Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη σε περίπτωση που τις εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, εξέλιξη που αυτή τη στιγμή είναι και η πιθανότερη!
Τι θα συμβεί, όμως, σε περίπτωση που ο Τραμπ είναι εκ νέου ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών; Αναδημοσιεύουμε από το «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου ρεπορτάζ που στηρίζεται σε πληροφορίες του «Politico»:
Το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ και τι θα σηματοδοτούσε αυτό για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ συζητιέται εδώ και μήνες, καθώς διεξάγεται ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ των αμερικανικών ομίλων για τις στρατηγικές προτεραιότητες στην πάλη για την πρωτοκαθεδρία με την Κίνα και άλλους ανταγωνιστές. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ - όπως απειλεί ο τέως Πρόεδρος και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων - δεν θεωρείται πιθανό ενδεχόμενο, ωστόσο μια κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους συμμετοχής των ΗΠΑ.
Το τελευταίο διάστημα έχουν διαρρεύσει διάφορες θέσεις για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ από πρώην συμβούλους ασφαλείας του Τραμπ, ακόμα όμως ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του έχουν ξεδιπλώσει επίσημα και δημόσια τη γραμμή τους. Πρόσφατα το «Politico» απέσπασε ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ, και σε αδρές γραμμές το «σχέδιο Τραμπ» περιλαμβάνει τα εξής:
-- Οι ΗΠΑ θα αποδυναμώσουν τον ρόλο τους ως κύριου «παρόχου» και «εγγυητή ασφάλειας» στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο και, φυσικά, οικονομικό βάρος.
-- Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την αεροπορική τους δύναμη και τις βάσεις τους σε Γερμανία, Αγγλία και Τουρκία. Θα διατηρήσουν επίσης τις ναυτικές τους βάσεις. Ο κύριος όγκος του πεζικού, των τεθωρακισμένων, της επιμελητείας και του πυροβολικού θα περάσει από αμερικανικά σε ευρωπαϊκά χέρια.
-- Το Αρθρο 5 (επίθεση σε ένα κράτος - μέλος θεωρείται επίθεση σε όλη τη «συμμαχία») να εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις. Οι χώρες που δεν πληρούν τον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και πάνω ενδέχεται να μη λάβουν «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ, δηλαδή να μην τις υπερασπιστούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση που εμπλακούν σε πόλεμο. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο ΝΑΤΟ αν οι ευρωπαϊκές χώρες «παίξουν δίκαια» και αυξήσουν τις στρατιωτικές συνεισφορές τους.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, σχολίασε ότι «θα ήταν πολύ δύσκολο να συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας» χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, «αλλά όχι αδύνατο». «Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση; Εχω τις αμφιβολίες μου», συνέχισε, υπονοώντας κάποια διαφοροποίηση στη μέχρι τώρα στάση κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.
-- Μετατόπιση του στρατού των ΗΠΑ περισσότερο προς την αντιμετώπιση της Κίνας σε Ασία - Ειρηνικό, με τους Ευρωπαίους να αναλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη σε Ευρώπη και Ευρασία.
-- Αμεση διαπραγμάτευση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν για τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, με δέσμευση για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, κυρίως σε Ουκρανία και Γεωργία. Πίεση στο Κίεβο για τερματισμό του πολέμου, ενδεχομένως και με παραχώρηση ορισμένων εδαφών.
Σε αυτήν τη συγκυρία, δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν σχολίασε την Πέμπτη για πρώτη φορά τους ισχυρισμούς του Τραμπ πως αν εκλεγεί θα τερματίσει άμεσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα «λαμβάνει σοβαρά υπόψη» τις δηλώσεις αυτές. «Δεν γνωρίζω τις πιθανές προτάσεις του για το πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό - και αυτό είναι φυσικά το βασικό ερώτημα - αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το λέει ειλικρινά, και θα το υποστηρίξουμε», ανέφερε.
https://www.dnews.gr/eidhseis/paixnidia-eksousias/480174/poio-einai-to-sxedio-tramp-gia-nato-evropi-oukrania
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου