Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Προσεχώς ευρωεκλογές: Ανάλυση τάσεων και προοπτικών για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών κομμάτων...

Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, η ανάλυση του πολιτικού τοπίου προσφέρει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον «χάρτη» το βράδυ της 9ης Ιουνίου. 

Καθώς πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, η ανάλυση του πολιτικού τοπίου προσφέρει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον «χάρτη» το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι κύριες πολιτικές δυνάμεις, όπως η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνουν σταθερές τάσεις και συνεχίζουν να επικρατούν στην προτίμηση του εκλογικού σώματος.

Παρά τη σταθερότητα ορισμένων κομμάτων, υπάρχουν προκλήσεις για άλλα, όπως το ΠΑΣΟΚ, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να διατηρήσούν την επιρροή τους. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη διέψευσε τις προβλέψεις και πήγε καλύτερα στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές, ωστόσο οι Ευρωεκλογές δεν είναι το γήπεδο που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο οι κομματικοί μηχανισμοί ενώ δεν υπάρχουν και τοπικοί υποψήφιοι-ψηφολέκτες.

Ο Έλληνική Λύση δίνει κρίσιμη μάχη να σπάσει το διψήφιο ψυχολογικό όριο που αν επιτευχθεί θα αλλάξει πίστα. Το ΚΚΕ ενδυναμώνεται και θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στον χώρο της «Αριστεράς» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη κινείται προς το κέντρο, ενώ η Νέα Αριστερά δεν δείχνει δυναμική να παίξει σημαντικό ρόλο και εάν δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή το πιθανότερο είναι να μην κατέλθει στις Εθνικές εκλογές με τα στελέχη του κινούνται σε πορεία επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ ή ένταξης τους στο ΠΑΣΟΚ που για αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη της έχουν ήδη γίνει συζητήσεις.

Ορισμένα μικρότερα κόμματα, όπως η «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», εμφανίζουν αύξηση στην επιρροή τους, δημιουργώντας νέες δυναμικές στο πολιτικό σκηνικό.

Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει:

  1. Νέα Δημοκρατία:
    • Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως η πολιτικά κυρίαρχη δύναμη, με σταθερή διαφορά 17%-18% από το δεύτερο κόμμα.
    • Η επίδοσή της φαίνεται να βελτιώνεται, πιθανότατα φτάνοντας στο 33.1%, κοντά στον στόχο που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές.
    • Η αύξηση της επίδοσης οφείλεται στη συσπείρωση της Ν.Δ, στην εκστρατεία που βασίζεται σε διλήμματα και στην έντονη παρουσία του πρωθυπουργού.
    • Ωστόσο μπορεί ο στόχος να επιτευχθεί αλλά το πολιτικό κλίμα θα είναι διαφορετικό από την πανηγυρική νίκη  του 41%.
  2. ΣΥΡΙΖΑ:
    • Το ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη δεύτερη θέση, με επίδοση κοντά στο 17%.
    • Φαίνεται να επωφελείται από αντισυστημικά και απολίτικα συναισθήματα, καθώς και από νεανικότητα.
    • Η δυναμική του οδηγεί το κόμμα σε επιτυχία, πιθανώς φτάνοντας το 17%.
    • Ωστόσο το 17% μπορεί να είναι ανακουφιστικό μετά τις διασπάσεις και τις περιπέτειες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Δεν δίνει προοπτική διακυβέρνησης και νομοτελειακά θα ανοίξει η συζήτηση για συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ.
  3. ΠΑΣΟΚ:
    • Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση με επίδοση περίπου 12.2%, με μικρή πτώση τους τελευταίους μήνες.
    • Αντιμετωπίζει προβλήματα να επιτύχει ψήφους από δεξιά και αριστερά του.
    • Το ΠΑΣΟΚ αν και θα έχει ανεβασμένα ποσοστά από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και ίσως από τις Εθνικές αλλά όπως είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, η δεύτερη θέση θα είναι αποτυχία.
    • Το ΠΑΣΟΚ θα περάσει σε μια ατμόσφαιρα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης της ηγεσίας. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης ίσως επιλέξουν τη σανίδα σωτήριας για τους ίδιους που δεν είναι άλλη από άνοιγμα της συζήτηση για συνεννόησης για κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές.
  4. Λοιπά Κόμματα:
    • Η Ελληνική Λύση αν καταφέρει να πετύχει διψήφια ποσοστά θα επανατοποθετηθεί στον πολιτικό χάρτη αλλά και ο ρόλος της σε μελλοντικές συνεργασίες στον κεντροδεξιό χώρο.
    • Άλλα κόμματα, όπως η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, δείχνουν αύξηση και είναι πιθανότερο να πάρει τη θέση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ΝΕΑ Αριστερά δεν δείχνει σφυγμό.
    • Το άθροισμα των δεξιών του Ν.Δ αυξάνεται περίπου στο 17%. Το ποσοστό της «ΝΙΚΗΣ» δείχνει αυξανόμενο αλλά έχει οροφή και είναι συγκυριακό δεν δείχνει να δημιουργεί πλατφόρμα υποδοχής απογοητευμένων δεξιών ψηφοφόρων κάτι που κάνει με επιτυχία ο Βελόπουλος.
    • Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει θα είναι διπλό μήνυμα και σε Ανδρουλάκη και Μητσοτάκη. Μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο χώρο του κέντρου και τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν μετά την 9η Ιουνίου.

Οι επόμενες μέρες και οι δημοσκοπήσεις μετά το ΠΑΣΧΑ θα δείξουν πιο ξεκάθαρα τις τάσεις διαμορφώνοντας πιο σαφή εικόνα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση όσο και αν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούν να βάλουν διλλήματα εθνικών εκλογών και είναι μια αναμέτρηση για μηνύματα δυσαρέσκειας και χαλαρή ψήφο.

 

 https://newpost.gr/eidiseis/prosechos-eyroekloges-analysi-taseon-kai-prooptikon-gia-nd-syriza-pasok-kai-loipon-kommaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου