«Ωραίες οι συζητήσεις, αλλά το σκορ μετράει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που διοργάνωσε «Το Βήμα».
Στη χθεσινή τοποθέτησή του στο ίδιο συνέδριο, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπολύοντας βολές κατά ριπάς εναντίον της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων μίλησε για «μετάλλαξη της ΝΔ σε Ποτάμι». Ερωτηθείς αν το κόμμα του άλλαξε πορεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Προφανώς και ναι. Για αυτό πήραμε τρεις φορές 40%. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους».
Τα κόμματα εξελίσσονται, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Όταν με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεγαν πρόεδρο της ΝΔ το 2016, δεν είπα θα την κρατήσω την ίδια. Είπα ότι θα την εξελίξω, θα κάνω νέο άνοιγμα στο Κέντρο σεβόμενος ότι η ΝΔ είναι μια κεντροδεξιά παράταξη, θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές αλλά θα το προσαρμόσω στην εποχή», συνέχισε.
«Ωραίες οι συζητήσεις, αλλά το σκορ μετράει. Και αυτή η πολιτική δικαιώθηκε τρεις φορές, το 2023 σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να διεκδικήσει και πάλι την αυτοδυναμία», υπογράμμισε.
«Παρά τη φθορά και την κούραση, που είναι λογικό να υπάρχει, η ΝΔ είναι κυρίαρχη δύναμη πολιτικά, η μόνη με πρόταση και σχέδιο για τη χώρα. Υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο. Αρέσει, δεν αρέσει, υπηρετούμε ένα σχέδιο για το οποίο πήραμε νομιμοποίηση από τον λαό και θα κριθούμε το 2027, κυρίως αν θα υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις που δώσαμε το 2023», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα «αντέξει» να κυβερνήσει άλλα δύο χρόνια με αυτό τον ρυθμό φθοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Μήπως να κοιτάξουμε τι συμβαίνει γύρω μας, σε άλλες κυβερνήσεις; Το 2024 ήταν μια πολύ άχαρη χρονιά για κυβερνήσεις, λόγω της συσσωρευμένης ακρίβειας- την αύξηση τιμών για μια τριετία- που προφανώς δημιούργησε προβλήματα σε όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο. Και στη δική μας περίπτωση εξουδετέρωσε αυξήσεις μισθών, μειώσεις φόρων. Αλλά η ΝΔ, παρά τη φθορά, έχει μια σταθερή και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προηγείται μακράν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έστω και με πιο χαμηλά ποσοστά. Και πριν το 2023 είχαμε δει ποσοστά που δεν προϊδέαζαν ότι η ΝΔ θα ήταν αυτοδύναμη».
«Στην Ευρώπη αλλάζουν οι κυβερνήσεις, εδώ οι αντιπολιτεύσεις»
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην οικονομία «τα καλύτερα είναι μπροστά μας». «Καταλαβαίνω την συγκρατημένη απαισιοδοξία των πολιτών, αλλά βλέπουμε ότι έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν οι τιμές με τον ίδιο ρυθμό, ενώ οι μισθοί θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και οι φόροι να μειώνονται», συμπλήρωσε.
Όταν ρωτήθηκε αν διατηρεί τη «στρατηγική αυτοδυναμίας» και εάν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, απάντησε: «Ακολουθώ μια στρατηγική θεσμικής σταθερότητας. Και πριν τις εκλογές του 2023, πολλοί μου εισηγήθηκαν να αλλάξω τον εκλογικό νόμο. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Οι κανόνες δεν θα αλλάξουν εν κινήσει επειδή κάποιοι θεωρούν ότι βολεύουν την κυβέρνηση».
«Θα πάμε με τον ίδιο εκλογικό νόμο, με μία παρέμβαση, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και πιστεύω ότι θα βρούμε 200 βουλευτές για να τελειώσει αυτή η θεσμική ανορθογραφία», συμπλήρωσε και επανέλαβε την άποψή του ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι καλύτερες από εκείνες της συνεργασίας.
«Στην Ευρώπη αλλάζουν οι κυβερνήσεις, εδώ αλλάζουν οι αντιπολιτεύσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός, φράση που είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλη Ιανουαρίου οι αποφάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Όπως αναμενόταν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν δέχθηκε σχετική ερώτηση.
«Προσπάθησα, όχι επιτυχώς, από τον Σεπτέμβριο- όταν μου τέθηκε πρώτη φορά αυτή η ερώτηση- να κλείσω τη συζήτηση. Η χώρα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεσμικά θεωρώ ότι δεν είναι πολύ ευπρεπές να γίνεται αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της», ανέφερε αρχικά.
«Θα τηρήσω αυτή τη δέσμευση και θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους, δηλαδή με το νέο έτος», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει «τέλη Ιανουαρίου, όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες».
Μητσοτάκης για Τουρκία: «Δεν βλέπω προοπτική να μπορεί να γίνει συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»
Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει την προοπτική να μπορεί να γίνει η συζήτηση για τη μοναδική διαφορά, για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Απαντώντας και στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επειδή από αυτό το βήμα παρέλασαν και προκάτοχοί μου, είναι αρκετά σημαντικό να θυμίσουμε ότι αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ζήτημα των γκρίζων ζωνών προέκυψε για πρώτη φορά στο πεδίο, από τα Ίμια, το 1996. Παραβιάσεις και παραβάσεις είχαμε ουσιαστικά διαρκώς τα τελευταία 40 χρόνια. Τα ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών η Τουρκία τα εγείρει συστηματικά, όχι μόνο την τελευταία πενταετία. Και η πληγή της Κύπρου είναι ανοιχτή από την τραγωδία του 1974».
Επισημαίνοντας ότι υπήρξε προσπάθεια επαναπροσέγγισης μετά τους σεισμούς, σημείωσε ότι αυτή οδήγησε σε «απτά» αποτελέσματα. «Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες. Έχουμε συνεργασία στο προσφυγικό, κάναμε μια εξαιρετικά θετική συμφωνία για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για την εύκολη και γρήγορη βίζα. Ταυτόχρονα έχουμε τη θωράκιση σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας. Και έχοντας συναντήσει τον πρόεδρο Ερντογάν έξι φορές, έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε πιο ουσιαστικά στον πυρήνα της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτική να μπορεί (να γίνει) αυτή η συζήτηση…», συνέχισε.
Ερωτηθείς αν υπήρξε υπεραισιοδοξία από την πλευρά της κυβέρνησης, αποκρίθηκε: «Όταν όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργού έκαναν διερευνητικές συζητήσεις είχαν ψευδαισθήσεις; Δεν νομίζω ότι είχαν, ούτε εμείς έχουμε. Θέλετε να μου πείτε ότι οι υπουργοί ή οι πρωθυπουργοί δεν μιλούσαν ποτέ για τα θέματα αυτά;».
Η Ελλάδα παραμένει σταθερή, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι υπάρχει μόνο η συγκεκριμένη διαφορά. «Όποιο άλλο θέμα βάζει η Τουρκία, η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να το συζητήσει. Είναι παράξενο πώς με επιμονή διαστρεβλώνεται αυτό από κάποιους, σαν να θέλουν να μας παρουσιάσουν ως λιγότερο πατριώτες, πιο ενδοτικούς, στο πλαίσιο μιας διαρκούς αναπαραγωγής στερεοτύπων που αφορά μικρό κομμάτι της κοινής γνώμης. Η κοινή γνώμη θέλει ασφάλεια. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα στον κόσμο».
Όταν ρωτήθηκε γιατί συνεχίζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ενώ δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τη μοναδική διαφορά, απάντησε: «Έχει σημασία να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα. Έχω διαχειριστεί εποχές που οι ένοπλες δυνάμεις ήταν σε επίπεδο συναγερμού. Αν χρειαστεί θα το ξανακάναμε, αλλά ευχόμαστε να μη χρειαστεί. Αν προέκυπτε μια τέτοια ένταση η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να απαντήσει, αλλά προτιμούμε να μην χρειαστεί να ξαναπεράσουμε από οξύνσεις όπως αυτές που διαχειρίστηκα το 2020».
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στον Λίβανο, ενώ υπογράμμισε την «τεράστια αλλαγή» που γίνεται στη Συρία. «Προφανώς έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται σήμερα στη Συρία, για τρεις λόγους: είμαστε πολύ κοντά, είμαστε φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου σε Λίβανο και Συρία, προφανώς είμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού και κατά συνέπεια η σταθερότητα της Συρίας και η δυνατότητα να υποδεχθεί πίσω εκατομμύρια πρόσφυγες έχει για εμάς πολύ μεγάλη σημασία».
https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/502897/mitsotakis-se-samara-nai-i-nd-allakse-gia-afto-pire-treis-fores-40-to-skor-metraei
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου