Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Μητσοτάκης από Λευκωσία / Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα – Αγωνιζόμαστε για επανενωθεί η Κύπρος

 

Στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για μήνυμα, αλλά για δέσμευση, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε πως «μόνο όποιος δεν έχει επιχειρήματα αποφεύγει τον διάλογο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε «πως δεν πρέπει να ξεχαστεί ό,τι έγινε 50 χρόνια πριν», αλλά «να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα».

«Η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και το Κυπριακό. Αλλά το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει πως υποχωρούμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την επανακκίνηση των διαδικασιών. Όποιος δεν έχει επιχειρήματα δεν θέλει τον διάλογο» σημείωσε.

«Είμαι σήμερα εδώ βαθιά συγκινημένος, εκπροσωπόντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα απανταχού της γης για να επαναλάβω ενώπιον σας δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας. Δεν ξεχνώ. Τα διδάγματα του χθες να γίνουν προτάγματα του σήμερα. Μια μέρα όχι μόνο οδύνης αλλά και σε μια αφετηρία νέας ορμής για τις εθνικές μας διεκδικήσεις. Γυρίζουμε σε εκείνες τις στιγμές που πλήρωσαν η Κύπρος και η Ελλάδα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσουμε μαζί μπροστά με ένα νέο ρεαλισμό, απόλυτα αφοσιωμένοι στην επιμονή μας να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα. Αξιολόγησε ως σημαντική της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενθαρρύνοντας όλα τα μέλη να ξεκινήσουν συζητήσεις. Συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι. «Να μετατρέψουμε τον θυμό και τη θλίψη μας σε ρεαλιστική ενέργεια», υπογράμμισε.

Κυπριακό: Απάντηση της Αθήνας σε Ερντογάν

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθάρισαν ότι «οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες και υπογράμμισαν: «Εκφράζονται ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», απαντώντας και στους υπαινιγμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, τον οποίο κατηγόρησε για δηλώσεις «εκτός πραγματικότητας».

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει» σημειώθηκε.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου