Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Επιστρέφει το παλιό δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά με την… μισή δύναμη από αυτή που είχε στο παρελ...!!!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται γιατί... δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο το δίπολο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση και η ΝΔ ως κυβέρνηση.

Ωστόσο θα πρόκειται για έναν «κουτσουρεμένο» δικομματισμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σε οκτώ αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης (συγκεκριμένα από το 1985 έως και το 2004) το ποσοστό των δύο βασικών αντίπαλων πόλων ξεπερνούσε αθροιστικά το 80%, φλερτάροντας συχνά και με το 90%.

Αυτό δε συμβαίνει καθώς με βάση τις δημοσκοπήσεις Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ «αγγίζουν» το 45%.

Οι πολίτες ζουν ξανά το ίδιο πολιτικό έργο, αυτή την φορά ως πολιτική «φάρσα».

Λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, το κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων έχει πολωθεί με επίκεντρο την ακρίβεια, την υγεία και τα εργασιακά.

Και τα δύο κόμματα θα παλέψουν για τον χώρο του κέντρου. Ένας χώρος στον οποίο μέχρι τώρα κυρίαρχος ήταν η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό άλλωστε και κέρδισε τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Η ΝΔ φοβούμενη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να «επιστρέψει» στον παραδοσιακό του χώρο, ξεκίνησε την δημιουργία ενός αφηγήματος περί «πράσινου» ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πρόκειται για ένα, χωρίς πραγματικές πολιτικές θέσεις.

«Περιμένω από εκείνον (σ.σ τον κ. Ανδρουλάκη) και το κόμμα του έναν πιο υπεύθυνο ρόλο, οι τελευταίες όμως θέσεις του θυμίζουν πολύ ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ζητάμε να συμφωνούμε σε όλα, αλλά περιμένουμε προτάσεις ουσίας», είπε (στο υπουργικό συμβούλιο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχισε δε, λέγοντας: «Αυτό λοιπόν το οποίο ζητούμε από την αντιπολίτευση προφανώς δεν είναι να συμφωνήσει σε όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, δεν είναι αυτή η δουλειά της αντιπολίτευσης.

Όμως, αυτό το οποίο απαιτούν οι καιροί είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα αλήθεια, σοβαρότητα, τεκμηρίωση, προτάσεις ουσίας κι όχι στιγμιαία και απροετοίμαστα θα έλεγα πυροτεχνήματα δημαγωγίας».

Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα θα επικεντρωθεί σε ένα πιο ουσιαστικό αφήγημα το οποίο είναι οι ίδιες οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν πάψει πλέον να είναι άριστες στην κοινωνία εδώ και πολύ καιρό.

«Το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο κόμμα μπορεί να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και να βάλει τέλος στις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα και οι οποίες δυστυχώς έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα και νέα κοινωνικά ζητήματα», είπε (ΕΡΤ) ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Οι ευθύνες μας είναι μεγαλύτερες, αλλά ο δρόμος που θα συνεχίσουμε είναι ο ίδιος. Αξιοπιστία, προγραμματικός λόγος, προοδευτικός λόγος, πολιτικό ήθος και συνέπεια.

Νομίζω ότι αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που μας έφεραν πια σε μια θέση ισχυρότερη από αυτή που είχαμε (…) Πρέπει να συνεχίσουμε και νομίζω ότι αυτό θα μας το πιστώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Βέβαια εδώ πρέπει να προστεθεί ότι η αναβίωση του διπόλου είναι κάτι το οποίο συμφέρει και τα δύο κόμματα καθώς το ΠΑΣΟΚ επαναφέρεται ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει για πρώτη φορά κάτι να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους της με σκοπό να τους συσπειρώσει:

Την επιστροφή του «αιώνιου» εχθρού.

Ακόμα αυτή τη στιγμή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι σε θέση να απειλήσει την κυβερνητική κυριαρχία της Ν.Δ. αλλά είναι ένα σενάριο το οποίο έχει πλέον πιθανότητες να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

Στα χρόνια των Μνημονίων οι κυβερνήσεις προέκυπταν από τον θυμό και την οργή της κοινωνίας αλλά και από το ποιος υπόσχονταν άμεση έξοδο από αυτά.

Συνεπώς οι συνθήκες των ακραίες και αυτός ήταν και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα του 3%, κατάφερε να κυβερνήσει τη χώρα για 4,5 χρόνια.

Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν πλέον και επιστρέφουν τα παλαιότερα κριτήρια, δηλαδή ποιος δείχνει αξιόπιστος και ικανός να κυβερνήσει.

Φυσικά αυτά τα κριτήρια αφορούν κυρίως τον χώρο του κέντρου και τα λεγόμενα μεσαία στρώματα, αλλά όπως είπαμε όποιος κερδίζει το χώρο αυτό καταφέρνει να κερδίσει και την εξουσία.

Επειδή λοιπόν επέστρεψαν στην επικαιρότητα, τα παλιά αυτά κριτήρια για αυτό το λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στα παλιά του ποσοστά.

Το κόμμα της Αριστεράς δεν έδειξε αξιοπιστία ούτε όταν ήταν κυβέρνηση αλλά το κυριότερο ούτε όταν έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνονταν εκείνη αξιόπιστη στα μάτια του εκλογικού σώματος, ασχέτως αν δεν ήταν και αυτή η «επιτυχία» πιστώνεται εξολοκλήρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Metron Analysis για το Mega τα δύο τρίτα των πολιτών (66%) πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατάσταση και μόνο το 28% πιστεύει ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Νέα Δημοκρατία δεν θεωρείται αξιόπιστη κυβέρνηση.

Το τι θεωρείται αξιόπιστο και τι όχι είναι μία μεγάλη ιστορία αλλά κυρίως έχει να κάνει με το τι θεωρείται αδιαπραγμάτευτο για την ελληνική κοινωνία και ποιος δείχνει ειλικρινής ότι θα το τηρήσει.

Η Νέα Δημοκρατία δεν το δείχνει αυτό πια. Δε σημαίνει όμως ότι το δείχνει το ΠΑΣΟΚ. Έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Πάντως υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά με το παρελθόν. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αποτελούν τους ισχυρούς πόλους στην Κεντροδεξιά και στην Κεντροαριστερά, αλλά το πολιτικό σκηνικό είναι πλέον «κατακερματισμένο» και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά.

Επίσης ένα ακόμα καινούργιο στοιχείο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση λόγω της κατάρρευσης, εκ των έσω, του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΝΔ είχαμε διαγραφή πρώην πρωθυπουργού, ενώ η αριθμητική ενίσχυση του κλαμπ των ανεξάρτητων βουλευτών σε 23 τους έχει καταστήσει τέταρτη δύναμη πάνω από το ΚΚΕ.

Με λίγα λόγια δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι έχουμε αναβίωση του δικομματισμού όπως αυτός ήταν επί
35 χρόνια.

Επίσης είναι ακόμα νωρίς για να ξέρουμε σε ποια ποσοστά θα καθιερωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το 2025 θα είναι κρίσιμη χρονιά.

Η ΝΔ ελπίζει να κινείται κάπου στο 30% που θεωρείται ότι είναι η εκλογική βάση της, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται πάνω από το 20%.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποδείξει ότι η άνοδος του δεν είναι προσωρινή και ευκαιριακή.

Πάντως δικομματισμός με τέτοιους όρους και τόσο χαμηλά ποσοστά στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να υπάρξει.

Και αυτό γιατί υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος για να δημιουργηθεί ακόμα και τρίτος πόλος.

 Θεόφραστος Ανδρεόπουλος | email: andreopoulos@pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου