Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλία: Κοσμοσυρροή στα εκλογικά κέντρα - Νέο ρεκόρ συμμετοχής εδώ και 43 χρόνια

Η συμμετοχή στις 17:00 (τοπική ώρα) για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έφτανε στο 59,71%. Συνεχίζεται η μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, στις κάλπες την Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας), η συμμετοχή έφτανε στο 59,71%.

Πρόκειται για ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές μετά από εκείνες του 1981, δηλαδή εδώ και 43 χρόνια.

Μια εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, κάλπες στήθηκαν ξανά στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας, καθώς την προηγούμενη Κυριακή εκλέχθηκαν μόλις 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

symmetoxi-gallikes-vouleytikes-01_1b942.png

Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση, στις κάλπες, όταν αυτές θα κλείσουν, θα έχει πάει το 67% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, παρά τη μαζική συμμετοχή, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα σχηματιστεί κυβέρνηση τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

Ένας στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους υποστήριξε τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπεν την περασμένη Κυριακή, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Η επιλογή μια εβδομάδα μετά είναι μεταξύ της πρώτης ακροδεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας στη σύγχρονη εποχή, ή του πολιτικού αδιεξόδου που μπορεί να εμφανιστεί, εάν η συμμαχία εξ αριστερών του Εμανουέλ Μακρόν δεν καταφέρει να βρει «συμμάχους» για να πάρει την πλειοψηφία.

Πάντως, οι ψηφοφόροι φοβούνται ότι θα επικρατήσει αναταραχή, όποιος και αν κερδίσει. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση, πρέπει να έχει ξεπεραστεί το όριο των 289 εδρών που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

symmetoxi-gallikes-vouleytikes_536fe.png

Γαλλία: Τα βλέμματα στα exit polls

Στις 21:00 ώρα Ελλάδος θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, με όλα τα βλέμματα να είναι στο αν θα καταφέρει η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν να κατακτήσει αυτοδυναμία αναδεικνύοντας για πρώτη φορά στην ιστορία, μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή την ακροδεξιά. Όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει λίγες πιθανότητες.

Το θέμα είναι στο εάν θα υπάρξει συνολικά σημαντική συμμετοχή έτσι, ώστε το «καθαρό» αποτέλεσμα να αναδείξει και κυβέρνηση στη Γαλλία.

Πάντως, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη (4/7), το RN της Μαρίν Λεπέν δεν αναμένεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα σε ισάριθμες ημέρες που έδειχνε ναι μεν ότι ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει περισσότερες έδρες σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, όμως επίσης δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το όριο των 289 εδρών που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα εκλογικά κέντρα

Τουλάχιστον 30.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη Γαλλία εν μέσω ανησυχιών για περιστατικά βίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανίν, δήλωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε υπηρεσία στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές ώστε να διασφαλίσουν ότι εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος.

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες πολυτελείς μπουτίκ της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων και πολλά άλλα καταστήματα ανακοίνωσαν ότι θα έχουν κατεβασμένες τις βιτρίνες για το φόβο επεισοδίων.

Όλα αυτά ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα περιστατικά βίας μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον Μακρόν, μετά την πανωλεθρία του κόμματός του στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Γαλλία όλη η Ευρώπη

Η Ευρώπη, και ειδικά οι θεσμοί, παρακολουθούν με ενδιαφέρον το τι συμβαίνει στη Γαλλία, όχι τόσο για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό πεδίο στη χώρα, αλλά το πώς αυτή θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις.

Το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα για τους Ευρωπαίους είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Το κόμμα της Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, θέλει να μειωθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και να υπάρξουν περισσότερα χρήματα στη διαμόρφωση εθνικών κοινωνικών πολιτικών.

Το δεύτερο ζήτημα είναι της Ουκρανίας και η εξωτερική πολιτική. Η στήριξη χωρίς όρια που παρείχε ο Μακρόν στο Κίεβο στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, είναι κάτι το οποίο δεν υποστηρίζεται από τον Εθνικό Συναγερμό.

Ένα τρίτο σημείο, είναι το ζήτημα των μεταναστών, βασικό επιχείρημα στην προεκλογική εκστρατεία της γαλλικής ακροδεξιάς. Υπενθυμίζεται ότι όσοι την υποστηρίζουν, δεν επιθυμούν οι γεννημένοι στη Γαλλία να αποκτούν απευθείας τη γαλλική ιθαγένεια.

Το μεγαλύτερο θέμα, ωστόσο, είναι το ζήτημα της διαμόρφωσης νέας συνθήκης στην προοπτική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα «ζόρικο» ζήτημα αν δεν υπάρχει μια ομόφωνη στάση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στη Γαλλία. Ό,τι κι αν προκύψει από τις κάλπες, η Δευτέρα 8 Ιουλίου θα είναι μια καινούργια μέρα για τη Γαλλία και για την Ευρώπη.

Πώς γίνονται οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές

Κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας στέλνει έναν αντιπρόσωπο στην Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι. Στους πρώτους γύρους εκλέγονται οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν πάνω από το 50% των ψήφων. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Ενδεικτικά, μόνο 76 νομοθέτες, κυρίως από την Ακροδεξιά και την Αριστερά, εξελέγησαν κατευθείαν πριν από μια εβδομάδα.

Η τύχη των υπόλοιπων 501 εδρών θα καθοριστεί σε επαναληπτικούς γύρους μεταξύ δύο ή τριών εναπομεινάντων υποψηφίων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τεσσάρων. Όσοι λαμβάνουν τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψήφων, δικαιούνται να περάσουν από δεύτερο αποφασιστικό γύρο, όπου κερδίζει φυσικά αυτός/ή με τις περισσότερες ψήφους.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο, ακόμη και αν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι, τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά τα γαλλικά κυρίαρχα κόμματα επέλεξαν να κατεβάσουν στον δεύτερο γύρο μόνο τον ισχυρότερο αντίπαλο υποψήφιο έναντι της Ακροδεξιάς, για να βελτιώσουν τις πιθανότητες νίκης τους.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/253967/gallia-kosmosyrroi-sta-eklogika-kentra-neo-rekor-symmetoxis-edo-kai-43-xronia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου