ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της περασμένης Κυριακής και η πανικόβλητη αντίδραση του πρωθυπουργού με την συνέντευξη του δεν άλλαξαν απλώς την πολιτική ατζέντα: Καταρράκωσαν την εικόνα του πανίσχυρου πρωθυπουργού-ηγέτη, ο οποίος δεν κάμπτεται, δεν αναγνωρίζει λάθη, δεν υποχωρεί και αντιμετωπίζει κάθε κρίση σαν ευκαιρία.
Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και αδειάζει με γρήγορο ρυθμό.
Το “φταίνε όλοι οι άλλοι” του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή την φορά εκλαμβάνεται ως σήμα “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις: Μίλησε για κυματισμούς αναμενόμενους στον έκτο χρόνο της κυβέρνησης, θέλησε να ευτελίσει το πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη ως ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση στην οποία καταλόγισε ότι εξάπτει τον λαϊκισμό και την αντισυστημικότητα -θέλοντας να ξυπνήσει αντανακλαστικά των “μένουμε Ευρώπη” -και ζήτησε από τους υπουργούς του εγρήγορση και επιτάχυνση προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι όλοι κρίνονται εν όψει του ανασχηματισμού.
Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει όπλα προκειμένου να αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή ή εάν τα γεγονότα τον έχουν ξεπεράσει. Μία απάντηση θα δοθεί στις κοινοβουλευτικές μάχες στην Βουλή. Αν και κατακερματισμένη και με διαφορετικές στοχεύσεις, η αντιπολίτευση έχει την ευκαιρία να απαξιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δεύτερη θα είναι στα συλλαλητήρια στις 28 Φεβρουαρίου, επέτειο των δύο χρόνων του δυστυχήματος. Μία σημαντική τρίτη διάσταση είναι οι αποκαλύψεις που θα υπάρξουν στην πορεία και η στάση των συστημικών συγκροτημάτων απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το καίριο σημείο είναι ότι στην υπόθεση των Τεμπών εκτεθειμένος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πριν από δύο χρόνια, όντας πανίσχυρος, έριξε το πολιτικό του κεφάλαιο εμπροσθοβαρώς για να πνίξει το θέμα: απέδωσε το δυστύχημα στον συνδυασμό των χρόνιων παθογενειών και της προσωπικής ευθύνης του σταθμάρχη, μίλησε ως μη όφειλε για τα λάδια που προκάλεσαν την έκρηξη, πριν καν το πόρισμα της Πυροσβεστικής (το ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ), και απέρριψε όλα τα άλλα σαν θεωρίες συνωμοσίας. Το μπάζωμα και η Εξεταστική όπως και οι άλλες κινήσεις συγκάλυψης έχουν την προσωπική του σφραγίδα.
Save Κυριάκος
Από την επομένη των συλλαλητηρίων ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης της πρωθυπουργικής εικόνας. Στην δημοσιογραφία πιάτσα ήδη έχει πέσει η διαρροή για έναν μεγάλο ανασχηματισμό που θα απομακρύνει όσους έχουν εκτεθεί με ατυχείς δηλώσεις και θα σηματοδοτήσει μία στροφή στην διακυβέρνηση του. Στο στόχαστρο είναι ο Γιώργος Φλωρίδης – ο οποίος είχε δηλώσει ότι «όποιος μιλάει για μπάζωμα είναι για τα μπάζα». Οι φήμες κάνουν λόγο για απομάκρυνση και παράλληλα ανάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί “χειραγώγησης”.
Παρομοίως κυκλοφορεί το σπάσιμο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε δύο και στην απομάκρυνση του Χρήστου Σταικούρα κυρίως γιατί δεν αποκατέστησε τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και το αντίστοιχο αίσθημα εμπιστοσύνης. Όπως και για το Δικαιοσύνης ακούγεται για ανάληψη του υπουργείου από πρόσωπο με ευρύτερη εμβέλεια. Δύσκολα θα πάει σε τέτοια στροφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο και μόνο οι φήμες είναι ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί.
Σκέψεις φαίνεται να υπάρχουν και για τον προκλητικό Άδωνη Γεωργιάδη. Καθώς το στενό επιτελείο του Μαξίμου παρουσιάζει προβλήματα συντονισμού – ο Άκης Σκέρτσος κατοικοεδρεύει πλέον στην Ηροδότου – ακούγεται για επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη σε ρόλο αντιπροέδρου και επιτελάρχη. Όμως κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει την τελική υποχώρηση έναντι του Αντώνη Σαμαρά που είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του για τα ελληνοτουρκικά. Ακούγεται και για επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου.
Προβλήματα υπάρχουν και με τον Νίκο Δένδια, τον οποίο άδειασε δημοσίως για την κίνησή του να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην γαλλική πρεσβεία για τους πυραύλους meteor. Ενδεχόμενη μετακίνησή του μπορεί να προκαλέσει την άρνηση του υπουργού που έτσι θα γίνει ο επικεφαλής της εσωτερικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα ακούγεται ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα βάλλει στην κυβέρνηση την τελευταία φουρνιά στελεχών για να ξεπλύνουν την κυβέρνηση, με πρόσωπα όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Άγγελος Συρίγος καθώς και βουλευτές που έχουν ταυτιστεί με την καραμανλική ή και σαμαρική πτέρυγα – άλλωστε κάποιοι από αυτούς επιδιώκουν να αδράξουν την ευκαιρία.
Ο ανασχηματισμός είναι πάντα μία κίνηση του πρωθυπουργού αλλά είναι αμφίβολο εάν αποδώσει. Η πολιτική πείρα έχει δείξει ότι οι κινήσεις στο περιορισμένο πολιτικό πεδίο δύσκολα ακυρώνουν την μεγάλη δυναμική στην κοινωνία. Είναι ορατό η επέτειος του δυστυχήματος να μετατραπεί σε ένα ακόμη αντικυβερνητικό ξέσπασμα.
Ρηγματώσεις
Οι καταιγιστικές εξελίξεις διευρύνουν τις προϋπάρχουσες ρηγματώσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Υπουργοί είναι πανικόβλητοι και δεν ξέρουν αν θα διατηρήσουν την θέση τους στον ανασχηματισμό. Οι βουλευτές που είδαν τους ψηφοφόρους στις πλατείες των νομών τους κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ είχε αποστασιοποιηθεί ήδη από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οι επιρροής Σαμαρά ψηφοφόροι και στελέχη, είναι με το ένα πόδι στη ΝΔ. Οι καραμανλικοί δεν ξεχνούν ότι ήταν ακριβώς η συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση των υποκλοπών – παρόμοια με την συγκάλυψη των Τεμπών – που οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό “αηδιασμένο” στην αποχώρηση από τoν κοινοβουλευτικό βίο.
Τα υποσυστήματα κάνουν τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στο κανάλι στυλοβάτη του μητσοτακισμού υπήρξε προσωπική παρέμβαση του ιδιοκτήτη προς τα δημοσιογραφικά στελέχη να αρχίσουν πλέον να συμπλέουν με την κοινωνία. Στο άλλο μεγάλο συγκρότημα οι σχέσεις είναι πάντα επισφαλείς. Αλλά και μικρότερης εμβέλειας συγκροτήματα στα ΜΜΕ παίρνουν πλέον αποστάσεις και ασκούν κριτική. Πρόκειται για αλλαγές που αυξάνουν την νευρικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη που απαντά με “γαλλικά”, απειλές και εκβιασμούς.
Η αντιπολίτευση παίρνει μπρος
Η αντιπολίτευση τώρα παίρνει μπρος, ωστόσο παραμένει κατακερματισμένη. Πολλά θα κριθούν από την έκβαση των κοινοβουλευτικών αντιπαραθέσεων στην προ ημερησίας που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση μομφής που πιθανότατα θα διεξαχθεί. Η αντιπολίτευση από δεξιά και αριστερά έχει την ευκαιρία να απαξιώσει πλήρως τον πρωθυπουργό. Ωστόσο η προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων που είναι η μόνη ρεαλιστική στρατηγική για την διαμόρφωση εναλλακτικής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σκοντάφτει στον μικρομεγαλισμό του ΠΑΣΟΚ και στην μητσοτακική πτέρυγα της Χαριλάου Τρκούπη υπό την Άννα Διαμαντοπούλου.
Η πέραν της ΝΔ δεξιά πτέρυγα, επίσης κατακερματισμένη, δεν θέλει να δει μετατόπιση στα αριστερά. Ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης για να ενορχηστρώσει την δική του εναλλακτική λύση, από το δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Οι σχεδιασμοί επί χάρτου προχωρούν και λαμβάνουν υπόψη όλα τα θεωρητικά ενδεχόμενα.
Είναι σαφές ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει το καθεστώς για να παρατείνει την εξουσία και να διαπραγματευτεί όρους ατιμωρησίας την επόμενη ημέρα της αποχώρησής του.
Ίσως το χειρότερο στην παρούσα συγκυρία είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διέξοδο. Από την άλλη η δυναμική δεν αναστρέφεται. Το μόνο που έχει πραγματικά υπέρ του ακόμη είναι ότι κάθε φορά που η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις προχωρά, τίθεται το ερώτημα “και ποιος θα τον διαδεχθεί; μήπως οι άλλοι είναι καλύτεροι;”. Ωστόσο η κοινωνία και η πολιτική απεχθάνονται το κενό, εφόσον υπάρχει πραγματική ανάγκη, το κενό θα καλυφθεί ακόμη και με τρόπους που προς το παρόν δεν είναι εμφανείς και δεν φαντάζουν πιθανοί. Ακόμη και με την εμφάνιση ενός νέου παίκτη στο πολιτικό πεδίο.
https://slpress.gr/politiki/exei-alles-zoes-o-kiriakos-mitsotakis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου