Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Γαλλία: Μπαρνιέ... c'est fini - Κατέρρευσε η κυβέρνηση, η επόμενη ημέρα ...!!!

Η πρώτη κυβέρνηση της Γαλλίας που πέφτει με πρόταση μομφής, από το 1962. 
 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ περνά στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός με τη συντομότερη θητεία στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, καθώς όπως αναμενόταν πέρασε η πρόταση μομφής σε βάρος του, μία ημέρα προτού συμπληρώσει τρεις μήνες στη θέση.

Στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Για να πέσει η κυβέρνηση αρκούσαν 288 βουλευτές. Τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να διορίσει για τρίτη φορά πρωθυπουργό μέσα στο 2024. Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 1962 που καταρρέει κυβέρνηση στη Γαλλία έπειτα από πρόταση μομφής. Ο τελευταίος Γάλλος πρωθυπουργός που «έπεσε» με πρόταση μομφής ήταν ο Ζορζ Πομπιντού, ο οποίος στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του στον Σαρλ ντε Γκολ.

Πλέον ο Μπαρνιέ- που ανέλαβε πρωθυπουργός στις 5 Σεπτεμβρίου- είναι υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του στον Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή την εξέλιξη βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γαλλία, ενώ αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για την ΕΕ, σε μια περίοδο που η Γερμανία είναι σε προεκλογική περίοδο, λίγες εβδομάδες προτού ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Μπαρνιέ: Αναλογιστείτε τις συνέπειες, η πραγματικότητα δεν θα εξαφανιστεί

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας τελευταίος στη συζήτηση για τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί, ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η πραγματικότητα για την οικονομία της Γαλλίας δεν θα αλλάξει με την ανατροπή της κυβέρνησής του.

«Είναι μια στιγμή αλήθεια και ευθύνης», είπε. «Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν θα εξαφανιστεί με μια πρόταση δυσπιστίας», υπογράμμισε ο απερχόμενος Γάλλος πρωθυπουργός. Αυτή την πραγματικότητα, συμπλήρωσε, θα τη βρει μπροστά της η όποια κυβέρνηση. «Το χρέος παραμένει», τόνισε.

«Δεν είναι όλα τέλεια σε αυτόν τον προϋπολογισμό, γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γνωρίζω τις ανησυχίες, ότι πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν», σημείωσε.

«Αυτή η πρόταση μομφής, θα τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Για αυτό είμαι βέβαιος», τόνισε. «Αναλογιστείτε τις συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας», διεμήνυσε στους βουλευτές, ενώ στην ομιλία του ευχαρίστησε τους υπουργούς του αναφέροντάς τους ονομαστικά.

«Λυπάμαι που σας έμπλεξα σε αυτό»

Μετά την ομιλία του, ο Μισέλ Μπαρνιέ έφυγε από την αίθουσα της ολομέλειας και πήγε στο γραφείο του, όπου συγκέντρωσε τους υπουργούς του, προτού μάθει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι υπουργοί τον υποδέχθηκαν με χειροκρότημα και εκείνος τους είπε: «Λυπάμαι που σας έμπλεξα σε αυτό το εγχείρημα». «Ω όχι», απάντησαν οι υπουργοί, σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Μπαρνιέ που επικαλείται το Reuters.

«Είναι απίστευτο πώς η ακροδεξιά και η ακροαριστερά υποτιμούν την κατάσταση της χώρας», σημείωσε ακόμα ο 73χρονος.

Ο Μακρόν θέλει νέο πρωθυπουργό ακόμα και έως το Σάββατο

Ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να κινηθεί γρήγορα στην επιλογή του διαδόχου του Μισέλ Μπαρνιέ. Το αεροπλάνο του Γάλλου προέδρου προσγειώθηκε στο Παρίσι- επιστρέφοντας από τη Σαουδική Αραβία- την ώρα που γινόταν η ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο Μακρόν σκοπεύει να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό το ταχύτερο δυνατόν, αναφέρουν τρεις πηγές του Reuters. Μάλιστα, ελπίζει να έχει αναλάβει ο διάδοχος του Μπαρνιέ ακόμα και το Σάββατο, όταν οι κορυφαίοι προσκεκλημένοι του- ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ- θα βρεθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στη λίστα του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται ο Μπερνάρ Καζνέβ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, ο Ξαβιέ Μπερτράν - που διετέλεσε υπουργός Υγείας επί Ζακ Σιράκ και Εργασίας υπό τον Νικολά Σαρκοζί- και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες για την έγκριση νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού, στην κατακερματισμένη γαλλική Βουλή. Ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ και τους υπουργούς του να παραμείνουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει χρόνο προκειμένου να βρει έναν πρωθυπουργό ο οποίος θα μπορεί να εξασφαλίσει διακομματική στήριξη η οποία θα επαρκεί για την έγκριση νομοσχεδίων.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να καταθέσει επείγουσα νομοθεσία για παράταση του προϋπολογισμού του 2024 για την επόμενη χρονιά. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο που της επιτρέπει να επικαλεστεί ειδικές εξουσίες για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025 με διάταγμα, αν και νομικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει μία «γκρίζα ζώνη» σε αυτό το ζήτημα, που θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος.

Λεπέν: Δεν ζητάω την παραίτηση του Μακρόν, αλλά αυξάνεται η πίεση

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι δεν ζητά την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά συμπλήρωσε ότι αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο της Γαλλίας.

Ο ίδιος έχει την τελευταία κουβέντα σε αυτό το ζήτημα, συμπλήρωσε η επικεφαλής του Λαϊκού Συναγερμού. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα της έχει κάποιες «προϋποθέσεις» προκειμένου να στηρίξει τον επόμενο πρωθυπουργό, συμπεριλαμβανομένου το να σέβεται τους ψηφοφόρους τους.

Ο κίνδυνος για τον Μακρόν και για την Λεπέν

Για τον Εμανουέλ Μακρόν υπάρχει ο κίνδυνος οι πολιτικοί αντίπαλοί του να «ρίχνουν» τον ένα μετά τον άλλον τους πρωθυπουργούς που επιλέγει, σημειώνει το Reuters. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους αντιπάλους του ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στην πολιτική κρίση είναι να παραιτηθεί ο ίδιος, κάτι που ο πρόεδρος έχει αποκλείσει.

Όμως, αυτές οι εξελίξεις έχουν ρίσκο και για τη Μαρίν Λεπέν, σχολιάζουν βουλευτές και αναλυτές. Γιατί συνέβαλε στο να προκληθεί η δεύτερη πολιτική κρίση στη Γαλλία σε έξι μήνες. Και αυτή η απόφασή της, μπορεί να τη «στοιχειώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters. Γιατί το «παιχνίδι» της ηγέτιδας της ακροδεξιάς είναι επικίνδυνο, σε ένα σύνθετο εγχώριο και γεωπολιτικό περιβάλλον, για ένα κόμμα που θέλει να παρουσιάζεται ως μια «εν αναμονή» σταθερή κυβέρνηση.

 https://www.dnews.gr/eidhseis/kosmos/501471/gallia-barnie-c-est-fini-katerrefse-i-kyvernisi-i-epomeni-imera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου