Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Mαζί με τη Σαντορίνη τρίζει συθέμελα και η Oικονομία... !!!

Ορατός ο κίνδυνος να πληρώσει ακριβά η Ελλάδα τη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού...

Η Σαντορίνη και οι Κυκλάδες γενικότερα σείονται. Μαζί τους σείεται και η ελληνική οικονομία. Για την ακρίβεια, η απογυμνωμένη από παραγωγική ισχύ οικονομία. Η παραγωγική μηχανή της Ελλάδας παραμένει απαρχαιωμένη, καθηλωμένη στην πάταξη του μοναδιαίου κόστους εργασίας, χωρίς σοβαρές επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, χωρίς πολιτικές για να αυξηθεί η εξωστρέφεια. 
 
Αυτό που κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 μαζί με τους γδάρτες του κόσμου της μισθωτής εργασίας Βρούτση, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη και Κεραμέως ήταν να μειώσει τις αποδοχές των μισθωτών, αφήνοντας ασύδοτη ακόμη και την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.


Προαγοράζουν φτηνά και πωλούν πανάκριβα

Από την άλλη, μετά το 2022 δόθηκε γη και ύδωρ στον τουρισμό. 
 
Για την ακρίβεια, στους μεταφερόμενους από την TUI και τους λοιπούς διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες που προαγοράζουν φτηνά τα δωμάτια και τα πωλούν πανάκριβα, με αποτέλεσμα το κράτος που κερδίζει από τον ελληνικό τουρισμό να είναι η έδρα του κάθε πράκτορα, με δεδομένο ότι τα κέρδη μεταφέρονται εκεί. Αυτός είναι και ο κυρίαρχος λόγος που η Πορτογαλία με 18 εκατομμύρια τουρίστες κερδίζει 25 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα με 33 εκατομμύρια επισκέπτες κερδίζει μόλις και μετά βίας 20 δισ. ευρώ.
 
Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας σε σημείο «μονοκαλλιέργειας» αλλά ουδεμία σύνδεσή του υπάρχει με την εγχώρια παραγωγή. Ετσι, δηλητηριάζεται διπλά η οικονομία αντλώντας πρόσκαιρα κέρδη (αρπαχτές). Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα χάνει από τις εισαγωγές που εντέλει στέλνουν τον παραγόμενο εντός Ελλάδας πλούτο στις χώρες από τις οποίες εισάγουμε προϊόντα. Περιμένοντας τα τελικά ετήσια αποτελέσματα από το εμπορικό ισοζύγιο γνωρίζουμε ήδη ότι το έλλειμμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών θα προσεγγίσει το 2024 το δυσθεώρητο ποσό των 35 δισ. ευρώ (ήδη βρίσκεται στα 31 δισ. ευρώ).

Τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγή

Υπάρχει ένα μέγεθος που δείχνει ότι ο τουρισμός αποσυνδέει την οικονομία από την παραγωγή. Μέσα σε δέκα χρόνια (2009-19) μειώθηκε η γεωργική έκταση που χρησιμοποιείται για πρωτογενή παραγωγή κατά 18,8%. Αντίστοιχη εμφανίζεται και η μείωση της χρησιμοποιούμενης για την κτηνοτροφία γης. Ποιες περιφέρειες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση; Το Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά.

Ολα αυτά πριν από την έλευση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αποφάσισε ότι είναι πολυτέλεια η πυρόσβεση και δεν κατηύθυνε κονδύλια στον εκσυγχρονισμό των πυροσβεστικών μέσων και στην πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών (4.500 κενά), με αποτέλεσμα οι φωτιές να σβήνουν είτε στη θάλασσα (Ρόδος, Εύβοια) είτε επειδή έβρεξε (Δαδιά). Εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και δασικών εκτάσεων έγιναν βορά στις επιλογές Μητσοτάκη. Από την άλλη, με την άρνηση να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα ουσίας πλημμύρισε δύο φορές ο Θεσσαλικός κάμπος. Οι επιπτώσεις στην παραγωγή είναι τεράστιες.



Τώρα η Σαντορίνη σείεται. Ηρθε η ώρα να πληρώσουμε ακριβά τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού; Η απάντηση δεν μπορεί προσώρας να δοθεί. Εξαρτάται από τις βουλές του Εγκέλαδου. Η κυβέρνηση διά της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες. Επαφίεται στην TUI ότι δεν θα ξεχάσει την Ελλάδα. Γίνεται λόγος για αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με πέρυσι κατά 7%. Πρόκειται για μη σοβαρό επιχείρημα. Εκεί που θα φανεί αν υπάρχει πρόβλημα είναι στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων (slots). Θα γνωρίζουμε αν τελικά θα υπάρξει πρόβλημα περί τα τέλη Μαρτίου.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι στους πρώτους δύο μήνες του 2025 εμφανίζεται αύξηση της τάξης του 15% στις αεροπορικές κρατήσεις για το σύνολο της χώρας. Δυστυχώς όμως, όσο σείονται οι Κυκλάδες θα τρίζει συθέμελα η οικονομία που «ακμάζει» φορομπηχτικά και λόγω των τουριστών. Αν επέλθει το απευκταίο ή οι συνεχείς δονήσεις συνεχιστούν και φοβηθούν οι τουρίστες ενδεχόμενο τσουνάμι και απέχουν φέτος από το Αιγαίο, τότε η πρόσκρουση του «Τιτανικού» με το «παγόβουνο» του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα έρθει ταχύτερα…

Τζώρτζης Ρούσσος

documentonews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου