Με «σταγόνα στον ωκεανό» φαντάζουν στην πραγματικότητα τα μέτρα για τις τράπεζες, τα οποία ανακοινώθηκαν «μετά Βαϊων και κλάδων» από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής από τον πρωθυπουργό κι εξειδικεύτηκαν νωρίτερα από το οικονομικό επιτελείο.
Ειδικότερα, τα τραπεζικά ιδρύματα για κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που αποκόμισαν τα τελευταία χρόνια από τους Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μόλις 350 εκατ. ευρώ για το 2025. Για να αντιληφθεί κανείς τα πραγματικά μεγέθη στα οποία αναφερόμαστε, αρκεί να έχει κάποιος στο νου του ότι τα καθαρά κέρδη των τραπεζών ανήλθαν σε 3,645 δισ. ευρώ το 2023 και σε 3,734 το 2022, ενώ σε ανάλογο ύψος αναμένεται να κινηθεί η κερδοφορία τους 2024. Με άλλα λόγια τα καθαρά κέρδη των τραπεζικών ιδρυμάτων αναμένεται να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τα 10 δισ ευρώ μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα 350 εκατομμύρια ευρώ διανέμονται ως εξής: 100 εκατομμύρια στον φορέα επαναμίσθωσης, 100 εκατομμύρια στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», 130 εκατομμύρια για προμήθειες, ενώ οι υπόλοιπες δράσεις, όπως αυτές που αφορούν τα ΑΤΜ και άλλα, ανέρχονται περίπου σε 20 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, το κόστος για τις τράπεζες, σε περίπτωση που διατηρήσουν τα ακίνητα κλειστά, υπολογίζεται μεταξύ 10-20 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 9 μήνες το 2024, μέσω των προμηθειών που επιβάλλουν.
Τράπεζες: Πώς βγαίνουν κερδισμένες από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση περί του διπλασιασμού του ΕΝΦΙΑ από το 2026 για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ακίνητα για ακίνητα που οι εν λόγω φορείς απέκτησαν στην πραγματικότητα «κοψοχρονιά» από κόκκινα δάνεια ή από άγονους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα τραπεζικά ιδρύματα κατέχουν 21.458 ακίνητα, ενώ οι Servicers διαθέτουν επιπλέον 9.604, με την πλειονότητα αυτών να αφορά οικιστικά ακίνητα, κάτι που σημαίνει πως -ειδικά στη σημερινή συγκυρία- θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη βγάζοντάς τα στην αγορά.
Τράπεζες: Αυτά είναι τα κυβερνητικά μέτρα
Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα για τις τραπεζες, όπως τα εξειδικευσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχουν ως εξής:
- Μηδενικό κόστος στην πληρωμή λογαριασμών: Το μέτρο αυτό αφορά πάγιες και μη πάγιες πληρωμές εντολών καθώς και πληρωμές στα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους, τις εταιρείες ενέργειας και ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές. Η ετήσια απώλεια θα είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
- Αποστολή χρημάτων σε άλλη τράπεζα με κόστος όχι πάνω από μισό ευρώ: Μειώνει τις χρεώσεις κατά 50-80% ανάλογα την τράπεζα και την περίπτωση. Αφορά τις μεταφορές έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες – όχι νομικά πρόσωπα.
- Αύξηση στα 1.000 ευρώ του ημερήσιου ορίου συναλλαγών μέσω IRIS: Καθιερώνεται πια και από τη ΔΙΑΣ διακριτά όρια 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 μεταξύ συναλλαγών ελεύθερων επαγγελματιών. Πάντα με μηδενικές χρεώσεις για τον πολίτη και χαμηλότερες για τον ελεύθερο επαγγελματία. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων θα τεθεί σε εφαρμογή από 3-6 μήνες από σήμερα.
- Μειωμένο κόστος συναλλαγών με κάρτα κατά 50% για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ.
- Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φό)τισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα)
- Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, έτσι ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Προσαυξάνεται κατά 100% αν στις 31/12/2025 δεν υπάρχει ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο για τα ακίνητα αυτά. Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητα, ενώ άλλα 9.604 διαθέτουν οι servicers. Στόχος η αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος και την ανακούφιση των ασθενέστερων. Το δυνητικό κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται από 10-20 εκατ. ευρώ.
- Ενισχύεται η διαφάνεια για τα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών. Η ΤτΕ θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της στοιχεία από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων, επιτόκια πιστώσεως στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, τις χρεώσεις και τα τέλη για τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πρώτη ανάρτηση των συγκεκριμένων στοιχείων θα πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου του 2025.
- Εξάλειψη περιορισμών για επιχειρηματικά δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα. Τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια όπως οι τράπεζες για ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αφορά δάνεια καταναλωτικά, στεγαστικά και κάθε μορφής επιχειρηματικά.
- Εθελοντική προσφορά 100 εκατ. ευρώ των συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών στους οποίους θα τα νοικιάζει στην συνέχεια με στόχο να αποφύγουν την έξωση.)
ΚΚΕ: «Τεράστια κοροϊδία τα κυβερνητικά μέτρα για τις τράπεζες»
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις τράπεζες αποτελούν μια τεράστια κοροϊδία, πρώτον γιατί αφορούν ορισμένες ελάχιστες ελαφρύνσεις σε κάποιες προμήθειες και δεύτερον γιατί δεν θίγουν ούτε το σοβαρό ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ούτε το “καυτό” πρόβλημα των πλειστηριασμών που απειλούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
«Το κύριο είναι ότι η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τα τεράστια κέρδη των τραπεζών, που οφείλονται μεταξύ άλλων στους δυσβάστακτους όρους στα λαϊκά δάνεια, στη σχέση επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, στην υποχρεωτική χρήση των τραπεζών ως μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, στις τεράστιες χρεώσεις στους ΕΒΕ. Όσο για τη συνεισφορά των 100 εκατομμυρίων για τα σχολεία, πέρα από τον εθελοντικό χαρακτήρα της, αποτελεί “σταγόνα στον ωκεανό” των δισεκατομμυρίων κερδών που καταγράφει ο τραπεζικός τομέας από την εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων με την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις», επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:
«Εκτός των άλλων για άλλη μια φορά αναδείχθηκε και ο ρόλος της συναινετικής και χρήσιμης για το σύστημα αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Απ’ τη στιγμή που οι προτάσεις τους “κοστολογούνται” με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, καταλήγοντας σε “ψίχουλα” για τα λαϊκά νοικοκυριά, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν “χείρα βοήθειας” στην κυβέρνηση και στον Μητσοτάκη, που εμφανίζονται δήθεν γενναιόδωροι με τα ίδια “ψίχουλα”».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου