Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Οι πολίτες επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά τα κόμματα αδυνατούν να συντονίσουν το βηματισμό τους και να πορευτούν σύμφωνα με τις επιθυμίες και επιδιώξεις των πολιτών.
Την επιθυμία των πολιτών έχει καταγράψει η τελευταία δημοσκόπηση της Marc η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε.
Στο ερώτημα αν θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Πλεύσης Ελευθερίας και Νέας Αριστεράς θετικά απάντησε το 28,5% των ερωτώμενων. Η επόμενη επιλογή ήταν αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 23%.
Ωστόσο η επιδίωξη των πολιτών δεν φαίνεται να έχει καμία ελπίδα να γίνει πραγματικότητα, εκτός κι΄ αν στο πολιτικό σκηνικό γίνουν κοσμογονικές ανατροπές, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνονται ούτε στον πιο μακρινό ορίζοντα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι επιλογή του είναι αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές και στόχος του να κερδίσει την πρώτη θέση, κάτι που όμως, δεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το αντίθετο μάλιστα, τους τελευταίους μήνες υποχωρεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο εσωτερικό του κόμματος.
Το δεύτερο στοιχείο το οποίο φανερώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία των τεσσάρων είναι η Πλεύση Ελευθερίας. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το είπε καθαρά και χωρίς περιστροφές ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος σε συνέντευξη ανέφερε ότι «το κόμμα της κυρίας Κωσταντοπούλου δεν έχει τη δυνατότητα καμιάς προγραμματικής πρότασης, το έχει παραδεχτεί και η ίδια.
Δεν έχει τη δυνατότητα διατύπωσης αυτού που ο πολίτης θέλει στην
κάλπη. Ο πολίτης στην κάλπη πρέπει να επιλέξει ποια είναι η επόμενη μέρα
της Ελλάδας. Η επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι μια στείρα
αντίδραση, και δεν μπορεί να είναι βέβαια και τα επιχειρήματα του
αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που ανασύρει ξαφνικά από το ντουλάπι η κυρία
Κωνσταντοπούλου για να είναι αρεστή και
στο σύστημα.»
Ακόμα πιο σκληρός ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι τσαλαβουτά σε ακροδεξιές λάσπες. Ηταν ένα μέρος της απάντησης στην πολύ σκληρή τοποθέτηση της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας για τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο είπε πως βρίσκεται σε ένα λαγούμι και πως αυτή δεν θα επιτρέψει να βγει από το λαγούμι.
Αλλά ούτε με το ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη φαίνεται πως είναι
εφικτή η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τουλάχιστον αυτο προκύπτει από δήλωση
του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος είπε ότι «Εκτιμώ ότι η κυρία
Κωνσταντοπούλου κι ο κ. Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται σε
αυτό που λέμε, ένα κυβερνητικό προοδευτικό πρόγραμμα. Αλλά εδώ είμαστε
για να δούμε τη δική τους
τοποθέτηση.»
Η τελευταία φράση θα μπορούσε υπό όρους να θεωρηθεί ως ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό. Ωστόσο η ρεαλιστική προσέγγιση υποδηλώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜεΡΑ25 δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια για προσέγγιση και συνεργασία.
Από τα τέσσερα κόμματα της ερώτησης απομένουν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι εφικτή, αλλά ακόμα δεν έχουν ωριμάσει όλες οι συνθήκες, κυρίως στη Νέα Αριστερά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος αντιμετωπίζουν θετικά την προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αντιθέτως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η “Ομπρέλα” τηρούν αρνητική στάση. Οι εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί κάνουν λόγο για διάσπαση στην περίπτωση που υπάρξει προσχώρηση βουλευτών στο ΣΥΡΙΖΑ.
Την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύτηκαν πληροφορίες ότι ο Σωκράτης Φάμελλος έταξε θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους τέσσερις βουλευτές της Νέας Αριστερά, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος τις διέψευσε κατηγορηματικά και μάλιστα τις χαρακτήρισε ως προβοκάτσια.
Στα τραπέζι των συνεργασιών της Κουμουνδούρου μένουν το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά, ο “Κόσμος” του Πέτρου Κόκκαλη και άλλες οικολογικές οργανώσεις και διάφορες προσωπικότητες. Και μπορεί αυτές οι συνεργασίες να ευοδωθούν, ωστόσο δεν θα δώσουν κυβερνητική προοπτική στο νέο σχήμα.
Διαφοροποιήσεις σε θέματα συνεργασίας υπήρξαν και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εκεί ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς αφού ανέφεραν ότι τα περί συνεργασίας έχουν εγκριθεί από το συνέδριο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ζήτημα της δημιουργίας ενός φορέα. Η εξήγηση που δόθηκε από το Σωκράτη Φάμελλο ήταν πως η αναφορά σε φορέα έγινε γιατί ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει μπόνους για τους συνασπισμούς κομμάτων και συνεπώς η δημιουργία ενός φορέα επιβάλλεται από τον εκλογικό νόμο.
Τελικό συμπέρασμα. Τα κόμματα του προοδευτικού χώρου αδυνατούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία μεγάλης μερίδας των πολιτών για συνεργασία με σκοπό τη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας.
https://eretikos.gr/perissotera/698967/698967/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου