Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Το «παιχνίδι των σκιών» στο τρίγωνο Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά: Η πρόταση για την ΠτΔ και η μισή διάψευση...!!!

 

Ο Καραμανλής διαψεύδει ότι υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση Σαμαρά αλλά σιωπά για την Προεδρία.

Επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας ήταν η πρώτη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην πρόταση που κάνει μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα το Βήμα το Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς για να προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού αρκέστηκε να σχολιάσει ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Σαμαρά.

Η λιτή αυτή αντίδραση του κυρίου Καραμανλή προκαλεί αίσθηση καθώς μέχρι σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός παρέμενε μακριά από οποιαδήποτε συζήτηση ή νύξη που αφορούσε τον ίδιο και το ενδεχόμενο να προταθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας

Ακόμα και όταν βουλευτές της ΝΔ, προ ολίγου διαστήματος, εξέφρασαν δημόσια την άποψη ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να τον προτείνει για τη διαδοχή της κ. Σακελλαροπούλου, ο κ. Καραμανλής απέφυγε να τοποθετηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τρόπο.

Η πρόταση «βόμβα» του κυρίου Σαμαρά αλλά και η ουσιαστικά μη αντίδραση του Κώστα Καραμανλή δημιουργούν εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα για το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το επόμενο διάστημα αναμένεται να δεχτεί πιέσεις και από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολιτική κίνηση με ιδιαίτερη σημασία από Σαμαρά

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι δίχως άλλο πολιτική κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημειώνεται σε μία στιγμή που στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης έχει φουντώσει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην ανάγκη να πάει ...με τα νερά της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας ή να προτείνει είτε την ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου είτε ένα πρόσωπο που μπορεί να τύχει αποδοχής από κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη κι αν δεν είναι αρεστό σε μερίδα των βουλευτών της ΝΔ.

Με δεδομένο ότι τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ εκφράζουν την άποψη ότι μόνο με Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας η κυβερνητική παράταξη μπορεί να «επουλώσει» τις πληγές της και να οδεύσει ενωμένη στις επόμενες εθνικές εκλογές, η πρόταση του κ. Σαμαρά είναι βέβαιο ότι αποτελέσει σημείο αναφοράς στις εφεξής συζητήσεις των γαλάζιων.

Θα αναγκάσει δε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. Και είτε να απορρίψει την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ΝΔ, είτε όχι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον δικό του σχεδιασμό.

Επιπρόσθετα, με την πρωτοβουλία του αυτή – η οποία μένει να αποδειχθεί αν ήταν σε γνώση και πολύ περισσότερο σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή – ο κ. Σαμαράς «αφοπλίζει» όσους τον κατηγορούν ότι η κριτική που ασκεί τους τελευταίους μήνες στην κυβέρνηση έχουν στόχο την εγκατάστασή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σφυροκόπημα για τα εθνικά θέματα – Ζητάει και παραίτηση Γεραπετρίτη

Σημειώνεται επίσης πως οι «βόμβες» του Αντώνη Σαμαρά δεν περιορίστηκαν στην πρότασή του για τον Κώστα Καραμανλή. Ασκεί αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων και ζητάει εμμέσως αλλά σαφώς την παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Στη συνέντευξη που θα κυκλοφορήσει, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, για την απαίτησή του για έξοδο του υπουργού Εξωτερικών από την κυβέρνηση παίρνει αφορμή από τη δήλωση που είχε κάνει προ καιρού ο Γ. Γεραπετρίτης ότι αν είναι να ζήσουν σε ειρήνη οι επόμενες γενιές, δεν τον ενδιαφέρει να τον πουν μειοδότη.

Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός ανεβάζει την ένταση της πίεσης προς την κυβέρνησης και προσωπικά με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Προτάσσει, δε, μία «ατζέντα» την οποία πολλοί προεξοφλούν ότι θα αξιοποιήσει μερίδα βουλευτών, προκειμένου είτε να ζητεί περισσότερες διευκρινίσεις, πχ για το περιεχόμενο των συζητήσεων με την Αγκυρα είτε να προσυπογράφει την πρόταση για τον Κ. Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Η τελευταία, συνιστά μία πολιτική κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς σημειώνεται σε μία στιγμή που στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης έχει φουντώσει η συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην ανάγκη να πάει ...με τα νερά της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας ή να προτείνει είτε την ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου είτε ένα πρόσωπο που μπορεί να τύχει αποδοχής από κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη κι αν δεν είναι αρεστό σε μερίδα των βουλευτών της ΝΔ.

Με δεδομένο ότι τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ εκφράζουν την άποψη ότι μόνο με Κ. Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας η κυβερνητική παράταξη μπορεί να «επουλώσει» τις πληγές της και να οδεύσει ενωμένη στις επόμενες εθνικές εκλογές, η πρόταση του κ. Σαμαρά είναι βέβαιο ότι αποτελέσει σημείο αναφοράς στις εφεξής συζητήσεις των γαλάζιων. Θα αναγκάσει δε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. Και είτε να απορρίψει την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ΝΔ, είτε όχι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον δικό του σχεδιασμό. Επιπρόσθετα, με την πρωτοβουλία του αυτή – η οποία μένει να αποδειχθεί αν ήταν σε γνώση και πολύ περισσότερο σε συνεννόηση με τον Κ. Καραμανλή – ο κ. Σαμαράς «αφοπλίζει» όσους τον κατηγορούν ότι η κριτική που ασκεί τους τελευταίους μήνες στην κυβέρνηση έχουν στόχο την εγκατάστασή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πάντα σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, ο κ. Σαμαράς ασκεί αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, ενώ εκφράζει για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του με πολιτικές που υπαγορεύονται από τη λεγόμενη woke ατζέντα και την ανησυχία του για την απομάκρυνση της ΝΔ από τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Επιπρόσθετα, είναι πρόδηλο ότι τις νέες «βόμβες» του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

https://www.ieidiseis.gr/politiki/269338/to-paixnidi-ton-skion-sto-trigono-mitsotaki-karamanli-samara-i-protasi-gia-tin-ptd-kai-i-misi-diapsefsi

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου