Εύλογους συνειρμούς ενόψει της μάχης της διαδοχής στην προεδρία της Ν.Δ. – όποτε αυτή διεξαχθεί – προκαλεί η διασταυρωμένη πληροφορία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει στον Κωστή Χατζηδάκη ως υποψήφιο αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο συνέδριο.
Η προϋπόθεση για τέτοιες θέσεις είναι ο υποψήφιος να είναι ισχυρό κομματικό στέλεχος. Στην ουσία ο Χατζηδάκης…μαζεύει αντιπροεδρίες μήπως γίνει πρόεδρος της παράταξης.
Ήδη, κατέχει αυτό το πόστο στη Ν.Δ. και την κυβέρνηση. Στους κομματικούς διαδρόμους έχει ξεκινήσει κι ένα αστείο για το «αν περισσεύει οπουδήποτε, ακόμα και σε κάποιο εξωραϊστικό σύλλογο κάποια θέση αντιπροεδρίας διότι υπάρχει έτοιμη λύση»…
Το χαμόγελο Σαμαρά
Στο νεοδημοκρατικό σύμπαν προκαλεί συζητήσεις η πασχαλινή δραστηριότητα του Αντώνη Σαμαρά που επισκέφτηκε Καλαμάτα, Πύλο και Ναύπλιο.
Σε κάποιο σημείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, οι δρόμοι του πρώην πρωθυπουργού διασταυρώθηκαν με εκείνους του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Αυτό που ενόχλησε την κυβέρνηση ήταν ότι ο Σαμαράς, που έχει διαγραφεί από τον Μητσοτάκη, είχε διαρκώς στο πλευρό του τον βουλευτή της Ν.Δ. και προσωπικό του φίλο Μίλτο Χρυσομάλλη.
Η αποπομπή Σαμαρά μένει στα χαρτιά, ειδικά όταν ο πρώην πρωθυπουργός παίζει εντός έδρας. Στην παλιά πόλη της Καλαμάτας δεκάδες στελέχη της Ν.Δ. του έκαναν το τραπέζι, σε γνωστό εστιατόριο. Όταν ο Μεσσήνιος ρωτήθηκε για το αν θα κάνει νέο κόμμα, απλώς χαμογέλασε αφήνοντας όλα τα σενάρια να αιωρούνται…
Ο «Έλληνας Μπερλουσκόνι»
Πάντως, τα σενάρια για νέο κόμμα δεν περιορίζονται στα μέτρα και τις προθέσεις των πολιτικών.
Στις πολιτικές και δημοσιογραφικές πιάτσες συζητείται το άρθρο του Θ. Μαυρίδη (liberal) υπό τον τίτλο – ερώτημα : «Ήρθε η ώρα για τον Έλληνα Μπερλουσκόνι;».
Ο «αρθρογράφος εκτιμά πως «αν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες από τη μία, η φιλοδοξία, τα χρήματα και τα εργαλεία από την άλλη, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε σύντομα έναν Έλληνα Μπερλουσκόνι» στην πολιτική.
Δεν κρύβει, μάλιστα, την προσδοκία του για μία τέτοια εξέλιξη:
«Εμείς οι ακροκεντρώοι, όπως μας αποκαλούν τα ορφανά του Στάλιν και οι πρώην συντηρητικοί – νεοκαραμανλικοί που είδαν το φως το αληθινό στην αριστερά, δεν κρυβόμαστε! Δεν είμαστε ανακόλουθοι. Λέμε τα ίδια που λέγαμε στο παρελθόν και ελπίζουμε στην κάθοδο επιχειρηματιών στην πολιτική. Λόγω της εμπειρίας και των παραστάσεων που έχουν».
Τα χαΐρια του μπερλουσκονισμού
Βέβαια οι θιασώτες της άποψης ότι «ένας Μπερλουσκόνι θα μας σώσει» παραβλέπουν συνειδητά ότι στα χρόνια του μπερλουσκονισμού το δημόσιο χρέος της Ιταλίας διπλασιάστηκε.
Ο Ιταλός μεγιστάνας υποσχόταν μειώσεις φόρων, που υλοποιήθηκαν μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ανισότητες, ταξικές και περιφερειακές, διευρύνθηκαν. Ο κρατικός μηχανισμός, πολυδιασπασμένος μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων, παρέμεινε αργοκίνητος.
Ο ιστορικά μεγάλος αντίπαλος του «Καβαλιέρε», Ρομάνο Πρόντι, είχε πει κάποτε ότι «το χαρακτηριστικό της μετα-δημοκρατίας του Μπερλουσκόνι ήταν το ότι δεν έπειθε τους ανθρώπους μιλώντας τους για πολιτική, αλλά κυρίως μη μιλώντας τους για πολιτική».
Στην εγχώρια μεταδημοκρατία, που αμφισβητούνται κόμματα, θεσμοί, Δικαιοσύνη, ξετυλίγονται χαλιά για τους επίδοξους μιμητές του μπερλουσκονισμού ή του τραμπισμού.
Το εμπάργκο των κομματικών ΜΜΕ στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή – Στο Κόκκινο) βρίσκονται σε πυρετό κινητοποιήσεων εγκαλώντας τη διοίκηση για την μη καταβολή των δεδουλευμένων και την απουσία ενός σχεδίου βιωσιμότητας.
Στο ραδιόφωνο έγινε και εμπάργκο προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να προκληθεί ενόχληση στην Κουμουνδούρου.
«Eίναι πρωτοφανές (σ.σ. το εμπάργκο), όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για οποιοδήποτε κόμμα και οποιονδήποτε ραδιοφωνικό σταθμό» ανέφεραν πηγές του κόμματος.
Οι εργαζόμενοι, πάντως, θέτουν το ερώτημα πως είναι δυνατόν να έχουν πληρωθεί, από την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης, οι υπάλληλοι της Κουμουνδούρου και όχι οι ίδιοι. Θεωρούν ότι «λεφτά υπάρχουν» για την μισθοδοσία τους αλλά μεθοδεύεται η απαξίωση των ίδιων και των ΜΜΕ, προκειμένου να μπει λουκέτο. Στην παρούσα φάση ο βασικός μέτοχος (ΣΥΡΙΖΑ) έχει προαναγγείλει την κατάθεση «σχεδίου αναδιοργάνωσης» ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Η λέξη «χρεοκοπία» πρώτη φορά αναφέρεται σε διαρροές της Κουμουνδούρου και – όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι – επιχειρείται να λειτουργήσει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους, ώστε να βάλουν νερό στο κρασί τους.
Πού το πάει ο Τσίπρας;
Μετά τις διαλέξεις στο Χάρβαντ, ο Τσίπρας επανασχεδιάζει τις κινήσεις του στο εσωτερικό τοπίο.
Όσοι συνομιλούν μαζί του επισημαίνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Το γεγονός όμως ότι, τις επόμενες εβδομάδες, θα επισκεφτεί αρκετές περιοχές της Περιφέρειες, προκαλεί νέες συζητήσεις αναφορικά «με το που το πάει» ο Τσίπρας.
Ίσως γίνουμε σοφότεροι στην επόμενη εκδήλωση του Ινστιτούτου του, που θα διεξαχθεί προς το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.
Πάντως, ακούγονται και φωνές, ακόμα και υποστηρικτών του, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, σχετικά άμεσα, τις προθέσεις του. Ήδη, άλλωστε, νυν και παλιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διακατέχονται από απογοήτευση αλλά και από κόπωση.
Συριζαϊκά βέλη προς Σακελλαρίδη
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, επικρατεί απογοήτευση για το τείχος που ύψωσε η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς στην προοπτική της επανασύνδεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο στόχαστρο των «συριζαίων» είναι o Γαβριήλ Σακελλαρίδης που υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται Λαϊκή Ενότητα μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Σακελλαρίδης θα πρέπει να είναι ανήσυχος για τη στοργή που του δείχνουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα» ήταν το καρφί του εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Καραμέρου στον «Σκάι». «Όποιοι συμβάλλουν στη διάλυση των πιθανών συνεργασιών, θα πρέπει να απολογηθούν στον ελληνικό λαό», όπως είπε.
Η ξαφνική συνάντηση Φάμελλου – Σακελλαρίδη
Πάντως, οι διαπροσωπικές σχέσεις, έξω από τα στούντιο, δεν δείχνουν τεταμένες.
Τις προάλλες συναντήθηκαν, εντελώς τυχαία, στο σαλονάκι του Mega oι Φάμελλος και Σακελλαρίδης καθώς θα συμμετείχαν στα πάνελ διαφορετικών εκπομπών. Η συνομιλία ήταν σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν βρέθηκε κοινός τόπος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «ο χρόνος πιέζει για πρωτοβουλίες» και ο Γραμμετέα της ΝΕΑΡ υπεραμύνθηκε της στάσης του. Εστίασε δε, στην ανάγκη αυτοκριτικής των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ανάδειξης Κασσελάκη στην προεδρία.
Η πικρία του Φαραντούρη
Ο Φάμελλος, πάντως, δεν δέχεται μόνο από τον Πολάκη την κριτική για τις χαμηλές πτήσεις του κόμματος.
Χθες, στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, έφτασαν και βέλη από τις Βρυξέλλες. Ο Ν. Φαραντούρης, επίσης υποψήφιος για την προεδρία, τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «θλίβεται για την δημοσκοπική κάμψη του κόμματος», παραπέμποντας όπως είπε «στους αρμοδίους».
«Ασχολούμαι με τα εσωκομματικά μόνο στο βαθμό που η ενασχόληση αυτή δεν υπονομεύει την αποστολή μου και την ευρωπαϊκή και διεθνή μου δραστηριότητα», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.
Υποστηρικτής του Φάμελλου εκτιμά στο tvxs, ότι ο Φαραντούρης εκφράζει πικρία διότι δεν θεσπίζεται θέση αντιπροέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «που τόσο επιθυμεί ο Νικόλας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου