Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ο Μητσοτάκης θέλει (ξανά) ανασχηματισμό... αλλά (ξανά) δεν μπορεί...

O Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει δομικό ανασχηματισμό για τρεις λόγους: Για να παρέμβει σε πεδία οφθαλμοφανούς φθοράς της κυβέρνησης πριν καταφέρει να αποκομίσει κέρδη η αντιπολίτευση, 
 
για να ενισχύσει τον προσωπικό του πολιτικό έλεγχο στο κόμμα, και για να διευρύνει το στίγμα του «κεντροαριστερού» ανοίγματος με νέες μετεγγραφές προσώπων προερχόμενων, κατά βάση, από... το εκσυγχρονιστικό, σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

O Kυριάκος Μητσοτάκης θέλει επίσης να αλλάξει ηγεσίες στα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και, κατά ορισμένες πλευρές, και Υγείας. Αυτό τουλάχιστον διακινείται στις διαρροές των τελευταίων ημερών από πηγές της ΝΔ που επικαλούνται γνώση των πρωθυπουργικών σχεδιασμών.


Εδώ μάλλον ξεκινά και το προφανές πρόβλημα, και το πρωθυπουργικό αδιέξοδο. Εάν εν μέσω τριπλής κρίσης - εθνικής, οικονομικής και υγειονομικής - ένας πρωθυπουργός αλλάξει τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας, απλώς ομολογεί την αποτυχία και την ήττα της κυβέρνησής του. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει στον ανασχηματισμό αφήνοντας αμετακίνητους τους Νίκο Δένδια, Χρήστο Σταϊκούρα και Βασίλη Κικίλια, τότε «δομικός» ανασχηματισμός δεν υφίσταται. Αρα, ανεξαρτήτως προθέσεων και εισηγήσεων στο Μαξίμου, το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας μάλλον παγώνει για το επόμενο δίμηνο και ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πορευτεί έως τότε με ανοιχτά ενδοκυβερνητικά μέτωπα. 
 

Το πρώτο από αυτά τα μέτωπα εντοπίζεται στις σχέσεις υψηλού παγετού μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας δεν συμμερίζεται, σε κρίσιμες πτυχές της, την προσέγγιση του ΕΛΙΑΜΕΠ και των βασικών πρωθυπουργικών συμβούλων στα ελληνοτουρκικά. Είναι επίσης περιθωριοποιημένος και αποκλεισμένος από καίριες αποφάσεις και κινήσεις που καθορίζονται αποκλειστικά από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Δεν γνώριζε για την τριμερή του Βερολίνου το καλοκαίρι, δεν ερωτήθηκε για την διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν ήταν παρών (διότι δεν του ζητήθηκε να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό) στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. παρ’ ότι η ίδια η ελληνική πλευρά έβαλε εκεί θέμα Τουρκίας.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών είναι δυσαρεστημένος, διαφωνεί σε αρκετά θέματα και δεν το κρύβει. Δεν πρόκειται ωστόσο να κάνει και ο,τιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα ούτε σε διπλωματικό, ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο. Ανάλογη είναι η δυσφορία και από την πλευρά συγκεκριμένων προσώπων του Μαξίμου για τον Νίκο Δένδια, με πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα το γεγονός ότι κρίνεται πως η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών του προσθέτει πολιτικούς πόντους στην εσωτερική μάχη ισχύος στην ΝΔ.

 

Για τον Χρήστο Σταϊκούρα η πρόταση μομφής εναντίον του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακόπτει, εκ των πραγμάτων, την όποια προοπτική άμεσης μετακίνησής του. Δεν θα ισχύει όμως απαραιτήτως το ίδιο και μετά από ένα δίμηνο ή τρίμηνο. Ο υπουργός Οικονομικών είναι επίσης δυσαρεστημένος μετά την καλοκαιρινή ραγδαία αναβάθμιση του αναπληρωτή του Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος ανέλαβε και όλο το πακέτο και τον σχεδιασμό που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας, μάλιστα, δεν παραλείπει να επισημάνει σε συνομιλητικές του πως ουδεμία ευθύνη φέρει για το γεγονός ότι το εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου δεν είναι ακόμη έτοιμο και δεν προβλέπεται να είναι πριν από τις αρχές του 2021. Από την πλευρά του, το Μαξίμου δεν κρύβει την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Σκυλακάκη, ενώ και τα σενάρια των τελευταίων ημερών για πιθανή υπουργοποίηση του τραπεζίτη Τάκη Αράπογλου στην θέση Σταϊκούρα είναι ενδεικτικά για τις περαιτέρω προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οικονομική πολιτική.

Στο υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας παραμένει στην πράξη υπουργός άνευ αρμοδιοτήτων. Είναι άγνωστο εάν αυτό θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξουν ενδείξεις άμβλυνσης της κρίσης της πανδημίας, το δεδομένο όμως είναι πως άπαντες στην κυβέρνηση βλέπουν ως βασικό κέντρο εξουσίας, και ισχυρό πρόσωπο του υπουργείου τον Βασίλη Κοντοζάμάνη που αναφέρεται προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Πέραν αυτών, υπουργοί υπό προθεσμία παραμένουν πάντοτε ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας και ο Χάρης Θεοχάρης στο Τουρισμού, ενώ στο υπουργείο Παιδείας πολλαπλές - πολιτικές και μη - δεσμεύσεις φέρονται να δυσκολεύουν την μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως, ανεξαρτήτως του πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός.

 Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου