Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή – Διαφωνία για τη διαγραφή Σαμαρά...!!!

«Η έντονη κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» – «Τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει»

Ο Κώστας Καραμανλής, με την τοποθέτησή του στην παρουσίαση του βιβλίου «ΓΙΑΒΟΛ!» του Γιώργου Χαρβαλιά, πήρε σαφείς αποστάσεις από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και ξεκαθάρισε τη θέση του για τη φημολογία περί Προεδρίας της Δημοκρατίας

 

“Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραμμής.”

Ο Κώστας Καραμανλής, με την τοποθέτησή του στην παρουσίαση του βιβλίου «ΓΙΑΒΟΛ!» του Γιώργου Χαρβαλιά, πήρε σαφείς αποστάσεις από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και ξεκαθάρισε τη θέση του για τη φημολογία περί Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ενώ παράλληλα έκοψε μαχαίρι τα σενάρια αλλά και την πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατία, «Μια τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».

Κεντρικά σημεία παρέμβασης:

  • Διαφωνία για τη διαγραφή Σαμαρά:
    Ο πρώην Πρωθυπουργός διατύπωσε έντονη αντίθεση στην αντιμετώπιση της κριτικής εντός των κομμάτων με πειθαρχικά μέτρα, τονίζοντας τη σημασία της εθνικής ομοψυχίας και του ανοιχτού διαλόγου.
  • Αποστασιοποίηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας:
    Ξεκαθάρισε ότι δεν τον αφορά ούτε τον ενδιαφέρει η ανάληψη του θεσμικού ρόλου, παρά τις τιμητικές αναφορές στο όνομά του.
  • Αιχμές για τη διαχείριση εσωκομματικών κρίσεων:
    Με έμμεσες αναφορές στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, ο Καραμανλής στάθηκε υπέρ της πολυφωνίας και της ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων εντός των κομμάτων.
  • Εθνικές προτεραιότητες:
    Επανάφερε στο προσκήνιο ζητήματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις, η κρίση στα Βαλκάνια, οι σχέσεις με την Τουρκία και η ανάγκη για μια ισχυρή και ενωμένη Ελλάδα σε ένα γεωπολιτικά ρευστό περιβάλλον. Ξεκαθαρίζοντας και στέλνοντας μηνύματα  προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας: «Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού.
  • Κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη γερμανική ηγεμονία:
    Σχολίασε την αποτυχία της ΕΕ να ανταποκριθεί στις κρίσεις με όραμα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Γερμανίας για την έλλειψη πραγματικής σύγκλισης και αλληλεγγύης.

Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση.»

Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή έρχεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αναταραχής, με τις ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας να δοκιμάζονται. Οι δηλώσεις του για την ανάγκη εθνικής ενότητας και διαλόγου στο προσκήνιο αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ενώ η διακριτή στάση του για τη διαγραφή Σαμαρά επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως σημαντικού παράγοντα της πολιτικής σκηνής.

 https://newpost.gr/eidiseis/live-ichiri-paremvasi-karamanli-diafonia-gia-ti-diagrafi-samara-i-entoni-kritiki-den-antimetopizetai-me-peitharchika-metra-ta-peri-proedrias-tis-dimokratias-oyte-me-afora-oyte-me-endiaferei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου