Οι διαδηλώσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη, το 40% θεωρεί ότι είναι ένα από τα πέντε κοινωνικά γεγονότα που είναι σημαντικά για την εξέλιξη της Δημοκρατίας, ακολουθούν οι διαδηλώσεις για την συμφωνία των Πρεσπών με 31%.
Η νέα έρευνα της Prorata με τίτλο «Γ Ελληνική Δημοκρατία: Κεκτημένα και Προκλήσεις» καταπιάνεται με τα συναισθήματα των πολιτών πάνω σε ιστορικά ορόσημα από την πτώση της Χούντας και μετά έως και την διαχείριση της Πανδημίας.
Μάλιστα πάνω στα ίδια ιστορικά γεγονότα οι πολίτες τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την ιδεολογική τους ταυτότητα.
Συγκεκριμένα τα 14 αυτά ιστορικά γεγονότα είναι:
- Η πτώση της Χούντας
- Τουρκική εισβολή την Κύπρο
- Εγκαθίδρυση δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1975
- Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981
- Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ
- Ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ίδρυση του ΕΣΥ
- Κρίση των Ιμίων
- Είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
- Εφαρμογή μνημονίων
- Δημοψήφισμα 2015
- Συμφωνία των Πρεσπών
- Διαχείριση πανδημίας
Οι πολίτες ερωτήθηκαν για το καθένα από τα ιστορικά ορόσημα να πουν τι αισθάνονται με τα πιο πάνω γεγονότα.
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα από τα γεγονότα που το 97% δήλωσε ότι έχει αρνητική άποψη. Η δεύτερη σε αρνητικά συναισθήματα είναι η κρίση στα Ίμια με 85% και η τρίτη είναι η Εφαρμογή των μνημονίων με 83%. Ακολουθούν το Δημοψήφισμα του 2015, η Συμφωνία των Πρεσπών και η Διαχείριση της Πανδημίας!
Θετικά συναισθήματα οι πολίτες τρέφουν με 87% για την ίδρυση του ΕΣΥ, δεύτερον με 80% για Εγκαθίδρυση δημοκρατίας με το Σύνταγμα του 1975 και τρίτον με 72% για την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών. Ακολουθούν η Ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.
Στην ερώτηση 50 χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σε ποιους πέντε από τους παρακάτω τομείς πιστεύετε ότι έχει συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος, το 54% των πολιτών απάντησε ο Τουρισμός, το 47% τα Ατομικά Δικαιώματα και 45% η Ισότητα των φύλων.
Ποιες πέντε από τις παρακάτω κοινωνικές κινητοποιήσεις,
διαδηλώσεις και συλλαλητήρια θεωρείτε ότι είναι σημαντικές για την
εξέλιξη της Γ’
Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα;
Οι διαδηλώσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη, το 40% θεωρεί ότι είναι ένα από τα πέντε κοινωνικά γεγονότα που είναι σημαντικά για την εξέλιξη της Δημοκρατίας, ακολουθούν οι διαδηλώσεις για την συμφωνία των Πρεσπών με 31%, οι κινητοποιήσεις ενάντια στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας – Αντιπολεμικές διαδηλώσεις (1999) το 30%, «Κίνημα των πλατειών» εναντίον των μνημονίων και της λιτότητας (2010-2012) με 28% και τα Συλλαλητήρια για το Μακεδονικό (1992) με 28%.
Πολιτική Αυτοτοποθέτηση
Πόσο συνέβαλε ο καθένας από τους παρακάτω πολιτικούς χώρους στην εδραίωση και εμβάθυνση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;
Πόσο συνέβαλε ο καθένας από τους παρακάτω πολιτικούς χώρους στην εδραίωση και εμβάθυνση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;
Πώς αποτιμάτε το έργο των παρακάτω κυβερνήσεων της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;
Στην ερώτηση πώς αποτιμάτε το έργο των παρακάτω κυβερνήσεων της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, το 88% απάντησε ότι έχει αρνητική γνώμη για την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου (2009-2011), ακολουθεί η Κυβέρνηση συνεργασίας Α. Τσίπρα (2015-2019) και τρίτη η Κυβέρνηση συνεργασίας Α. Σαμαρά (2012-2015).
Θετικά βλέπουν με 57%
Ποια από τις δύο παρακάτω κυβερνήσεις θεωρείτε ότι….
Ποιες τρεις από τις παρακάτω έννοιες εκφράζουν κατά τη γνώμη σας περισσότερο το πνεύμα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας;
https://newpost.gr/eidiseis/ereyna-prorata-gia-tin-elliniki-dimokratia-o-andreas-papandreoy-o-eklektos-ton-politon-oi-dyo-kyverniseis-poy-apetychan-empistosyni-ston-strato/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου