Η τραγική κατάληξη της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί, εξαφάνισαν και τα πολιτικά και ταξικά διλήμματα που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ από όταν ήταν στην αντιπολίτευση μέχρι σήμερα.
Ο διαχωρισμός «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί» πέρασε στην ιστορία και οι «ταξικοί εχθροί», όπως χαρακτήριζαν τα στελέχη του Αλέξη Τσίπρα τους επιχειρηματίες, έγιναν οι απαραίτητοι «σύμμαχοι» στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Το ίδιο συνέβη και με τη ρητορική που χρησιμοποιούσε ο κ. Τσίπρας κατά των Ευρωπαίων εταίρων: Το «go back κυρία Μέρκελ», έγινε στήριξη στη Γερμανίδα Καγκελάριο με τη διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση μεταναστών στη χώρα μας, όταν στις αρχές του καλοκαιριού, το προσφυγικό παραλίγο να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο η κίνηση αυτή τελικά φαίνεται ότι δεν απέδωσε.
Η επικεφαλής της Γερμανικής κυβέρνησης στην θερινή συνέντευξή της στις 20 Ιουλίου, ακύρωσε το αφήγημα του κ. Τσίπρα για «καθαρή» έξοδο στις 20 Αυγούστου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «από τη μία πλευρά ναι, το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά με αυτό η Ελλάδα δεν είναι ακόμη, ας πούμε, πάλι στην κατάσταση του ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα πρόγραμμα». Όπως πρόσθεσε προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αυστηρή εποπτεία που θα ακολουθήσει, «η συνέχεια της επίδρασης αυτών των προγραμμάτων δεν έχει τελειώσει με αυτήν την ημέρα και για αυτό πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον».
Επίσης, αν και το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές του το τελευταίο διάστημα και με αναπαραγωγές δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου, ήθελε να δημιουργήσει στην ελληνική κοινή γνώμη την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολάμβανε τη στήριξης των εταίρων, η καταστροφική φωτιά στην Ανατολική Αττική γκρέμισε και αυτή την προσπάθεια.
Τηλεοπτικά και έντυπα ΜΜΕ της Γερμανίας αναφέρονταν στον κ. Τσίπρα παρουσιάζοντας τα τραγικά γεγονότα με τίτλους, όπως «Ετοιμάζονται να τον ρίξουν στον κάλαθο των αχρήστων» (Nordwest Zeitung) ή «Πήγε στο Μάτι μια εβδομάδα μετά για να σφίξει χέρια» (το κρατικό κανάλι ZDF). Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχτιζε τις δικές του σχέσεις με εταίρους και δανειστές, λέγοντάς τους, όπως υπενθύμιζαν οι συνεργάτες του, τα ίδια που λέει και στο εσωτερικό της χώρας.
Μέσα στο καλοκαίρι, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε Μόναχο και Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Αντόνιο Ταγιάνι (πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου), Γκίντερ Έντιγκερ (Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε.), Όλαφ Σολτς (ο αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών), αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, ήταν μερικά από τα ραντεβού του.
Το μήνυμα και η στήριξη από το ΕΛΚ
Σε όλους δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής από αυτό του κ. Τσίπρα και να προχωρήσει αμέσως στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, γιατί τη θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η στήριξη που του παρέχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019, που θα έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα.Στο πλαίσιο αυτό είχε έρθει στην Ελλάδα, ο Ιρλανδός επικεφαλής της προεκλογικής Καμπάνιας του ΕΛΚ, Ντάρα Μέρφυ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Μάλιστα σε συνέντευξή του τότε στο capital.gr, είχε εκφράσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές.
«Υπάρχει ενσωματωμένο στο ελληνικό πρόγραμμα περιθώριο αλλαγών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ιρλανδός, προσθέτοντας πως «οι κυβερνήσεις που ανήκουν στο ΕΛΚ είναι έτοιμες για επαναδιαπραγμάτευση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές και ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκη», δεδομένου όπως είπε, ότι «υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη για το κυβερνητικό πρόγραμμα του».
Δίπλα στον ηγεσία της ΝΔ και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, έχει σταθεί και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος δεν είναι τυχαίος ευρωπαίος αξιωματούχος και η στήριξή του στην οδό Πειραιώς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα: το ΕΛΚ είναι η πολυπληθέστερη και άρα πιο ισχυρή πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στη χώρα του τη Γερμανία.
Στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα είχε δηλώσει πως σκοπός του ήταν «να στηρίξουμε τον φίλο μου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να του πούμε ότι μπορεί να υπολογίζει στους φίλους του στην Ευρώπη, γιατί πιστεύουμε ότι στο πρόσωπό του οι Έλληνες θα είχαν μία ικανή ηγεσία». Το ΕΛΚ, μέσω του κ. Βέμπερ είχε στηρίξει τον πρόεδρο της ΝΔ και για τη στάση που κράτησε στο Σκοπιανό: «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη ΝΔ το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον @kmitsotakis. @neademokratia» είχε γράψει στο twitter.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου