Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα το τελευταίο δεκαήμερο προδιαγράφει έκρηξη μέσα στον Νοέμβριο, με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν θα αντέξει το σύστημα Υγείας και οι ΜΕΘ, άρα απαιτείται καίρια και άμεση παρέμβαση – μηδέ των lockdowns εξαιρουμένων – μόλις τα κρούσματα φθάσουν στα 1.500 ημερησίως.
Και οι αριθμοί και οι προβλέψεις αυτές είναι γνωστά στην κυβέρνηση, και τέθηκαν με δραματικούς τόνους στις χθεσινές συσκέψεις πριν από την ανακοίνωση του ρεκόρ των 1.259 νέων κρουσμάτων. Εξ ου, και η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην τακτική ενημέρωση κατόπιν αιτήματος Μητσοτάκη, εξ ου και στο τραπέζι ξαναμπαίνουν όλα τα σενάρια για το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο.
Οι πλέον κάθετοι από τους επιδημιολόγους, εάν δεν υπάρξει ανάσχεση, εισηγούνται καθολικό lockdown 15 ημερών το αργότερο έως τις 7 Νοεμβρίου προκειμένου να αποτραπεί μια εκτίναξη ακόμη και στα 3.000 ημερήσια κρούσματα – όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην χθεσινή σύσκεψη της επιτροπής – μέσα στον επόμενο μήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν το θέλει, η οικονομία δεν το αντέχει, και το οικονομικό επιτελείο τρέμει και μόνον στην ιδέα. Ο προϋπολογισμός στο πεδίο των εσόδων τελεί ήδη υπό κατάρρευση, ένα νέο lockdown για κλάδους που ήδη έχουν κλονιστεί βαριά όπως η εστίαση θα μπορούσε να είναι η χαριστική βολή, και η κοινωνική αντίδραση δεν μπορεί να σταθμιστεί.
Όλα ωστόσο θα κριθούν από την αντοχή των ΜΕΘ οι οποίες, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, παραμένουν δραματικές λίγες. Η ομολογία, άλλωστε, ήρθε χθες από τον ίδιο τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη ο οποίος ζήτησε «ευλαβική τήρηση των μέτρων για να αντέξει το σύστημα Υγείας. «Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες», είπε, «υπάρχει κόκκινη γραμμή».
Αυτή η «κόκκινη γραμμή» δείχνει ήδη να δοκιμάζεται στην βόρειο Ελλάδα: Στο ΑΧΕΠΑ, οι νοσηλείες λόγω κοροναϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπάρχει μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Στο «Παπανικολάου» καταγράφεται αύξηση 100% των ασθενών που νοσηλεύονται, ενώ ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας αναγνώρισε χθες πως οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης είναι καλυμμένες κατά 50% έναντι 10% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 15 ημέρες.
Ως εκ τούτων, η κατάσταση θα επανεκτιμάται μέρα με την μέρα, και όσο αντέχει το ΕΣΥ το σενάριο που προκρίνει η κυβέρνηση είναι εκείνο των τοπικών lockdown τύπου Σερρών και Ιωαννίνων και της επιβολής αυστηρότερων περιορισμών σε δύο δόσεις, μετά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου: Κλείσιμο, σε πρώτη φάση, της εστίασης στις 11 το βράδυ και εν συνεχεία, εάν δεν συγκρατηθεί ούτε τότε η διασπορά του ιού, λουκέτο στις 9 το βράδυ με μοντέλο Παρισιού. Ανάλογα ωράρια συζητώνται και για την ισχύ της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και οι περιορισμοί στις εξόδους των πολιτών άνω των 65 ετών.
Τα εν λόγω μέτρα, πάντως, κρίνονται από αρκετούς εκ των επιδημιολόγων είτε ως αναποτελεσματικά είτε ως καθυστερημένα, ενώ γίνεται πλέον σαφές πως οι πολιτικές αποφάσεις υπερισχύουν κατά κράτος των επιστημονικών στην διαχείριση της πανδημίας.
Εδώ, καταγράφονται και δύο ηχηρά φάλτσα
από την χθεσινή τακτική ενημέρωση, τα οποία δίνουν, αν μη τι άλλο, σήμα
μειωμένης αξιοπιστίας προς τους πολίτες στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της
πανδημίας.
Το πρώτο αφορά τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος
ανέλαβε να υπερασπιστεί – χωρίς τεκμηρίωση και έξω από τον επιστημονικό
του ρόλο – την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην ενισχύσει τα Μέσα
Μαζικής Μεταφοράς.
Το δεύτερο ήρθε από τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος διαβεβαίωσε το πανελλήνιο ότι «η Εκκλησία μας είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας». Το μήνυμα εστάλη με υψηλή εθνική και συναισθηματική φόρτιση, την ώρα που ήταν ακόμη νωπές οι εικόνες των ιερέων της Θεσσαλονίκης να ηγούνται λιτανείας πάνδημου συνωστισμού χωρίς μάσκες, χωρίς μέτρα προφύλαξης και χωρίς καμία αστυνομική παρουσία.
Κατά
τα λοιπά, ο ιός εξακολουθεί να ενδημεί και να διασπείρεται σε πλατείες,
κλειστά περίπτερα και σε συναθροίσεις «ανεύθυνων νεολαίων»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου