όπου τρεις στους τέσσερις πολίτες έχουν αρνητική άποψη. Αντίστοιχα, τα θέματα της καθημερινότητας λαμβάνουν αρνητικές αξιολογήσεις από σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων.
Μια μερική διαφοροποίηση παρατηρείται στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Παρότι και σε αυτούς τους τομείς οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν (51%), καταγράφεται και ένα αξιόλογο ποσοστό θετικών απόψεων (31%), υποδηλώνοντας μια πιο διχασμένη εικόνα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς.
Αξιολόγηση του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαφέρει από τη γενικότερη αρνητική εικόνα που καταγράφεται για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (68%) εκφράζει αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ μόνο το 27% έχει θετική άποψη. Παρά τη μικρή βελτίωση που παρατηρείται σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η συνολική εικόνα παραμένει αρνητική, υποδηλώνοντας ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών δεν έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Η πιο θετική αποδοχή του πρωθυπουργού εντοπίζεται στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως “κεντροδεξιοί”. Ακολουθούν, με μικρότερο αλλά σημαντικό ποσοστό, οι “δεξιοί” ψηφοφόροι. Επιπλέον, μια μερίδα των “κεντρώων” πολιτών εκφράζει επίσης θετική γνώμη, αν και σε μικρότερο βαθμό.
«Μαύρο» σε ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη
Παρά την έντονη δυσαρέσκεια που καταγράφεται στην κοινωνία για την κυβέρνηση, η δημοσκόπηση της Metron Analysis αποκαλύπτει ένα ακόμη πιο αρνητικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Η πλειοψηφία των πολιτών (83%) εκφράζει αρνητική γνώμη για τον τρόπο που πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι θετικές γνώμες περιορίζονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (9%), το οποίο είναι χαμηλότερο ακόμη και από τις τρέχουσες εκλογικές προβλέψεις για το κόμμα. Αυτό υποδηλώνει μια βαθιά κρίση στην αντιπολιτευτική εικόνα του ΠΑΣΟΚ.
Η δημοσκόπηση καταγράφει μια διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα για τον Νίκο Ανδρουλάκη προσωπικά.
Οι αρνητικές γνώμες σχετικά με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν σημαντική αύξηση, φτάνοντας το 79%. Παράλληλα, το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική άποψη για τον Νίκο Ανδρουλάκη υποχωρεί στο 12%, γεγονός που υποδεικνύει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.
O δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός
Πιο δημοφιλής εξακολουθεί να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και το ποσοστό της έχει μειωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διατηρεί τη δεύτερη θέση με σταθερό ποσοστό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει μια μικρή βελτίωση στη δημοτικότητά του, ενώ ο Σωκράτης Φάμελος κινείται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έρευνα. Αντίθετα, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας των τελευταίων ερευνών.
H πρόθεση ψήφου
Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει οριακά τα ποσοστά της. Στη πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 20,9% ενισχυμένη κατά σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα, με την Πλεύση Ελευθερίας να είναι δεύτερη με 11,5%.
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό αφού συγκεντρώνει το 9,6%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,9%, το ΚΚΕ με 6,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,5%.
Η εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου τα πράγματα είναι ανάλογα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με 27,% και ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 15% και το ΠαΣοΚ είναι τρίτο με 12,5%. Διψήφιο ποσοστό έχει και η Ελληνική Λύση με 10,4% και ακολουθούν ΚΚΕ (8,3%) και ΣΥΡΙΖΑ (6,9%). Στο όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι η Φωνή Λογικής.
Περί πρόωρων εκλογών
Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει μια μετατόπιση στην κοινή γνώμη. Το ισχυρό αίτημα για άμεσες εκλογές φαίνεται να υποχωρεί, ενώ ενισχύεται η άποψη για διεξαγωγή εκλογών με τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, αγγίζοντας πλέον το 50%.
Η διαχωριστική γραμμή στην απάντηση του ερωτήματος αυτού φαίνεται να ακολουθεί τον πολιτικό άξονα “αριστερά-δεξιά”. Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης για αποφυγή πρόωρων εκλογών εντοπίζονται κυρίως στον χώρο της κεντροδεξιάς.
O Tραμπ και οι δασμοί των ΗΠΑ
Η έρευνα αποτυπώνει και την αντίληψη των Ελλήνων πολιτών για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο. Η πλειοψηφία (67%) εκφράζει αρνητικές απόψεις, ενώ μόνο το 24% διατηρεί θετική γνώμη. Είναι ενδιαφέρον ότι η θετική γνώμη αυξάνεται όσο οι πολίτες τοποθετούνται δεξιότερα στον πολιτικό φάσμα, ενώ οι αρνητικές γνώμες μειώνονται.
Σχετικά με τους δασμούς που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, το 16% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες και το 47% αρκετά μεγάλες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αριστεροί και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι εμφανίζονται πιο ανήσυχοι για τις πιθανές επιπτώσεις σε σύγκριση με τους κεντροδεξιούς και δεξιούς.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (55%) δηλώνει ότι έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ, ενώ μόνο ένα μικρότερο ποσοστό (39%) εκφράζει θετική άποψη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των απόψεων ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση. Ο ευρωσκεπτικισμός φαίνεται να είναι πιο έντονος στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και δεξιοί. Η κατάσταση βελτιώνεται στις ενδιάμεσες πολιτικές τοποθετήσεις, ωστόσο, μόνο μεταξύ όσων δηλώνουν κεντρώοι παρατηρείται μια ελαφρά υπεροχή των θετικών απόψεων για την ΕΕ.
Εντός και εκτός κάστρου
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis αποτυπώνει και τα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την κοινωνική ασφάλεια και τη συμπερίληψη. Συγκεκριμένα, το 53% δηλώνει ότι αισθάνεται «εκτός του κάστρου», ενώ το 45% δηλώνει ότι βρίσκεται «εντός του κάστρου».
H εργατική τάξη εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό αισθήματος αποκλεισμού, καθώς οκτώ στους δέκα εργαζομένους νιώθουν “εκτός των τειχών”.
Ακολουθούν οι αγρότες, με περίπου επτά στους δέκα να μοιράζονται αυτό το αίσθημα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που αισθάνονται κοινωνικά αποκομμένοι, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες.
Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται ως το κόμμα που προτιμούν κατά κύριο λόγο όσοι αισθάνονται “εντός των τειχών” της κοινωνίας.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαθέτουν μια κοινωνική βάση που κατανέμεται πιο ομοιόμορφα μεταξύ αυτών που αισθάνονται ενταγμένοι και αυτών που αισθάνονται αποκλεισμένοι.
Τέλος, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας παρουσιάζουν σαφώς μεγαλύτερη επιρροή ανάμεσα σε εκείνους που αισθάνονται “εκτός των τειχών”, υποδεικνύοντας πιθανώς διαφορετικές προσεγγίσεις ή ανησυχίες αυτών των κοινωνικών ομάδων.
https://newpost.gr/eidiseis/dimoskopisi-metron-analysis-stathera-proti-i-nd-kalpazei-i-pleysi-eleytherias-mayro-se-androylaki-kai-pasok/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου