Η Μαρίν Λεπέν, καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε 5ετή αποκλεισμό από κάθε δημόσιο αξίωμα για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.
Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τεράστιο πολιτικό σεισμό. Η απόφαση που έχει άμεση ισχύ, είναι πολύ πιθανόν να απαγορεύσει στην Λεπέν να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές γαλλικές εκλογές. Η δικαστής έκρινε πως η Λεπέν ήταν η «καρδιά ενός συστήματος», όπου το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης, στο οποίο ηγείτο από το 2011 ως το 2021 χρησιμοποιούσε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πληρώνει εργαζόμενους, οι οποίοι στην ουσία εργάζονταν για το κόμμα της Λεπέν.
Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανακοίνωσε μέσω του δικηγόρου της ότι θα ασκήσει έφεση. Εκτός από τον 5ετή αποκλεισμό της ωστόσο το δικαστήριο επέβαλε στη Λεπέν και 4ετή φυλάκιση με 2ετή αναστολή αλλά και πρόστιμο της τάξης των 100.000 ευρώ.
Πώς μπορεί να επηρεάσει την πολιτική σκηνή
Η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου να απαγορεύσει στην Λεπέν να «κατέβει» για πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του 2027 στην ουσία βαθαίνει το πολιτικό χάος που αντιμετωπίζει ήδη η χώρα με ένα τεράστιο κυβερνητικό σχήμα και έναν ελάχιστα δημοφιλή πρόεδρο, τον Εμανουέλ Μακρόν. Ήδη, η κυβέρνηση μειονότητας του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο ενός διογκούμενου δημόσιου χρέους.
Ο νομικός αποκλεισμός από την επόμενη προεδρική εκστρατεία της υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης, που θεωρείται επί του παρόντος ως το φαβορί, κινδυνεύει να δηλητηριάσει την πολιτική συζήτηση στη Γαλλία για τα επόμενα δύο χρόνια. Θα ενισχύσει τη Λεπέν και τους υποστηρικτές της Εθνικής Συσπείρωσης με τον ισχυρισμό ότι είναι θύματα εδώ και πολύ καιρό ενός συστήματος κυρίαρχων κομμάτων και της πρόθεσης τους να τους εξαφανίσουν από το πολιτικό σκηνικό.
Θα επισημάνουν πως ο ίδιος ο Μπαϊρού είχε βρεθεί αντιμέτωπος με αντίστοιχες καταγγελίες, για τις οποίες αθωώθηκε πέρυσι μετά από ελλειπή αποδεικτικά στοιχεία, αναφέρουν οι αναλυτές.
Ο Μπαϊρού είχε θεωρεί ύποπτος «κύριος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων» ενός «δόλιου συστήματος» μεταξύ 2005 και 2017, σε ό,τι αφορούσε στη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πληρωμή κοινοβουλευτικών βοηθών που στην πραγματικότητα εργάζονταν για κεντρώες οργανώσεις στη Γαλλία. Τότε επρόκειτο για 111 επίμαχες συμβάσεις, συνολικής ζημίας 293.000 ευρώ. Ο Μπαϊρού κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.
Η πολιτική μοίρα της Λεπέν τώρα εξαρτάται από την επιδεξιότητα της γαλλικής δικαιοσύνης, σχολιάζει το Reuters. Αλλά οι μήνες που θα χρειαστούν για την έφεση που θα ασκήσει η Λεπέν και κυρίως για την απόφαση του εφετείου, θα αυξήσουν την αβεβαιότητα. Εντωμεταξύ εκείνη έχει κάθε δικαίωμα να διατηρεί τον θυμό της ζωντανό.
Η ικανότητα της Λεπέν να «ρίξει» την κυβέρνηση Μπαϊρου μοιάζει πλέον περιορισμένη: Το κόμμα της έχει πλέον μόλις 142 έδρες από τις συνολικά 577 του γαλλικού κοινοβουλίου. Ωστόσο μία ακόμα πιο ακραία δεξιά «πτέρυγα» μπορεί να εμποδίσει τη νομοθεσία και να κάνει τον Μπαϊρού ακόμα πιο εξαρτώμενο από το αριστερό κόμμα των Σοσιαλιστών.
Κατά συνέπεια, αυτό θα δυσχεράνει την προσπάθεια της Γαλλίας να λάβει μέτρα κατά του χρέους αλλά και να «μπαλώσει» τα έξτρα 40 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να ενισχύσει τον στρατιωτικό της πρόγραμμα. Παράλληλα, το πολιτικό αυτό χάος πιθανότατα θα κρατήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, βλάπτοντας την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Τα 10ετή ομόλογα στο 3,4%, είναι ήδη στα υψηλά επίπεδα του 2023, εξαιτίας του τεράστιου γερμανικού σχεδίου για την τόνωση της οικονομίας.
Η οργή της Λεπέν και του κόμματός της όχι μόνο μπορούν να δηλητηριάσουν την πολική στη Γαλλία τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αν όντως δεν μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα η ίδια και στην περίπτωση που ο υποψήφιος του κόμματός της χάσει, η θητεία του επόμενου Γάλλου προέδρου θα κλονιστεί από μόνιμες αμφιβολίες για την πολιτική του νομιμότητα. Το αποτέλεσμα της απόφασης της Δευτέρας μπορεί να γίνει αισθητό για τα επόμενα χρόνια.
«Σήμερα, δεν καταδικάστηκε άδικα μόνο η Μαρίν Λεπέν. Είναι η γαλλική δημοκρατία που δολοφονήθηκε» είπε το δεξί της χέρι και πρόεδρος του κόμματός της Ζοντάν Μπαρντελά.
Τι ακολουθεί για την Εθνική Συσπείρωση
Από το 2011, η Λεπέν είναι η ηγετική φυσιογνωμία του Εθνικής Συσπείρωσης. Δέκα χρόνια αργότερα, ο 29χρονος Ζορντάν Μπαρντέλα, τη διαδέχθηκε ως πρόεδρος του κόμματος για να μπορέσει εκείνη να επικεντρωθεί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Πέρυσι, ο Μπαρντέλα ηγήθηκε της εκστρατείας του κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ η Λεπέν ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας βουλευτών του RN στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Ο Μπαρντέλα είχε μια μετέωρη άνοδο στην κορυφή, βελτιώνοντας τις πολιτικές του δεξιότητες ως πρόεδρος της πτέρυγας νεολαίας του κόμματος. Αν και φρόντισε να μην επισκιάσει τη Λεπέν, η δημοτικότητά του αυξήθηκε γρήγορα, ειδικά μεταξύ των νέων. Εάν η Λεπέν δεν θα είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2027, ο Μπαρντέλα φαίνεται ως ο φυσικός υποψήφιος για να τη διαδεχθεί. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι σε θέση να πείσει τόσους ψηφοφόρους όσο εκείνη. Τους τελευταίους μήνες, κάποιες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος επέκριναν τη διοίκησή του ως υπερβολικά επικεντρωμένη στην προσωπική του καριέρα.
Παράλληλα, και το κόμμα της Λεπέν δέχτηκε οικονομικό πλήγμα, καθώς η Εθνική Συσπείρωση καλείται να καταβάλει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλει το 1 εκατομμύριο, ενώ τα άλλα μισά θα απαιτούνταν σε περίπτωση υποτροπής. Το κόμμα χάνει ένα ακόμα εκατομμύριο ευρώ που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει η κατάσχεση και το πρόστιμο στα ταμεία του κόμματος. Ο έλεγχος των λογαριασμών του κόμματος μεταξύ 2013 και 2016 αποκάλυψε ότι είχε έλλειμμα 9,1 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο, το κόμμα είχε ακόμα ταμειακό υπόλοιπο 1,7 εκατομμυρίων ευρώ και είχε δανείσει 1 εκατομμύριο ευρώ στην προεδρική εκστρατεία της Λεπέν το 2017, μεταξύ άλλων.
Με πληροφορίες του Reuters/AP
https://www.dnews.gr/eidhseis/kosmos/519381/i-katadiki-tis-marin-lepen-vathainei-to-politiko-xaos-sti-gallia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου